ÄLÄ #%&! KOSKE!

Keskiviikko 18.4.2018


Otsikon kaltaiset tervehdykset ovat nykyään liian yleisiä, kun avunantajat saapuvat paikalle.  Uhkatilanteet ensihoidossa on viime vuosina lisääntyneet. Ennen apuun saapuvaa hoitohenkilökuntaa kunnioitettiin enemmän ja heille annettiin työrauha. Nyt tämä on radikaalisti muuttunut.

Hoitohenkilökunta kokee sanallista uhkailua, aggressiivista käytöstä, uhkailua ja pahoinpitelyä. Suomen Ensihoitolan liiton tekemään kyselyyn vastanneista yli 90 prosenttia kertoo kokeneensa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Eniten kohdataan sanallista uhkailua ja aggressiivista käytöstä. Joka neljän vastaaja on joutunut pahoinpitelyn kohteeksi.  Näistä jokainen tapaus on liikaa. Valitettavasti uhkatilanteet ovat aina jossakin määrin kuuluvat ensihoidon työhön ja niihin myös varaudutaan. Kehityskulku on kuitenkin menossa väärään suuntaan.  Väkivalta missään muodossa ei ole hyväksyttävää eikä sitä kenenkään tulisi joutua työssäänkään kokemaan.

Rikoslaissa on selkeä epäkohta, jossa ensihoitotyötä tekeviä ei kohdella samalla tavalla kuin virkamiehiä.

Esimerkiksi samaan työtehtävään hälytetty poliisi tai palomies on lain silmissä virassa. Ensihoitajaa kohdellaan mahdollisissa oikeustapauksissa aivan kuin hän olisi yksityishenkilönä paikalla.

Toisin sanoen ensihoitotyötä tekeviä kohtaan väkivaltaan syyllistynyttä ei nyt rangaista samalla asteikolla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä rangaistaan. Yhtenä keinona puuttua asiaan voisi olla rikoslain muuttaminen. Riittävällä rangaistusasteikolla on merkitystä myös yleisen arvostuksen kannalta. Tästä syystä olen tehnyt asiasta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, miten turvataan ensihoitotyössä työskentelevien turvallisuus ja onko rikoslakiin suunnitteilla muutoksia.

Se, että laki on kohdallaan, on tärkeää. Kohdallaan pitää olla myös asenne. Ensihoitajat, poliisit, palomiehet, hoitohenkilökunta ja monet muut ammattilaiset tekevät työtänsä jo muutenkin haastavissa ja paineistetussa olosuhteissa. Tätä työtä on syytä tukea, arvostaa ja antaa heille työrauha.

Kolumni on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 17.4.2018

Avainsanat: hoitohenkilökunta, uhkatilanteet, työturvallisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini