Pajuniityn alueesta puurakentamisen mallialue

Keskiviikko 5.4.2017


Hyvinvointinsa metsistä rakentanut maamme on valitettavasti julkisten rakennusten osalta puurakentamisen takapajula. Tähän on pitkään haluttu muutosta. Onneksi nyt sanat ovat muuttuneet teoksi myös puurakentamisessa. Määrätietoisen politiikan, puurakentamisen edellytysten parantamisen ja määräysten lieventämisen kautta tilanne on parantunut.
Julkisissa hankinnoissa puunkäyttö on yhä useammin hyväksyttävä, mutta ei vielä tavoiteltu lähtökohta. Onneksi hyviä esimerkkejä löytyy jo eri puolilta Suomea hälventämään epäilyksiä puurakentamisen ympäriltä. Vielä muutamia vuosia sitten Pudasjärven hirsikampuksen tai Kuhmon Tuupalan puukoulun kaltaiset hankkeet olisi keskusteluissa kuitattu helposti turhanpäiväisiksi haihatteluiksi. Nyt kaikki Pudasjärven viihtyisän koulun raikkaaseen aulaan kävelevät voivat todeta, että rakennus on sekä hieno, toimiva että terve. Tätä ei tänä päivänä valitettavasti pysty sanomaan monista muista julkisista rakennuksista.

Ongelmia on esiintynyt myös meillä Vihdissä. Kyse ei ole aina edes kosteus- tai homevaurioista. Yhä useampi on herkistynyt esimerkiksi kemikaaleille. Eri materiaalit reagoivat eri tavoin ja pienempiä tai suurempia sisäilmaongelmia saattaa esiintyä esimerkiksi kausittain tai pitkän ajan perästä. Toiset sietävät enemmän, joidenkin kohdalla joku, usein tuntemattomaksi jäävä tekijä, laukaisee monipolvisen oireilun.

Nämä ovat inhimillisesti, toiminnallisesti ja kunnalle taloudellisestikin todella vaikeita ja monimutkaisia asioita. Pahimmillaan näissä tapauksissa voidaan vähätellä oireita tai kustannuksia, liian usein syiden selvittäminen vaihtuu syyllistämiseen puolin ja toisin. On kyseessä sitten uusi tai vanha rakennus, on täysin selvää, että päättäjien pitää tehdä kaikkensa, jotta kenenkään terveys ei vaarantuisi huonon rakentamisen tai korjailun takia. 

Kokemuksista, niin omista kuin muiden, on hyvä ottaa opiksi. Rakentamisessa on lähdettävä suunnittelusta alkaen tekemään laadukasta rakentamista, joka tulee kerralla kuntoon. On haettava sellaiset ratkaisut, jotka kestävät vuosikymmeniä eikä sisäilmaongelmia synny. Huomiota tulee kiinnittää työn laatuun ja siihen, että työ tehdään ammattiylpeydellä. Erityisesti on tehtävä sellaisia ratkaisuja, että sisäilman laatu pysyy hyvänä koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Siksi ehdotan, että kohta suunnittelupöydälle tuleva Pajuniityn koulukeskus rakennettaisiin jo sisäilmasyistä kotimaisesta puusta. Puu on erinomainen, ekologinen, työllistävä ja kestävän kehityksenkin kannalta hyvä ratkaisu. Se on käyttäjän näkökulmasta miellyttävä ja rauhoittava materiaali. Sisäilman laatu on hyvä ja puulla on todettu olevan monia terveysvaikutuksia.

Bioenergialla lämmitettävä Pajuniityn alue voisi toimia puurakentamisen ja hyvän sisäilman esimerkkikohteena koko Etelä- Suomessa. Julkisten lisäksi, myös muut alueen rakennukset voisi rakentaa puusta. Uskon että puurakentamiseen erikoistuneet yritykset laidasta laitaan voisivat innostua tällaisen Pajuniityn mallialueen rakentamisesta Vihtiin. Hyvä sijaintimme ja erittäin hyvät yhteydetkin puhuvat tämän puolesta.

Meillä on tällaisesta kehitystyöstä jo kokemustakin. Kuoppanummen koulu oli valmistuttuaan uraauurtava, siihen onkin käyty tutustumassa eripuolilta Suomea ja maailmaa.

Nyt me voisimme luoda Vihti- brändiä satsaamalla sisäilmaan, suosimalla puuta ja rakentamalla valtakunnallisesti merkittävän kohteen. Samalla voimme ottaa seuraavan askeleen Pudasjärven ja Kuhmon viitoittamalla tiellä kohti terveellisen puurakentamisen lopullista läpimurtoa.

Avainsanat: sisäilma, puurakentaminen, bioenergia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini