Vihdin kunnanvaltuusto 27.1.2015

 

Keskustan ryhmäpuheenvuoro metropolilausunnosta 

 
Metropolialue-keskustelu virisi silloin, kun Suomella meni vielä hyvin. Silloin nähtiin tarve vahvalle vastavoimalle kilpailemaan muiden Euroopan metropolien kanssa. Vastavoimalle on varmaan edelleen tarvetta, mutta ajat ovat sittemmin muuttuneet. Asioiden tärkeysjärjestys on muuttunut, koska maamme talous on vapaassa pudotuksessa ja työttömyyden kasvua ei vallassa olevat ole kyenneet hillitsemään.
 
On siis selvää, että päätöksenteon ja politiikankin painopiste on siirtynyt toisaalle.  Tällaisella hyvien aikojen hallinnollisella veivauksella ei Suomen talous nouse. Toivottavaa on, että edes talouden ja työllisyyden saralla hallitus saisi tuloksia aikaiseksi.
 
Muutama sana itse prosessista. Keskustelu metropolista lähti fiksusti liikkeelle, mutta konsensuksen hakeminen kääntyi sanelun suuntaan uuden hallituksen linjatessa kunta- ja metropoliasioita voimiensa tunnossa vajaat neljä vuotta sitten. Tapetille vedettiin niin vahvat peruskunnat kuin uhittelut kuntien pakkoliitoksilla ja vahvalla metropolihallinnollakin.
 
Vihdin Keskustan linja on ollut näissä metropoli- ja kuntaliitosselvitysasioissa kirkas. Kannatamme itsenäistä Vihtiä, joka tekee hyvää ja vihtiläisten kannalta tarkoituksenmukaista yhteistyötä kaikkiin suuntiin turvataksemme kuntamme elinvoimaisuuden, sekä nykyisten että tulevien kuntalaistemme palvelut.
Emme ole vastustaneet suuntautumista pääkaupunkiseudulle, mutta emme ole halunneet sulkea ovea kokonaan muiltakaan suunnilta.
 
Olemme hyväksyneet Vihdin lausunnot metropoliasiassa tässä matkan varrella  ̶  lausunnot, joissa on korostettu sitä, että jos metropolialue toteutuu, niin sen tulee toteutua löyhänä, hallinnollisesti löyhänä, ilman omaa verotusoikeutta ja siten, että hallinnollinen ja alueellinen edustavuus turvataan. Olemme halunneet nähdä, mitä nämä selvitykset tuovat tulleessaan ja todenneet, että lopullisen kannan ottamisen aika on silloin, kun varsinaiset esitykset ovat pöydässä.
 
Maan hallituksen rivakka ja "voimiensatuntoinen" aloitus on sittemmin puuroutunut poliittiseksi mössöksi, josta esimerkkinä on tänään lausunnon kohteena oleva esitys. Lopullista esitystä ei edelleenkään ole pöydässä. Ja tämänkin kohtalo on täysin avoin.
 
Keskustan Vihdin valtuustoryhmä kannattaa kunnanhallituksen esitystä. Itse asiassa tällä lausunnolla tuskin on mitään merkitystä.  Jo nyt on selvästi nähtävissä se, ettei tämän hallituksen "sisävuorolla" tässä asiassa tule enää juoksuja syntymään, kunnareista puhumattakaan. Eli tämä asia ei todennäköisesti etene mihinkään ja varmaankin niin on parempi, koska niihin kysymyksiin, joihin metropolihallinnolla piti vastata,  ei näissä selvityksissä edelleenkään ole ratkaisua.
                            
Kataisen ja sitten Stubbin hallitusten  hallitusohjelmien pontevat linjaukset olisivat tarkoittaneet todella tiukkaa hallinnon, toimintojen, asutuksen ja tulevan väestönkin keskittämistä metropolin ydinalueille. Tähän hallituksen voima ei onneksi riittänyt. Nykyisissäkin linjauksissa on vahva keskittämisen henki, joten vihtiläisten kannalta on varmasti parasta, että tämä harjoitus siirtyy nyt lausunto lausunnolta poliittisten pilvien reunoille.
 
Niin kuin armeijassa sanottaisiin - Urho Matti. Eli uusiksi meni. Miten sitten menee uusiksi, millä aikataululla ja sisällöllä, se nähtäneen tässä talven/ kevään ja kesän mittaan.