Kohti kansanvaltaa

Maanantai 19.12.2016 - maankäyttö- ja rakennuslaki, byrokratian purkaminen, rakennusluvat


Joulun alusaika täyttyy töistä ja pitkistä listoista, eikä eduskunta ole tässä poikkeus. Itsenäisyyspäivän jälkeen aloitettiin jälleen yöistunnot, jotta kaikki suunnitellut muutokset saadaan voimaan ensi vuoden alusta. Nyt istunnot ja keskustelut jatkuvat usein aina aamuyön tunneille saakka.

Yksi tällainen tärkeä ja kiireellinen kokonaisuus koskee hallituksen esitystä maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta rakentamisen sääntelyn osalta. Nämä rakentamista vapauttavat uudistukset tulevat todella tarpeeseen. Turhan jäykkyyden poistaminen, byrokratian karsiminen ja kuntien itsemääräämisoikeuden vahvistaminen ovat tervetulleita asioita. Lakiesitys on jälleen yksi kokonaisuus, jolla hallitus toteuttaa lupauksiaan purkaa byrokratiaa.

Olen saanut paljon yhteydenottoja ja esimerkkejä näihin teemoihin liittyen. Nyt on saatu laaja ja kattava paketti poistamaan turhia rakentamisen karikoita.

Tämä on suuri askel kaavoituksen, rakentamisen ja lupakäytäntöjen sujuvoittamisessa. Kaavoitusta ja luvitusta karsitaan ja valtaa siirretään kuntatasolle. Erityisen iloinen olen siitä, että rakentamista haja-asutusalueille helpotetaan.

Kunnilla onkin tulevaisuudessa huomattavasti enemmän valtaa päättää rakennusluvista. Valinnanmahdollisuudet siitä, missä haluamme asua, elää, yrittää ja tehdä työtä, tulevat vahvistumaan. Tämä vahvistaa kansanvaltaa. Kuntalaisten valitsemien luottamushenkilöiden valtaa päättää kunnissa siitä, miten kuntamme rakentuvat. Tietenkin päätökset tehdään edelleen virkavastuulla tehtävän esittelyn pohjalta.

Lakiesityksessä myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ELY-keskusten roolia selkeytetään. Se muuttuu holhovasta neuvonnalliseksi. Valitusoikeuden kaventaminen karsii turhia valituksia ja tätä kautta myös lyhentää päätösprosessia. On kuntalaisten, kuntien sekä Uudenmaan maakunnan etu, että rakentamisen turhia esteitä ja vuosikymmenten saatossa kertyneitä byrokratian sokkeloita raivataan.

On selvä, että tarvitsemme Suomeen työtä ja toimeliaisuutta. Siihenkin tämä lakiesitys on oiva vastaus. Sujuvoittamalla käytäntöjä ja esimerkiksi luvitusprosesseja saamme tyytyväisempiä kuntalaisia ja asiakkaita ja samalla talouden rattaat saavat vauhtia. Säästyy aikaa, rahaa ja vaivaa. Kaikki osapuolet voittavat, kun siirrymme ELY:n ohjauksesta kohti kansanvaltaa.

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 17.12.2016


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini