Keskustan puheenvuoro Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa

Maanantai 7.3.2022 - Eerikki Viljanen


Arvoisa puheenjohtaja, arvoisa Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto, virkamiehet ja kokouksen seuraajat,

Keskustan valtuustoryhmä onnittelee valittua valtuuston puheenjohtajistoa sekä kiittää puheenjohtaja Limnelliä sopivista valtuustokauden avaussanoista. Puheenjohtaja on täysin oikeassa lausunnossaan Venäjän aloittamasta sodasta sekä siitä, että tämä kriisi tulee näkymään ja vaikuttamaan merkittävästi työhömme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Ensimmäiset sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat jo saapuneet alueellemme.

Hallintosäännön valmistelu on edennyt hyvin. Kiitos siitä viranhaltijoille ja mukana olleille luottamushenkilöille, väliaikaiselle toimielimelle, seurantaryhmälle sekä ryhmien puheenjohtajille. Keskustan valtuustoryhmä kannattaa suurimman ryhmän puheenjohtajan, valtuutettu Kataisen muutosesityksiä. Muutosesitykset istuvat hyvin tähän vaiheistettuun hallintosäännön laatimis- ja hyväksymisprosessiin.

Keskustan valtuustoryhmä on käynyt kriittistäkin keskustelua muutamista hallintosäännön kohdista. Pääsääntöisesti kriittinen keskustelu on koskenut asioita, jotka ovat nousseet esille myös ryhmien välisissä keskusteluissa, neuvotteluissa ja sidosryhmien yhteydenotoissa.

Tänään on kuitenkin tärkeintä saada hyvinvointialueen rakentaminen eteenpäin, saada luottamushenkilöelimet perustettua, henkilöt valittua ja hyvinvointialuejohtajan virka perustettua, jotta hyvinvointialueen varsinaisen organisaation rakentaminen saadaan vauhtiin. Ryhmien puheenjohtajien neuvottelukunnan hengessä, tämänpäiväisen sujuvan etenemisen mahdollistamiseksi, meillä kuitenkin pitää olla joustavuutta ja halua palata tänään avoimiksi, tai tavalla tai toisella tänään epäselviksi jääviin asioihin.

Tämä ei tarkoita sitä, että näissä jokaisessa kolmessa hallintosäännön vaiheessa aloittaisimme joka käsittelyssä alusta, vaan palaamista asioihin, joihin olemme sopineet palaavamme, asioihin, jotka ovat vielä linjaamatta tai joihin palaamisesta olemme muutoin yksimielisiä.

Kannatamme vasemmistoliiton puheenvuorossa esille nostettua tarvetta esityslistojen julkaisusta aiemmin kuin nyt aloitusvaiheessa kirjattu neljä päivää. Uskomme, että tästä(kin) pääsemme ryhmien välillä yhteisymmärrykseen.

Kuten täällä on useaan kertaan todettu, hallintosääntöä on käsitelty ryhmien välisissä neuvotteluissa erittäin hyvässä ja rakentavassa hengessä. Kiitokset tästä sekä valmistelevalle sihteeristölle että etenkin neuvottelutoimikunnan työtä vetävälle suurimman ryhmän puheenjohtajalle Mervi Kataiselle ja kaikille neuvottelukunnan työhön osallistuneille.

Teemme tänään historiaa. Toivottavasti hyvä henki ja rakentava ote on alueellamme myös tulevaisuutta.

Eerikki Viljanen, Keskustaryhmän pj.

Avainsanat: aluevaltuusto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini