Suullinen kysymys maatalouden kannattavuudesta

Perjantai 8.2.2019 klo 17:47


Arvoisa puhemies. Suomalainen ruoka on maailman puhtainta. Se on maukasta ja edullista. Sen tulevaisuus on kuitenkin nyt uhattuna. Maatalouden tuotantokustannusten nousu, tuottajahintojen lasku yhdistettynä poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin on ajanut tiloja kannattavuuskriisiin ja yhä useampaa uhkaa tuotannon lopettaminen.  

Tilanteen parantamiseksi on tällä vaalikaudella tehty jo paljon. Esimerkiksi ruuan alkuperämerkintävaatimuksia on laajennettu, on perustettu ruokavaltuutetun virasto reiluuttamaan ruokamarkkinoita, avattu vientiä uusille markkinoille ja kasattu kriisipaketteja pahimman yli pääsemiseksi. Pääministeri myös asetti selvitysmies Reijo Karhisen selvittämään keinoja maatalouden kannattavuuden ja suomalaisen ruuan tulevaisuuden turvaamiseksi. Selvitysmies on saanut työnsä valmiiksi tänään. Kysynkin arvon ministeriltä, hallitukselta: mitä seuraavaksi tehdään? 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (vastauspuheenvuoro)

Arvoisa rouva puhemies. Edustaja Viljanen on aivan oikeassa siinä, että tilanne ruuantuotannossamme on tukala, ja sen ovat kaikki tunnistaneet ja tunnustaneet, niin myöskin tässä salissa laidasta laitaan. Tilanteen eteen on todellakin tehty asioita ja ne nyt tulevat näkymään tässä isossa ketjussa, pitkässä ketjussa viiveellä. Nyt tänään julkistettu raportti tarjoaa tähän myös uusia eväitä. Se on erinomaisella tavalla otsikoitu: ”Uusi alku — maatalous on myös tulevaisuuden elinkeino.” 

Jos Reijo Karhisen selvitystyötä luonnehtii hyvin lyhyesti, hän sanoo: Tuote on kunnossa, markkinat eivät. Tuote on kunnossa, mutta tulonjako markkinoilla ei. Ja kun tuote on kunnossa, niin meillä on mahdollisuus siihen uuteen alkuun, ja tästä paperista, tästä raportista löytyy lukuisa joukko niitä toimia, joita me nyt laitamme vielä tällä vaalikaudella liikkeelle. Mutta erityisesti seuraava hallitusohjelma on keskeisessä roolissa, miten nämä asiat jalalle laitetaan, mitä tässä on. Täällä on kymmeniä konkreettisia ehdotuksia, ja näiden analysointiin kannustan meitä kaikkia. 

Avainsanat: maatalous, ruoka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini