Varhaiskasvatuskeskustelu Vihdin valtuustossa

Maanantai 21.3.2016


Arvoisa puheenjohtaja

Lausun muutaman huomion Keskustan valtuustoryhmän puolesta asialistan kohdista 1 ja 2.

1.    Valtuutettu Noro kertasi sitä, kuinka viime vuosina olemme Vihdissä panostaneet huomattavasti varhaiskasvatukseen. Tämä on syytä pitää muistissa, kun säästöistä nyt puhumme.

Suomi on edelleen taantumassa, eikä kenellekään meistä ei pitäisi tulla yllätyksenä se, että kuntamme on taloudellisesti todella tiukoilla. Nämä eivät toki ole pelkästään säästöesityksiä, mutta taloudellisia säästöjä näiltä odotetaan tehostuneen ja hieman uudelleen organisoidun toiminnan tuloksena.

2.    Meidän ryhmässäkin on mietitty paljon sitä, mihin nämä muutokset johtavat. Vaarantavatko ne kenties varhaiskasvatuslain 5 a pykälän asettamien tavoitteiden saavuttamisen, toteutuvatko sosiaalidemokraattien jo viime valtuustossa maalailemat uhkakuvat?

Ymmärrämme esityksiin liittyvät seikat ryhmäkokojen kasvattamista vastaankin, mutta emme usko sosiaalidemokraattisen maalailemien uhkakuvien toteutumiseen.

Kannatamme Kokoomuksen esitystä, eli viranhaltijoiden alkuperäistä esitystä

3.    Ryhmämme enemmistö pitää viranhaltijoiden esityksiä sekä kohdasta 1 että kohdasta 2 hyvin perusteltuina ja olosuhteisiin nähden kohtuullisina. Tiedostamme kyllä varhaiskasvatukseen liittyvät paineet, kiitämme lukuisista yhteydenotoista emmekä väheksy nykyistä saatikka ryhmäkokojen kasvun mahdollisesti lisäämää työmäärää. Mutta emme usko, että viranhaltijat olisivat esittäneet ryhmäkokojen kasvattamista ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista, jos arvioisivat asiasta maalailtujen uhkakuvien toteutuvan.

4.    Keskustan valtuustoryhmän mielestä esitykset ovat tilanne huomioiden hyvin perusteltuja ja tasapainoisia. Kannatamme subjektiiviseen päivähoitoon esitettyä rajausta, joka kuitenkin aina huomioi lapsen tarpeet. Kannatamme näiden 1 ja 2 pykälän muutosten tekemistä yhdessä, jotta vanhemman mahdollisesti työllistyessä, lapselle ei tule eteen pakkoa hoitopaikan vaihtamiseen, puolipäivähoidon tarpeen vaihtuessa kokopäivähoitoon.

5.     Kannatamme tehtyä esitystä ryhmäkokojen kasvattamisen sallimisesta, alkuperäisen päätösesityksen lausumamuodossa ” Vihdin varhaiskasvatuksessa toteutetaan 1.8.2016. alkaen asetuksen muutos suhdeluvusta yli kolme vuotiaiden osalta, joustavasti lasten tarpeet huomioimalla ja tilojen sallimissa puitteissa”.

Puheenvuoro Vihdin valtuustossa 21.3.2016

Avainsanat: Varhaiskasvatus, ryhmäkoko, valtuustopuhe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini