Sote-uudistuslausunnon valtuustopuheenvuoro

Maanantai 20.3.2017 klo 22.05


Lausunto on hyvä ja selkeä vaikeasta asiasta.

Keskustan valtuustoryhmä muistuttaa, että Sote- uudistus tehdään, jotta pystyisimme säilyttämään nykyisen kaltaiset hyvinvointipalveluita väestön ikääntyessä ja sairaanhoidon kustannusten noustessa.

Uudistusta on nyt Suomessa yritetty tehdä viimeisten kymmenen vuoden aikana useammankin hallituksen toimesta. Tämä nyt menossa oleva ponnistus on paras tähänastisista ja nyt tämä menee maaliin.

Uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirretään suuremmille hartioille, tavoitteena palveluketjujen nykyistä parempi integraatio, eli hoitoketjujen sujuvoittaminen- eli oikean hoidon turvaaminen oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Tässä vaiheessa onkin selvää, että hoitoketjujen sujuvoittaminen vaatii lisäsatsauksia etenkin perustason sairaanhoitoon eli terveysasemille- terveyskeskuksiin.

Lausunnossa on aivan oikein kiinnitetty huomioita siihen, miten hoitoketjujen sujuvuus varmistetaan, ehkäistään kermankuorinta - sekä asiakkaiden pomputtelu perus-ja erityistahojen välillä estetään valinnanvapauden toteutuessa.

Kuten valtuutettu Noro äsken kertoi- sinänsä valinnanvapaus tuonee kuntalaisille enemmän vaihtoehtoja, käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa myös pienituloisen on mahdollista tehdä nykyistä enemmän valintoja.

Vihdissä palveluiden tarjonnan niukkuudesta ei tule puutetta, uskomme että Vihti on kiinnostava markkina-alue myös julkista palvelutarjontaa täydentäville yksityiselle palveluiden tarjoajia.

Jatkossahan jokin palveluiden tarjoaja voi tuoda terveyspalveluiden pisteen vaikkapa kirkonkylälle - tehden palveluiden läheisyydestä itselleen markkinavalttia Pohjois-Vihdin alueelle.

Keskustan valtuustoryhmä yhtyy lausunnossa esitettyyn näkemykseen, että valinnanvapautta ei voida toteuttaa kertarysäyksellä, eikä sille esitetyssä kunnianhimoisessa aikataulussa. Valinnanvapaus pitää toteuttaa osittain vaiheittain, niin että saaduista kokemuksista voidaan ottaa opiksi ja hienosäätää järjestelmää tarvittaessa.

Oikein on huomiota kiinnitetty myös ennaltaehkäisevän työn tärkeyteen, kuntien ja maakuntien ja vastuunjakojen selkiyttämisen siten että oikeat toimet suoritetaan oikeassa paikassa eikä sorruttaisi osaoptimointiin. Keskustan valtuustoryhmän mielestä vastuunjakojen selkiyttämisen vaatimus on kirjattu hyvin kunnan lausuntoon.

Kuten valtuutettu Noro äsken kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossaan totesi, myös Keskustan valtuustoryhmä on huolissaan alueellisen edustavuuden toteutumisesta tulevissa maakunnallisissa päätöksentekoelimissä. Toki luotamme, myös näin vaalien alla äänestäjiin ja edustukselliseen demokratiaan - mutta yhdymme lausunnon kirjauksiin tarvittavista muutoksista alueellisen edustavuuden turvaamiseksi päätöksenteossa.

Keskustan valtuustoryhmä kaiken kaikkiaan kannattaa tämän hyvän lausunnon hyväksymistä ja pykälän tarkastamista kokouksessa.

Keskustan ryhmäpuheenvuoro Vihdin valtuuston kokouksessa 20.3.2017

Avainsanat: sosiaali- ja terveyspalvelut, hoitoketju, valinnanvapaus,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini