Vihdin yrittjäjuhlan juhlapuhe

Lauantai 1.10.2016

Hyvät yrittäjät, hyvät yrittäjäjuhlaan osallistujat, naiset ja miehet, 

Eduskunnan työhuoneen pöydällä odottaa Timo Mikkilän kirjoittama Työn tekijät -historiikki. Tuossa teoksessa kerrotaan yrittäjäliikkeen pitkästä taipaleesta vuosina 1898 – 2016. Kirjan mukana tulleessa saatekirjeessä todetaan, että [sitaatti] ”Yrittäjäliike on koko historiallisen olemassaolonsa ajan ollut yhteiskunnan rakentava muutosvoima. Liike on rakentanut tulevaisuutta pienteollisuudelle, kaupan alan yrittäjyydelle ja koko pk-sektorille.” 

Tämä saatekirjeen luonnehdinta ”yhteiskunnan rakentava muutosvoima” on erityisen ajankohtainen juuri näinä päivinä. Rakentava muutosvoima. Niin Suomessa kuin maailmalla on tänä päivän menossa melkoiset muutoksen tuulet. Nämä tuulet puhaltavat politiikassa, taloudessa ja näiden kautta arjessammekin. Epävarmuus on vallinnut, ja tulevaisuus sekä sen ennustaminen ovat olleet nyt erityisen sankan sumuverhon peitossa.

Juuri tällaisina aikoina on uskallettava tehdä päätöksiä, olla rohkea ja rakentaa tulevaisuutta. Me kaikki tiedämme, että heiluminen päättämättömyyden olotilassa vie enemmän voimavaroja kuin selkeä suunta. Esimerkiksi Brexitin mahdollisuudella spekuloitiin pitkin viime talvea ja kevättä. Markkinat olivat hermostuneita ja Euroopan unionikin tuntui pidättelevän henkeä. Kun päätös erosta sitten tuli, niin hetken hermoilun jälkeen tilanne vakaantui. Nyt tiedettiin, että Iso-Britannia haluaa erota EU:sta eikä spekuloinnille jäänyt enää tältä osin tilaa. Tilanne rauhoittui, kun päätös oli tehty.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys, Suomen talous, sote- ja maakuntauudistus, työllisyys

Talouskasvu riippuvainen viennistä

Keskiviikko 7.9.2016

Oli kyse kunnasta tai eduskunnassta, politiikassa syksyn suurimman roolin nappaa yleensä neuvottelut seuraavan vuoden talousarviosta. Hallituksen esitys valtiontalousarvioksi väännetään perinteisesti elokuun lopulla hallituksen budjettiriihessä.  Varsinainen budjetin hiominen ja hyväksyminen tehdään sitten loppuvuoden aikana eduskunnassa.

Tämänkertaista hallituksen esitystä voi luonnehtia Suomi kuntoon –teemalla. Pääosassa ovat työllisyys ja yrittäjyys, keinot joilla edistettäisiin kasvua. Suomen talous on saatava nostettua kestävän kasvun ja nousevan työllisyyden tielle jotta pystymme turvaamaan myös julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan rahoituksen. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talouskasvu, budjetti, työllisyys, maanviljely, maatalous liikennehankkeet

Työttömyydestä ja kyvyttömyydestä

Perjantai 23.1.2015 - Eerikki Viljanen


Työ- ja elinkeinoministeriön uusimpien tilastojen mukaan työttömyys on pahimmillaan Suomessa 16 vuoteen. Joulukuussa työttömiä työnhakijoita oli 363 300. Joulukuussa luku oli tätä pahempi viimeksi vuonna 1998. Poliittisesti ajankohtien väliltä löytyy yhteys siinä, että myös -98 vallassa oli Kokoomuksen ja SDP:n sinipunahallitus.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen esitti kuluvalla viikolla, että jo lisätalousarvion yhteydessä on tehtävä uudistuksia, joilla parannetaan työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, puretaan yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa sekä helpotetaan työn teettämistä ja vastaanottamista.

Näitä välittömiä uusia toimia voisivat olla esimerkiksi viiden prosentin yrittäjävähennys, ensimmäisen työntekijän palkkatuki, oppisopimuksen muuttaminen koulutussopimukseksi sekä mahdollisuus maksaa työttömyyskorvaus määräajan starttirahana yrittäjäksi ryhtyvän työttömän yritykseen.  Lisäksi työttömyysturvan 300 euron suojaosan käyttöä estävä byrokratia on poistettava.

Tiilikaista julkisuudessa säesti eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen. Mauri muistutti, että Kataisen ja Stubbin hallitukset lupasivat alentaa työttömyyden viiteen prosenttiin vaalikauden loppuun mennessä.

”Työttömyyden paheneminen on mielestäni hallitusten suurimpia epäonnistumisia”, Pekkarinen sanoi.

Toki työttömyyden kasvussa on paljon sellaistakin, mille Suomen hallitus ei oikein mitään voi. Mutta herrat Tiilikainen ja Pekkarinen ovat täysin oikeassa siinä, että hallituksen lähes täydellinen toimintakyvyttömyys ei ole ainakaan helpottanut työttömyyden torjuntaa.

Molemmat osuivat oikeaan siinä, että vaikka eduskuntavaalit ovat lähellä, eivät hallitus ja työministeri Lauri Ihalainen (sd.) voi kerta kaikkiaan seurata toimettomana työttömyyden lisääntymistä. Pekkarinen esimerkiksi esitti räätälöityjä toimia sellaisille alueille, joissa useammalta toimialalta on äkillistä rakennemuutosta pidemmällä aikavälillä hävinnyt tai häviämässä työpaikkoja. Nähtäväksi jää, tarttuuko hallitus Pekkarisen tai yhtään kenenkään esityksiin, vai puksutteleeko se vain kädet levällään ja viikko kerrallaan kohti auringonlaskuaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työttömyys, työllisyys, yrittäjävähennys