Lihasta eliitin etuoikeus?

Torstai 21.3.2019 klo 11.00 - Eerikki Viljanen


Mediat ovat täyttyneet poliitikkojen aloitteista ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Palstatilaa ovat saaneet niin polttomoottoriautojen kieltäminen, metsien hakkuiden vähentäminen kuin viimeisimpänä ajatus lihaverosta. Ilmastonmuutoksen torjunta on tärkeää, mutta ovatko nämä todella tehokkaimpia ja oikeudenmukaisimpia keinoja?

Kasvisten lisääntyminen lautasella tekisi varmasti sinänsä hyvää itse kullekin. Tätä kehitystä vauhdittamaan vaalien gallupkärki viritteli uutta ilmastoperusteista lihaveroa. Eli kasvisten suosimista lihan kustannuksella. Jotta kulutuskäyttäytyminen todella muuttuisi, lihaveron pitäisi olla tasoltaan huomattavan korkea. On selvää, että tällainen ehdotettu lisävero iskisi kovimmin pienituloisimpien lihan kulutukseen. Maailman puhtaimmasta lihasta pitää toki maksaa oikea hinta, mutta en hyväksy, että siitä tehtäisiin verottamalla vain eliitin etuoikeus. Samalla kun kysyntä merkittävästi laskisi ja siirtyisi halvempien maiden lihatuotteisiin, katoaisi Suomesta myös pahimmillaan kymmeniä tuhansia työpaikkoja tiloilta ja elintarviketeollisuudesta.

Suomessa naudanliha on valtaosaltaan maidontuotannon sivutuote. Naudat ruokitaan pääosin nurmirehulla, jonka kasvattaminen sitoo nykytutkimuksen valossa hiilidioksidia peltomaahan noin 800 kiloa per hehtaari. Sen sijaan esimerkiksi Brasiliassa raivataan edelleen massiivisesti sademetsiä nautojen rehuntuotantoon käytettävien soija-ja maissipeltojen tieltä. Tästä syntynyt metsäkato, eroosio ja hiilensidonnan vähentyminen ovat ilmastonmuutostaistelussa aivan eriluokan ongelma kuin kotimaisten mansikkiemme päästöt. Ja jos vertailussa huomioidaan lihan tuotantoon tarvittava puhtaan veden määrä, vaaka kallistuu entistäkin enemmän suomalaisen tuotannon eduksi.

Toivon todella, että nk. "kestävän kulutuksen arvonlisäveroa" suunnitteleva gallupkärki tulee järkiinsä. Etenkin kun on selvää, ettei EU-Suomessa lihoja voida verottaa eriasteisesti alkuperämaan perusteella. Suosimalla kotimaisia tuotteita, lisäämällä mahdollisimman lähellä tuotettujen kasvisten osuutta ruokavaliossa, hyödyntämällä sesongit ja vähentämällä hävikkiruoan määrää päästään ilmastonkin kannalta lihaveroa paljon parempiin tuloksiin.

Avainsanat: Eerikki Viljanen, lihavero, lihantuotanto, ilmastonmuutos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini