Työttömyydestä ja kyvyttömyydestä

Perjantai 23.1.2015 - Eerikki ViljanenTyö- ja elinkeinoministeriön uusimpien tilastojen mukaan työttömyys on pahimmillaan Suomessa 16 vuoteen. Joulukuussa työttömiä työnhakijoita oli 363 300. Joulukuussa luku oli tätä pahempi viimeksi vuonna 1998. Poliittisesti ajankohtien väliltä löytyy yhteys siinä, että myös -98 vallassa oli Kokoomuksen ja SDP:n sinipunahallitus.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen esitti kuluvalla viikolla, että jo lisätalousarvion yhteydessä on tehtävä uudistuksia, joilla parannetaan työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, puretaan yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa sekä helpotetaan työn teettämistä ja vastaanottamista.

Näitä välittömiä uusia toimia voisivat olla esimerkiksi viiden prosentin yrittäjävähennys, ensimmäisen työntekijän palkkatuki, oppisopimuksen muuttaminen koulutussopimukseksi sekä mahdollisuus maksaa työttömyyskorvaus määräajan starttirahana yrittäjäksi ryhtyvän työttömän yritykseen.  Lisäksi työttömyysturvan 300 euron suojaosan käyttöä estävä byrokratia on poistettava.

Tiilikaista julkisuudessa säesti eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen. Mauri muistutti, että Kataisen ja Stubbin hallitukset lupasivat alentaa työttömyyden viiteen prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä.

”Työttömyyden paheneminen on mielestäni hallitusten suurimpia epäonnistumisia”, Pekkarinen sanoi.

Toki työttömyyden kasvussa on paljon sellaistakin, mille Suomen hallitus ei oikein mitään voi. Mutta herrat Tiilikainen ja Pekkarinen ovat täysin oikeassa siinä, että hallituksen lähes täydellinen toimintakyvyttömyys ei ole ainakaan helpottanut työttömyyden torjuntaa.

Molemmat osuivat oikeaan siinä, että vaikka eduskuntavaalit ovat lähellä, eivät hallitus ja työministeri Lauri Ihalainen (sd.) voi kerta kaikkiaan seurata toimettomana työttömyyden lisääntymistä. Pekkarinen esimerkiksi esitti räätälöityjä toimia sellaisille alueille, joissa useammalta toimialalta on äkillistä rakennemuutosta pidemmällä aikavälillä hävinnyt tai häviämässä työpaikkoja. Nähtäväksi jää, tarttuuko hallitus Pekkarisen tai yhtään kenenkään esityksiin, vai puksutteleeko se vain kädet levällään ja viikko kerrallaan kohti auringonlaskuaan.

Avainsanat: työttömyys, työllisyys, yrittäjävähennys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini