Tuloksen arviontia ja kiitoksia

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Äänet on laskettu, ja tulos on tiedossa. Oma äänimääräni kasvoi edellisistä kunnallisvaaleista, mutta 113 ääntä ei riittänyt valtuustopaikan uusimiseen. Perheemme kohdalta muutos vanhaan on tuntuva, sillä itseni lisäksi paikkansa menetti yli 30 vuotta valtuustossa vaikuttanut isäni.

Omaa vaalitulostani ennustelin jo edellisessä blogissani. Kun jatkuvasti törmäilin kommentteihin varmasta läpimenosta, niin osasin pelätä pahinta. Sillä ei eduskuntavaalien suuri äänimäärä kotikunnasta tarkoita sitä, että suuri äänimäärä olisi kunnallisvaaleissa selviö. Vaikka tulos on pettymys, on siinä myös paljon positiivista. Keskustankin riveistä valtuustoon nousi uusia kasvoja, joilla on varmasti annettavaa valtuustotyölle. Tappion hetkellä voin yhtyä Johannes Virolaisen lausumaan, kansa on puhunut ja pulinat pois.

Vaalitulos vaikuttanee myös laajemmin Vihdin kunnallispolitiikkaan. Sitäkään on turha taivastella, äänien vaikuttavuus on demokratian tarkoitus.

Muuttuneiden vaaliasetelmien vuoksi Keskustan yhden paikan menetys ei hirmuisesti yllättänyt. Yllättävintä Vihdin tuloksessa lienee SDP:n rökäletappio. SDP:llä on Vihdissä erittäin vahva historia, ja tämä tulos lienee ylivoimaisesti huonoin kautta aikain. Valovoimaisimmat demarit menivät edelleen läpi, mutta laaja ehdokaslista ei tuonut ääniä vanhaan malliin. Perussuomalaiset vyöryivät valtuustoon kahdella paikalla, kuten Vihdin puolesta ryhmittymäkin. Kokonaisuuteen vaikuttaa huomattavasti se, miten kristillisdemokraatit tulevat valtapoliittisesti käyttäytymään. Toimivatko yhteistyössä keskusta-oikeisto-blokin kanssa kuten tällä kaudella? Jos näin käy, niin enemmistö löytyy jatkossakin poliittisen kartan porvarilliselta puolelta.

No valtasuhteita lienee turha vielä spekuloida, uusi valtuusto pyrkinee jälleen valtuustosopimukseen, johon kaikki sitoutuisivat. Luvassa on myrskyisät ajat jos yksituumaisuutta ei löydy ja sopimus jää syntymättä. Aika näyttää miten valtuusto kuntaamme kehittää.

Omalla kohdallani on nyt tuumaustauon paikka. 14 vuotta seurakunnan ja kunnan luottamustehtävissä on tuonut kokemusta ja tietopohjaa. Samalla nuo 14 vuotta ovat olleet todella työntäyteisiä ja raskaitakin. Miten tästä eteenpäin, en ole vielä edes miettinyt.

Haluan kiittää kaikkia äänestäjiäni ja tukijoitani. 113 ääntä ei ole pieni määrä, jokainen niistä oli antajansa ainokainen. Kiitos.

 

 

1 kommentti . Avainsanat: vaalit, tulokset, kiitos