Valokuituverkko koko Vihtiin

Tiistai 7.6.2022 - Eerikki Viljanen

Eilisessä Vihdin kunnanvaltuuston kokouksessa jätimme valtuustoaloitteen koko kunnan kattavan valokuituverkon rakentamisesta. 

Puheen voit lukea alta tai kuunnella aloitteen esittelyn alla olevalta videolta. Video Vihdin kunnan kokous taltiointi.  

Valtuustoaloite koko Vihdin kattavan valokuituverkon rakentamiseksi

Vihdin kunnan menestyksekkäässä, yli 500–vuotisessa historiassa on nähtävissä monia merkkipaaluja, joissa kunnan toimilla on ollut kiistaton roolinsa. Esimerkiksi vuoden 1968 kuntakokouksessa päätettiin suhtautua myönteisesti suunnitellun, Vihtiä halkovan, Hanko-Pietari -rautatien rakentamiseen. Rautatien ja sen asemien merkitys Vihdin kunnan myönteiseen kehittymiseen näkyy mm. kuntamme kasvuna. Merkittäviä kehityssysäyksiä kunnallemme ovat olleet niin ikään 1960-luvulla valmistunut, Suomen ensimmäinen moottoritie sekä sen jälkeen rakentunut II-tiekin.

1800- ja 1900-luvuilla kuntamme kehittymiselle ja kasvulle on ollut keskeisintä fyysisten valtaväylien toimivuus kunnan sisällä ja täältä etenkin pääkaupunkiseudun suuntaan. Hyvät liikenneyhteydet ovat tärkeässä roolissa myös tulevaisuudessa. Kannatamme vankasti Turun tunnin junan rakentumista ja säännöllisen raidehenkilöliikenteen ulottamista Vihtiin.

Tunnin junan ja muiden fyysisten liikennehankkeiden lisäksi meidän pitää huolehtia siitä, että Vihdillä ja vihtiläisillä on sujuva ja häiriötön pääsy myös tiedon valtateille.  Tulevaisuudessa hyvin toimivat tietoliikenneyhteydet ovat keskeinen kuntien ja kaupunkien veto- ja pitovoimatekijä.  Toimivat tietoliikenneyhteydet voidaan turvata useammilla eri tavoilla. Valokuituyhteys on kuitenkin tavoista varmin ja tulevaisuuskestävin.

Tänään 6.6.2022 tuli julki Vihdin historian suurin investointi, Microsoftin datakeskuksen rakentaminen Rostin yrityspuiston alueelle. Datakeskukset ovat tämän hetken ja tulevaisuuden tiedon valtatien asemia ja solmukohtia. Hanke nostaa Vihdin maailman kartalle ja muuttaa kertalaakista koko Vihdin tulevaisuuden näkymät.

Microsoftin palvelinkeskushanke liitännäisineen kasvattaa koko Suomen vetovoimaa, parantaa tietoliikennevalmiuksia ja käyttövarmuutta. Meidän tulee kuntana toimia samoin ja varmistaa kuntalaisten hyvät tietoliikenneyhteydet.

Vihdin kunta on tehnyt selvityksiä ja suunnitelmia koko kunnan kattavan valokuituverkon rakentamiseksi. Kunnan ponnistelut eivät kuitenkaan ole edenneet konkretiaan monista eri syistä.

Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme, että Vihdin kunta ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin koko kunnan kattavan valokuituverkon rakentamiseksi. Hanke sopii mitä parhaiten Vihdin kunnan uuteen imagoon, se palvelee asukkaita, yrityksiä ja koko yhteisöä. Kohtuuhintainen ja häiriötön valokuituyhteys kasvattaa Vihdin vetovoimaa, pitovoimaa ja asukasviihtyvyyttä.

Uskomme, että valokuituverkkoon investoidut eurot  osoittautuvat kunnalle taloudellisesti kannattavaksi. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat tulevaisuutemme elinehto ja haluamme, että tuo tulevaisuus on mahdollisimman valoista meille nykyisille ja kaikille tuleville vihtiläisille.

 

Vihdissä 6.6.2022

 

Eerikki Viljanen

Keskustan valtuustoryhmä 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valokuitu, Vihti

Vihti tunnetuksi somen kesäkilpailulla

Maanantai 9.5.2022 - Eerikki Viljanen

Valtuustoaloite Vihdin kunnan näkyvyyden parantamiseksi sosiaalisessa mediassa

 

Sosiaalisella medialla on yhä suurempi vaikutus siihen, millainen mielikuva esimerkiksi yrityksestä tai paikkakunnasta ihmisten mielissä syntyy. Kuntienkin on nyt oltava läsnä siellä, missä mielikuvia rakennetaan. Vaikka Vihdin kunnan viestinnän henkilöstöresurssit ovat juuri kolminkertaistuneet, ne ovat silti someviestintään varsin rajalliset. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että saamme kaikki vihtiläiset levittämään positiivista viestiä mainiosta kunnastamme sosiaalisissa medioissa.

Koska sosiaalisen median alustoja on monia, kuntakuvaa vahvistavaa viestiä olisi hyvä pyrkiä kokoamaan eri kanavissa yhtenäisen aihetunnisteen/-tunnisteiden alle, ja kannustamaan kuntalaisia näiden aihetunnisteiden käyttöön.

Sosiaalisessa mediassa aktiivisuus vaihtelee kausittain. Samalla aihetunnisteella tehtyjen julkaisujen määrä ruokkii julkaisun näkyvyyttä. Kuntamme vuoden kiinnostavin kausi kesä on jo kohta käsillä. Ehdotamme, että kunnan somenäkyvyyden parantamiseksi selvitettäisiin mahdollisuutta, esimerkiksi yhdessä paikallisten yrittäjien ja yhteisöjen kanssa, kilpailun lanseeraamiseksi tulevan kesän ajaksi.

Kilpailu voisi esimerkiksi olla sellainen, että osallistua voisi kuka tahansa, millä tahansa somen pääalustalla. Osallistumiseksi laskettaisiin positiivinen kesäjulkaisu Vihdistä ennakkoon sovitulla aihetunnisteella. Tehokkainta olisi käyttää yhtä aihetunnistetta, esimerkiksi #visitvihti tai #vihtimainittu tai #vihtitutuksi.

Kaikkien postaajien kesken voitaisiin syyskuun alussa esimerkiksi arpoa paikallisten yritysten tuotteita tai palveluita postaajien kesken.

Kilpailun yksityiskohtaisessa suunnittelussa on hyvä tutkia myös mahdollisuutta kilpailun järjestämisestä kunnan tukemana, mutta jonkin toisen tahon toimiessa varsinaisena järjestäjänä.

Oleellisinta ei ole minkä muotoinen kilpailu olisi tai kuka sen järjestäisi. Keskeistä on se, että mainiolle kunnallemme on saatava nykyistä enemmän myönteistä somenäkyvyyttä. Helpoiten ja halvimmalla näkyvyys kasvaa saamalla vihtiläiset jakamaan ilosanomaa Vihtimme erinomaisuudesta. Kilpailu voisi olla yksi keino saada laajemmat joukot mukaan kuntamme näkyvyyden kasvattamiseen.

 

Vihdissä 9.5.2022

 

Keskustan valtuustoryhmä

Eerikki Viljanen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihti, visitvihti

Keskustan puheenvuoro Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa

Maanantai 7.3.2022 - Eerikki Viljanen

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisa Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto, virkamiehet ja kokouksen seuraajat,

Keskustan valtuustoryhmä onnittelee valittua valtuuston puheenjohtajistoa sekä kiittää puheenjohtaja Limnelliä sopivista valtuustokauden avaussanoista. Puheenjohtaja on täysin oikeassa lausunnossaan Venäjän aloittamasta sodasta sekä siitä, että tämä kriisi tulee näkymään ja vaikuttamaan merkittävästi työhömme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Ensimmäiset sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat jo saapuneet alueellemme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaltuusto

Sota keskellä Eurooppaa

Tiistai 1.3.2022 - Eerikki Viljanen

Eilisen Vihdin kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen pidin valtuustoryhmälle puheen aiheesta, jota ei voinut sivuuttaa. Neljä päivää sitten alkoi sota keskellä Eurooppaa. 

Puheeni voit lukea alta: 

Arvoisa valtuusto

 

Koronapandemia on ollut sukupolvellemme osittain vaikeasti käsiteltävä, suuri koettelemus. Korona on koskenut meitä kaikkia - toisia meistä vähän, tosia todella konkreettisesti ja rujosti.

 

Me kaikki varmasti odotimme pandemian jo hieman helpotettua, että elämä palaisi uuteen normaaliin keväällä - viimeistään kesällä.

Viime torstaiaamu muutti kerralla tuon helpotusta huokuvan näkymän tavalla, jota harva meistä osasi odottaa, ja jota kukaan ei taatusti toivonut.

Sota keskellä Eurooppaa.

 

Sota keskellä Eurooppaa on asia, johon tuskin kukaan on henkisesti varautunut. Nyt tämä sota vyöryy meidän jokaisen arkeen medioiden välityksellä - sotaa ja siihen liittyvää sotapropagandaa on jokaisen mahdollista seurata ennen näkemättömällä tavalla.

Meillä kaikilla on nyt vastuuta siitä, miten toimimme tässä tilanteessa. Miten huolehdimme omasta ja läheistemme jaksamisesta- sekä avun hakemisesta ajoissa, jos tarvetta sille on.

Sota on asia, jota monien on vaikea käsitellä. Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että karmeat kuvat taistelutantereelta ovat nyt myös jokaisen nettiin ja sosiaaliseen mediaan pääsevän lapsen ulottuvilla.

Tiedän, että kunnan palveluissa, niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissakin, on suunniteltu, miten sotaa ja siihen liittyviä asioita lapsien kanssa käsitellään - tämä on erittäin tärkeää, ja meidän vanhempien pitää toimia tässäkin hyvässä yhteistyössä koulujen ja päiväkotien kanssa.

Meillä kaikilla on näkemyksemme mistä sota johtuu, kenen syy tai tahto se on ja mitä asialle pitäisi tehdä. Jokaisella on oikeus näkemyksiinsä ja aikuisten kesken asiasta on usein hyväkin keskustella – keskustella ja selkiyttää omia ajatuksiaan ja purkaa tuntojaan.

Mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että me aikuiset emme omalla toiminnallamme kärjistä tilanteita tai keskusteluita tästä aihepiiristä – emme fyysisissä tilaisuuksissa, keskustelupalstoilla tai sosiaalisessa mediassa. 

Aivan erityisesti on meidän kaikkien vastuulla se, ettei sotaan liittyviä tunteita pureta kunnassamme asuviin tai asioiviin ulkomaalaisiin.

Asiantuntija-arvioiden mukaan tämä(kään) kriisi ei ole nopeasti ohi, se todennäköisesti vaikuttaa meidän ja kuntamme arkeen useita vuosia. Me tulemme kohtaamaan tämän poikkeuksellisen sodan vaikutuksia niin omassa arjessamme kuin kunnan toiminnassa.

Kunnan osalta virkamiehet ovat aloittaneet selvitys- ja valmistautumistyön sidosryhmien kanssa sodan vaikutuksiin varautumiseksi. Meidän on valtuustona ja kuntalaisina annettava tälle työlle rauha ja täysi tuki.

Hyvinvointiyhteiskuntaamme tullaan koettelemaan lähivuosina tämän uuden kriisin kautta. Me tulemme selviämään näistä haasteista. Silloinkin jos / kun arjen tulevat vastoinkäymiset kuormittavat mieliä, yrittäkäämme muistaa, että meidän murheemme ovat kuitenkin voitettavissa - tilapäisiä ja ohimeneviä.

Muistakaamme, että Euroopassa on sota, jossa sotilaiden lisäksi kärsii ja kuolee todella suuri määrä siviilejä -asiantilaan täysin syyttömiä miehiä ja naisia, poikia ja tyttöjä.

Kestävyyttä, ymmärrystä, empatiaa ja voimia tullaan kysymään meiltä kaikilta. Tähän on hyvä valmistautua ja laittaa asioita oikeaan mittakaavaan sillä hetkellä kun sodan vaikutukset alkavat ulottua tänne Vihtiinkin.

Tästäkin selvitään, mutta töitä se meiltä kaikilta tulee vaatimaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puheet, Ukraina, Eurooppa, Turvallisuus

Vihdin kunnanvaltuusto puhaltaa yhteen hiileen

Maanantai 13.12.2021 - Eerikki Viljanen

Vihdin kunnanvaltuuston kokous 13.12.2021, päätössanat

Kiitos kuluneesta vuodesta, kiitos niin edelliselle valtuustolle alkuvuodesta ja teille, jotka kesällä otitte vuorostanne Vihdin kehittämisen viestikapulan. Kuntastrategian päivitys etenee, lautakuntien, hallituksen, valtuuston ja muiden toimielimien työ on saatu syksyn aikana rullaamaan mallikkaasti. Toki pitää todeta, että jonkin verran alkumatkalla on pomppujakin ollut, mutta mielestäni ne ikään kuin kuuluvat lajin kuvaan.

On tärkeää, että asioista keskustellaan valmistelun ja päätöksenteon yhteydessä, voidaan olla erimielisiä, tehdä vastaesityksiä ja tarvittaessa sitten vaikka äänestää. Mutta oleellista on, että asioita saadaan eteenpäin, että mahdollisten äänestystenkin jälkeen sitten sitoudutaan viemään asioita eteenpäin ja katsomaan yhdessä eteenpäin.

Tärkeintä on säilyttää halu kehittää kuntaa, rakentaa yhteistyötä ja etenkin toimia asemiemme mukaisesti kunnioittaen kuntalaisia, kunnan työntekijöitä/ viranhaltijoita ja etenkin toinen toisiamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihti, kunnanvaltuusto

Uudenmaan erätulet Vihdissä

Lauantai 27.11.2021 - Eerikki Viljanen

Uudenmaan erätulet Vihdissä 27.11.2021, Vihdin kunnan tervehdys ja avaussanat

 

Arvoisa ministeri, arvoisa kansanedustaja, arvoisat metsästäjäsiskot ja -veljet, hyvä yleisö,

Minulla on Vihdin kunnan puolesta ilo ja kunnia lausua teidät kaikki tervetulleiksi 32. Uudenmaan Erätulille tänne rakkaan Vihtimme kirkonkylälle. Erätulet on toteutettu vuosittain Uudenmaan maakunnan kunnissa ja kaupungeissa aakkosjärjestyksessä, yhteistyössä kuntien sekä niiden järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Ensimmäiset Erätulet järjestettiin vuonna 1990 Artjärvellä ja nyt ympyrä sulkeutuu Uudenmaan osalta näillä Vihdin erätulilla.

Erätulet ja metsästys sopivat luontevasti tänne Vihtiin. Vihdin historia on perinteisen maaseutupitäjän historia, jossa metsästys on kuulunut kiinteänä osana elämänmuotoon. Se on nivoutunut etenkin alkutuotannon ammatteihin ja puitteet sen harjoittamiselle ovat olleet hyvät.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Erätulet, Vihti, metsästys

Tarvitsemme kestävää kasvua elintarvike- ja maatalousalalle

Keskiviikko 24.11.2021 - Eerikki Viljanen

MTK:n valtuuskunta 24.11.2021, avaussanat

 

Arvoisa valtuuskunta

Onko tämä maailma tullut hulluksi? Onko maailma tullut hulluksi?

Tätä huomaan kysyväni itseltäni yhä useammin, kun olen medioiden äärellä. Viime joulun alla YLE-oppimisen sivustolla opetettiin, että puillakin on tunteet, ja että tuoreesta joulukuusesta tuleva tuoksu on itseasiassa sen hätähuuto lajitovereille, koska joulukuusi pelkää kuolevansa. Alkuvuodesta kotieläintuottajia rinnastettiin keskitysleirin vartijoihin ja hiljattain törmäsin keskusteluihin, joissa oltiin täysin vakuuttuneita, että lapsenlapsemme tulevat pitämään nykyistä lihansyöntiä samankaltaisena lukuna ihmiskunnan historiassa, kuin natsisaksaa tai Rooman valtakunnan orjakauppaa.

Kun vielä valtamedioista tursuaa ilmoille varmoja tulevaisuudenkuvia, joissa kysellään, voiko metsää edes omistaa kukaan, liha kasvatetaan laboratorioissa, maitoa saadaan vain kaurasta, vaikka peltoja viljelläänkin lähinnä monimuotoisuuden ja hiilen sidonnan vuoksi.

Kaikesta tästä olo on helposti yhtä hämmentynyt kuin avaruustieteilijällä YLE:n keskusteluohjelmassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MTK, valtuuskunta, maatalous, kokonaiskestävyys

Suomi nousee tai laskee yrittäjyyden ja yritysten mukana

Maanantai 22.11.2021 - Eerikki Viljanen

Vihdin yrittäjäjuhla 22.11.2021, Juhlapuhe

 

Arvoisat yrittäjäkollegat,

Suuret kiitokset kutsusta juhlapuhujaksi. Sain pyynnön ajoissa, mutta tarkennus, että ei sitten liikaa politiikkaa, tuli myöhemmin. Niinpä ajattelin puhua ensin vähän yrittäjyyteen tällä hetkellä vaikuttavista ajankohtaisista asioista ja sitten vähän siitä, miten näen yrittäjäjärjestömme eri roolit.

Koronaa ei tässäkään yhteydessä pysty ohittamaan. Kaikkia Korona on koskettanut ja koulinut jollakin tavalla. Pahimpien skenaarioiden toteutumiselta on onneksemme Suomessa — ainakin toistaiseksi — vältytty, mutta pandemian varjo tulee olemaan todella pitkä. Vähintään yhtä pitkä, kuin 1990-luvun idänkaupan romahtamisen, rahoitusmarkkinoiden vapautumisen ja näistä seuranneiden laman varjo on ollut ja on.

Tällä viikolla kuulimme pandemiaan ja taloustilanteeseen liittyen positiivisiakin uutisia. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF totesi Suomen talouspoliittisten toimien koronakriisin vaikutusten torjumiseksi olleen tarkoituksenmukaisia. Ja että Suomen velkakestävyys on hyvä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys

Investointien kannalta merkittävä valtuustokausi päättyi

Maanantai 31.5.2021 - Eerikki Viljanen

Vihdin kunnanvaltuuston viimeinen kokous 31.5.2021, valtuustokauden päätössanat

 

Arvoisa valtuusto

Kuten tapana on, lausun muutamia sanoja näin vaalikauden viimeisessä valtuustossa. Vaalikausi on ollut pitkä – normaalia pidempi – mutta toisaalta kulunut verrattain nopeasti sisältäen niin erittäin merkittäviä uusia asioita kuin jo vakiintuneiden toimintojen ylläpitoa ja kehittämistä.

Kehitystä kunnissa mitataan usein asukasmäärän tai uusien tilojen perusteella. Asukasmäärässä olemme välillä alittaneet tavoitteemme, uusissa rakennuksissa ehkä jopa ylittäneet. Rakentamiseen ja rakennuksiin liittyen: kokonaan kunnan vastuulla on ollut kirkonkylän uuden koulun sekä nuoriso-, liikunta-, kirjasto- ja nuorisotilojen rakentaminen.

Vihko-kokonaisuus on toistaiseksi Vihdin historian suurin investointi, joka vastaa palvelutarpeeseen ja omalta osaltaan tukee erittäin merkittävästi Pohjois-Vihdin elinvoimaa. Usein kuultu väite, ettei kunta satsaisi Kirkonkylään, ei siis pidä paikkaansa. Kaupallisia palveluita kunta ei sen sijaan kirkolle ole tuonut. Niiden saatavuus riippuu pitkälti siitä, kuinka palveluita käytetään. Toivotaan, että nekin kehittyvät tulevaisuudessa positiivisesti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihti, kunnanvaltuusto

Kiitos sotiemme veteraaneille

Tiistai 27.4.2021 - Eerikki Viljanen

Kansallisen veteraanipäivän puhe Vihdin sankarihaudoilla 27.4.2021

Arvoisat sotiemme veteraanit, kotirintamalla toimineet, hyvä yleisö,

Veteraanipäivänä kunnioitamme isänmaata, ja sen itsenäisyyden meille turvanneita, rintamalla taistelleita ja kotirintamaa pystyssä pitäneitä. Me kunnioitamme isänmaan meille pelastaneita, sitä mitä sota-ajan sukupolvet ovat maamme hyväksi tehneet.  

Nyt olemme eläneet pitkään rauhassa, ja hyvä niin. Mutta edelleen pitää muistaa, että tästä rauhasta ja vauraudesta on maksettu kova hinta. Veteraanisukupolvi oli valmis uhraamaan isänmaan puolesta oman nuoruutensa, oman terveytensä ja jopa henkensä. Näissä nykyisissä hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden oloissa on vaikea edes kuvitella olosuhteita ja tunnelmia sotilaiden erotessaan läheisimmistään lähtiessään kodeistaan kohti tuntematonta.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Veteraanit, talvisota, kotirintama

Etelä-Nummelan kouluhanke ja sen valmistelu

Tiistai 30.3.2021 - Eerikki Viljanen

Valtuustopuhe 30.3.2021 Etelä-Nummelan koulusta

Arvoisa valtuusto, viranhaltijat ja yleisö,

Viime syksynä, kun talousarviota tälle vuodelle ja taloussuunnitelmaa vuosille 2022-2023 hyväksyttiin, pidin keskustelun lopuksi pitkä puheenvuoron, jossa käsittelin Vihdin kunnan talousnäkymiä, valmisteluprosesseja ja sitä miten asioita esitellään päätöksentekoon. Pontimena puheenvuorolle oli talousarvioprosessi ja esimerkiksi tämän asian käsittely kunnanhallituksessa. Eli kymmenien miljoonien investointien sisällyttäminen tämän vuoden budjettiin ja tulevien vuosien taloussuunnitelmiin ilman erillistä esittelyä hankkeista, joskin neuvottelutauon jälkeen.

Tyytymättömänä syksyiseen prosessiiin vetosin valtuustossa, että tämäkin hanke valmisteltaisiin huolella ja avoimesti ennen sen tuomista valtuustoon. Ja että luottamushenkilöille esiteltäisiin myös mahdolliset muut vaihtoehdot lasten päiväkoti- ja kouluolojen järjestelemiseksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Nummela, koulu

Talouspäätökset edellyttävät läpinäkyvää valmistelua

Maanantai 15.2.2021 - Eerikki Viljanen

Valtuustopuhe Vihdin taloustilanteesta 15.2.2021

Arvoisa valtuusto, media ja muut seuraajat

 

Valtuustossa on käytetty hyviä puheenvuoroja siitä, miten meidän tulisi käyttää ne ennustetut varat, jotka todennäköisesti varmistuvat tilinpäätöksen valmistuessa. Ja olen kyllä varma, että viime vuodelta todennäköisesti  kirjattava ylijäämä kyllä saadaan käytettyä kuntalaisten hyväksi – kohteita ja tarpeita on varmasti enemmän kuin tätä ylijäämää.

Tämän yksittäisen, vaikkakin suuren, raha-erän käytön sijaan meidän tulisi keskustella ja olla huolissamme enemmän siitä, miten turvaamme palveluidemme rahoituksen niin tänä vuonna kuin tulevina vuosinakin. Etenkin kun tälle tai tuleville vuosille ei ole tiedossa sellaisia ”lottopotteja”, jolta viime vuodelle valtiolta kunnille myönnetyt  ylimääräiset valtionosuudet ja koronatuet nyt yhä enemmän kuntatalouden kannalta näyttävät.  

Ymmärrän, että kuntalaiset ja kunnan työntekijät ovat ihmeissään tästä yht'äkkiä kunnan talouteen tupsahtaneesta ylijäämästä. Tämä ihmetys on todellakin perusteltua, koska vielä viime vuoden elokuulla kunnan taloudellisen tuloksen ennusteltiin olevan lähes 20 miljoonaa euroa nyt arvioitua toteutumaa huonompi. Eli nyt ennustettujen ylijäämien sijaan, vielä alkusyksystä ennustettiin Vihdin tekevän todella merkittävästi alijäämäisen tilinpäätöksen vuodelta 2020.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntatalous

Kysymyksiä Vihdin taloudesta

Perjantai 6.11.2020 - Eerikki Viljanen

Voisiko ajatella, että Vihti ottaisi velkaa sijoittamista varten?

Vihdin kunta saa velkaa edullisesti, mutta en silti kannata kunnan sijoitustoiminnan laajentamista pörssiosakkeisiin velkarahalla.  Kunnan kannattaa keskittyä ensisijaisesti perustehtäviinsä, hyvinvointipalveluiden turvaamiseen sekä veropohjansa vahvistamiseen palveluiden rahoittamiseksi. Osana veropohjan vahvistamista Vihdin pitää sijoittaa olosuhteiden parantamiseen niin nykyisille kuin tuleville kuntalaisille ja yrityksille. Etenkin sopivan tonttivarannon aikaansaamiseksi kunnan kannattaa ottaa velkaa markkinahintaista maanhankintaa varten.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihti, talous, investoinnit

Yrittäjyyttä tukemalla Vihti elinvoimaiseksi

Perjantai 4.9.2020

Puhe Vihdin kunnan Yrittäjä-illassa 4.9.2020

 

Arvoisat yrittäjät ja muut läsnäolijat,

Kuulostaa kovin kuluneelta todeta, että elämme ja yritämme nyt poikkeuksellisissa tilanteessa. Poikkeuksellisuutta on käytetty terminä esimerkiksi viimeisimpien taloustaantumien aikaan niin useasti, että poikkeuksellisuuden merkitys on kärsinyt aikamoista inflaatiota. Perspektiiviä sanan käyttöön tuli viime viikonloppuna Karkkilan lukion rehtorin lakkiaisjuhlapuheessa, jossa hän totesi tämän ikäluokan olevan ensimmäinen sitten Talvisodan, joka on suorittanut ylioppilaskirjoitukset maan ollessa poikkeustilassa. 

Korona vaikutukset ovat moninaiset. Harvoille siitä on ollut  etua, monille pikemminkin harmia ja haittaa. Näppituntumana voinee todeta, että ehkä rankimmin Koronakriisi kurittaa etenkin pieniä yrittäjiä, joilla saattaa olla y-tunnuksen alla kiinni lähes koko omaisuus asuntoa myöden ja sitä myöden perheen toimeentulo. Helppoa ei toki ole yritysten työntekijöilläkään, jotka joutuvat elämään jatkuvassa epävarmuudessa omasta työpaikastaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, yrittäjät

Ensimmäinen päivä

Lauantai 30.5.2020 - Eerikki Viljanen

Muistan sen kuin eilisen. Hieman viileän elokuisen aamun. Nopeasti sujahtanutta kesää oli jälleen rytmittänyt kotitilan arki sesonkeineen ja leikit naapurinlasten kanssa. Ja kesä oli ollut paras siihen astisista – montaa asiaa olin pystynyt tekemään ensikertaa itse, ilman varttuneempien apua.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oinasjoen koulu

Mitä itsenäisyys minulle merkitsee

Perjantai 6.12.2019 - Eerikki Viljanen

Itsenäisyyspäivän puhe 6.12.2019 Vihdin kirkossa

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, kotirintamalla toimineet, herrat everstit, naiset ja herrat

Valmistautuessani tähän juhlapäivään, kirjoittaessani tätä puhetta, sain vastata viisivuotiaan poikani kysymykseen, mitä se itsenäisyys on? Kysymys on ajankohtainen – tämä sama kysymys esitetään medioissa aina itsenäisyyspäivänä, niin kaduilla kulkeville kuin linnassa juhliville.

Yleensä vastaajat ymmärtävät aloittaa kiitollisuuden osoituksella maamme itsenäisyyden varmistaneille  ja sitä vaalineille sukupolville. Kiitos. Tämän jälkeen vastaus siitä, mitä itsenäisyys on, vaihtelee paljon vastaajan mukaan. Vastausten erilaisuus itse asiassa on yksi itsenäisyyden määrittely – nyt vapaassa Suomessa me voimme kokea itsenäisyyden omalla tavallamme. Itsenäisen Suomen kansalaisilla ei ole olemassa muottia tai pakkoa, vaan myös itsenäisen ajattelun ja kokemisen vapaus.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Itsenäisyys, sotaveteraanit

Maahanmuutosta

Perjantai 12.4.2019 klo 0.09 - Eerikki Viljanen

Luoteis-Uusimaa 11.4., Karkkilan Tienoo 11.4., Länsi-Uusimaa 12.4.2019

Sunnuntaina valitsemme Suomen suunnan seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Äänestäminen on oikeus, kannustan kaikkia käyttämään äänioikeuttaan.


Olen kiertänyt nyt yli sadassa vaalitilaisuudessa, jututtanut ihmisiä ja vastaillut kysymyksiin. Suuri osa on tyytyväisiä harjoitettuun politiikkaan. He ymmärtävät, että säästöjä oli pakko tehdä talouden tasapainottamiseksi ja arvostavat sitä, että työllisyys- ja talous on saatu kasvu-uralle. Osa taas tuntuu pettyneen eri syistä, jopa katkeroituneen, ja etsivän kanavaa purkaa pahaa oloaan. Jokainen näistä tunteista on varmasti aito ja kokijalleen perusteltu.

Ehdokkaan ja puolueen valinnassa toivon jokaisen kuitenkin käyttävän hetken sen miettimiseen, mitkä aatteet, ajatukset tulevaisuudesta ja ennen kaikkea elämänarvot ovat niitä, joita omassa elämässäkin arvostaa ja kokee tärkeäksi. Miettivän, mitkä kunkin ehdokkaan tai puolueen näytöt ovat ja mitä ratkaisuja tämä tarjoaa. Onko ote rakentava, ratkaisuja hakeva ja realistinen, vai tarjoaako se lähinnä iskulauseita, yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, yhteistyö

Kaatuuko Tunnin juna demareitten kantaan?

Maanantai 25.3.2019 klo 22.31 - Eerikki Viljanen

Keskustan ryhmäpuheenvuoro Vihdin valtuustossa 25.3.2019 Vihdin kunnan osallistumisesta Turun Tunnin juna -hankkeeseen

 

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut yleisö,
 
Vihdin kunnan kehitykseen ja kuntamme yli 500 vuotiseen historiaan ovat merkkipaalunsa jättäneet suuret yhteiskunnalliset murrokset, sodat ja sortokaudet – rauhan aika, teollistuminen ja päätökset hyvinvointivaltion rakentamisesta. Uniikki kuntamme ei tältä osin eroa huomattavasti naapureistaan.
 
Samankaltaisuutta naapureidemme kanssa löytyy siitäkin, että kuntamme kehittyminen on aina liittynyt tiivisti liikkumiseen, liikenteeseen, liikenneväyliin.
 
Vihdin museon pop-up-näyttelyssä on par aikaa nähtävillä se, kuinka todella merkittävästi Hyvinkää-Hanko-rata on yli sadan vuoden ajan vaikuttanut Nummelan ja koko Vihdin kehitykseen. Radan valmistuminen sysäsi liikkeelle kasvun, jota myöhemmin entisestään vahvisti Suomen ensimmäisen moottoritien valmistuminen.
 
Hyvinkää-Hanko-rata ja moottoritie olivat aikanaan todella suuria investointeja. Ne rakennettiin tarpeeseen, mutta päätöksiä siivitti etenkin halu kehittyä, rohkeus ja usko tulevaan.
 
 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tunnin juna, Vihdin valtuusto, Keskustan ryhmäpuheenvuoro

Lihasta eliitin etuoikeus?

Torstai 21.3.2019 klo 11.00 - Eerikki Viljanen

Mediat ovat täyttyneet poliitikkojen aloitteista ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Palstatilaa ovat saaneet niin polttomoottoriautojen kieltäminen, metsien hakkuiden vähentäminen kuin viimeisimpänä ajatus lihaverosta. Ilmastonmuutoksen torjunta on tärkeää, mutta ovatko nämä todella tehokkaimpia ja oikeudenmukaisimpia keinoja?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eerikki Viljanen, lihavero, lihantuotanto, ilmastonmuutos

Keskustan metsälinjaus

Keskiviikko 20.3.2019 klo 0.56

Kestävä metsänhoito on ilmastotyötä. Keskusta tavoittelee hiilinielujen vahvistamista ja uusia investointeja puunkäytön lisäämiseksi Suomessa. Hyvin hoidetut ja kasvavat metsät vahvistavat hiilinieluja. Lue metsälinjauksemme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eerikki Viljanen, Keskusta, metsälinjaus

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »