Ruoan alkuperä pitää näkyä ravintoloissa

Keskiviikko 13.12.2017 klo 13:43


Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara on kritisoinut lausunnossaan 27.11. Maa- ja metsätalousministeriön asetusta, joka velvoittaa ravintolat ilmoittamaan ruoassa käytetyn tuoreen lihan ja kalan alkuperän. Maran mielestä alkuperän ilmoittaminen lisää hallinnollista taakkaa ja perustelevat asiaa muun muassa sillä, että samankin annoksen alkuperä voi vaihdella ja kirjallinen esittäminen vaikeaa.

 Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari ei niele Maran pyristelyä. – ”Ei ole mahdoton ponnistus kirjoittaa vaikkapa liitutaululle alkuperämerkinnät.  Jo nyt tiedon pitää kulkea pakkausten mukana. Jos tieto ei kulje, niin tavarantoimittajan pitää asia selvittää sitä vaadittaessa.”

Keskustan Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet kannustavat ravintoloita hankkimaan suomalaiset raaka-aineet, jolloin byrokratiaa on vähemmän. Nykyään tieto raaka-aineiden alkuperistä pitää olla ravintoloissa suullisesti tarjolla.

Monet ravintolat, joilla on puhtaat jauhot pussissa, ovat irtisanoutuneet Maran linjasta. On kaikkien etu, että ruuan alkuperä näkyy ravintoloissa, eikä sitä tarkoituksellisesti hämärretä.

Ravintoloiden alkuperämerkinnöissä on edetty ravintoloita kuullen. Ehdotus koskee aluksi tuoretta, jäädytettyä ja jäähdytettyä lihaa ja kalaa. Jalosteet tullaan saattamaan pakollisten alkuperämerkintöjen piiriin myöhemmin.

Alkuperä voidaan ilmoittaa myös ”alkuperä EU” -muodossa, jos raaka-aine vaihtuu usein. Keskustan Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet rohkaisevat ravintoloita toimimaan kuluttajien haluamalla tavalla ja ilmoittamaan tarkan alkuperämaan, sillä se on vetovoimatekijä. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini