Ruoan alkuperämerkintöjä selkiytettävä

Perjantai 20.5.2016 klo 15:14Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä, Pertti Hakanen ja Eerikki Viljanen ovat tehneet eduskunnalle toimenpidealoitteen elintarvikkeiden pakkaus- ja alkuperämerkintöjen selkiyttämiseksi.
 
Kansanedustajat haluavat tähdentää pakkausmerkintöjen täsmällisyyttä ja vertailukelpoisuutta sekä edistää puhtaan, suomalaisen ruoan arvostusta. Aloitteen allekirjoitti 108 kansanedustajaa.

- Kotimaisuus on ihmisille tärkeä arvo ostopäätöksiä tehtäessä. Suomalaisen Työn Liiton tuoreen tutkimuksen mukaan 84% suomalaisista kertoo suosivansa suomalaisia tuotteita aina kun se on mahdollista. Omilla kulutusvalinnoilla halutaan tukea suomalaista työtä ja olla mukana luomassa yhteiskunnallista hyvää. Tämän tietävät myös kauppiaat. Merkintäkäytännöillä ei missään tapauksessa saa pyrkiä johtamaan kuluttajia harhaan, Kärnä sanoo.
 
Viljanen huomauttaa, että elintarvikemerkintöjä säädellään myös EU:n tasolla, joten kansallisesti asiasta ei voida yksiselkoisesti päättää, vaan alkuperämerkintöihin tulee vaikuttaa vahvasti myös EU:ssa.
 
- Suomalaisen Työn Liiton mukaan suomalaisista kuluttajista 32% ilmoittaa, etteivät he tunnista merkintöjen perusteella kotimaisia elintarvikkeita riittävän hyvällä tavalla. Kotimaisuudesta kertovia merkintöjä käytetään pakkausmerkinnöissä hyvin kirjavasti ja erityisesti jalosteissa kuluttajan on lähes mahdotonta tietää, mitkä ovat käytettyjen raaka-aineiden alkuperämaat. Kansallisten ratkaisujen lisäksi tarvitaan vahvaa unionitason politiikkaa, Viljanen toteaa.
 
Hakasen mukaan toimenpidealoitteella halutaan pakkausmerkintöjen täsmällisyyden ja vertailukelpoisuuden lisäksi edistää myös puhtaan, suomalaisen ruuan arvostusta.
 
Tuotantostandardimme ovat maailman huippua ja suomalainen ruoka sisältää vain vähän - jos lainkaan - jäämiä kasvintuhoaineista tai antibiooteista, jotka ovat muualla maailmalla yleisesti käytössä. Tuotamme EU:n puhtainta ruokaa ja syömällä suomalaista tietää, ettei syö mitään ylimääräistä tai terveydelle haitallista, Hakanen sanoo.
 
Keskustan kansanedustajat korostavat, että tuotteiden epäselvä tai harhaanjohtava markkinointi ja tuotteistus ovat suorastaan myrkkyä jo valmiiksi talousahdingossa oleville elintarvikkeiden tuottajille. Väärän kuluttajainformaation antaminen on siksi estettävä lainsäädännöllä

Avainsanat: alkuperämerkinnät, pakkausmerkinnät, kotimainen ruoka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini