Kaupan hyllyllä kotimaisuus selkeytyy

Maanantai 5.6.2017 klo 16:50


Keskustan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen vauhdittavat elintarvikealaa ja kauppaa ruuan alkuperämerkintöjen selkeyttämiseen. Ruuan alkuperän tarkempi ilmoittaminen edistää kansanedustajien mielestä parempaa kuluttajatietoisuutta ja kotimaisen ruuan arvostusta.

”Muutos vaati poliittista tahtoa. Nyt näytönpaikka on kaupalla ja elintarvikealalla. Elintarvikeketjulle tämä on satsaus ruuan alkuperän parempaan tunnistamiseen ja se ansaitsee myös tunnustusta. Kotimaisuus on saatava paremmin esille kaupan hyllyllä tuotteiden alkuperämerkinnöissä. Kuluttajat ovat hyvin perillä siitä, millaisia seurauksia ostopäätöksillä on. Alkuperämerkintöjen selkeyttämisen eteen on tehty jo pitkään töitä tuottajien tahdosta. ”

Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperän merkintä tuli pakolliseksi maa- ja metsätalousministeriön antamalla asetuksella kesäkuun alusta. Valmistajilla on kuuden kuukauden siirtymäaika merkintöjen toteuttamiseksi.

”Ruuan alkuperä kertoo kuluttajalle monta tärkeää seikkaa esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista sekä kotimaisen työllisyyden ja tuottajan tukemisesta. Kotimainen elintarvikeketju tarvitsee parempaa huomioimista kauttaaltaan.  Elintarvikeketju on saatava pelaamaan paremmin yhteen, jotta kaikki voittavat. Kotimainen ruoka ei tule pöytään ilman laadukasta työtä myös elintarvikealalta.”

Kotimaisten tuottajien laadukas ja eettinen työ saa nyt parempaa huomiota kaupan hyllyllä.

Kansanedustajat tekivät toimenpidealoitteen viime vuoden toukokuussa eduskuntaan ruuan alkuperämerkintöjen selkeyttämisestä. Aloitteen allekirjoitti 108 kansanedustajaa.

Avainsanat: ruoka, alkuperämerkinnät, toimenpidealoite


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini