Kotimaisen ruoan käyttö Vihdissä

Tiistai 21.3.2017


Arvoisa puheenjohtaja

Tämä taitaa olla jo kolmas aloite samasta asiasta, mutta koska kehitystä on ruokapalvelupäällikkö Tuija Wikströmin ja osaavan henkilökunnan toimesta tapahtunut, niin näitä aloitteita mitä ilmeisimmin kannattaa tehdä jatkossakin. Sillä vaikka suunta on oikea, vielä on varaa parantaa.

Tällä hetkellä Vihdin kunta tarjoaa noin 8500 ruoka-annosta arkisin.  Yhden annoksen hinta asettuu 2,5 ja 3,5 välille. Kotimaiseen raaka-aineeseen siirtyminen ei tarkoita automaattisesti kustannusten nousua- mutta virkamiehille se todennäköisesti lisää töitä.

Ruoka-aineiden hankinnan puitesopimustoimittajaksi on voimassa vuoteen 2020, mutta se ei estä hankkimasta kotimaista.

Esitämme lähiruoan suosimista pyrkimystä pitkäjänteiseen yhteistyöhön elintaviketjun muiden lenkkien kanssa, jotta saisimme markkinoille ja käyttöön nykyistä enemmän kotimaisia lähiruokatuotteita. Vuonna 2013 pidetyssä tilaisuudessa oli Lahden päällikkö puhumassa ja esimerkiksi sieltä saa hyvää sparrausta, miten tämä tehdään.

Kannustamme pyrkimään nykyistä pidemmälle menevään satokausi ajatteluun ja esimerkiksi erityisen lähiruokapäivän tai viikon saamiseksi kunnan ateriatarjontaan parhaan satokauden aikaan.

Asian voisi tiivistää niin, Vihdissä pitäisi tarjota nykyistäkin enemmän kotimaista ruokaa- vain kotimaisista raaka-aineista voimme olla varmoja puhtaudesta ja jäljitettävyydestä. Tällä hetkellä esimerkiksi lihassa Vihti käyttää noin 90 % kotimaista

Toinen kiteytys voisi olla, että kunnan tarjoaman ruoan raaka-aineiden pitäisi täyttää kotimaiselle tuotannolle asetetut vaatimukset. Eli että kunta sitoutuisi, ettei se tarjoa ruokaa, jonka tuottaminen ei ole Suomessa sallittua.

Puheenvuoro Vihdin valtuustossa 20.3.2017

Avainsanat: Ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, valtuustoaloite


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini