Kynnyskysymys

Lauantai 5.3.2011 - Eerikki Viljanen


Kynnyskysymys           

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi linjasi tänään Keskustan vaalikampanjan avajaisissa, että meillä on vaaleissa ja mahdollisissa hallitusneuvotteluissa kynnyskysymys, josta ei tingitä. ”Keskusta torjuu ehdottomasti perusturvan ja lapsiperheiden etuuksien leikkaukset”. Olen tästä ehdottomasti samalla linjalla, suomalaisten perusturvaa ei pidä heikentää ja lapsiperheiden asema on turvattava.

Näin vaalien alla moni kuitenkin kysyy mitä me sitten saamme lisää? Valmistelen parhaillaan omaa vaaliohjelmaani, jossa lisäyksiäkin lupaan. Mutta menolisäysten pitää tässä valtiontaloudellisessa tilanteessa olla maltillisia, tai sellaisia jotka säästävät tai tuottavat toisaalla.

Valtiontalouden tasapainottamiseksi tuleva hallitus nimittäin joutuu hallituspohjasta riippumatta miettimään ankarasti myös mahdollisia säästökohteita. Juuri tästä syystä Keskustan linjaus on merkittävä. Keskustaa äänestämällä voi varmistaa ettei ainakaan perusturvasta tai lapsiperheiltä leikata.

Toinen huomion arvoinen seikka on se, että perusturvaa ja lapsiperheitä koskevia etuja ja tukia on korotettu huomattavasti Keskustan hallituskauden aikana.  Perheisiin, lapsiin ja perusturvaan liittyvät pienimmät tuet on nyt sidottu indeksiin opintoraha pois lukien. Tämä tarkoittaa sitä, ettei etuuksien ostovoima enää heikkene vaikka hinnat nousisivatkin. Uudistus on todella merkittävä. Kun tähän vielä lisää sen, että opintorahankin sitominen indeksiin on nyt Keskustan vaaliohjelmassa, tilanteen voi sanoa olevan vähintään hyvä.  

Miten Keskustan vaatimus sitten otettiin vastaan? Kokoomus tyrmäsi, Persuilla ei ole kantaa koko asiaan ja demarit yrittivät ”laittaa paremmaksi”. Demareiden vastaus oli ”koko perusturvaan 100 euroa lisää”. Tavoite on epäilemättä hyvä, mutta vähintäänkin epämääräinen ja mahdoton toteuttaa.

Miksi näin? Perusturva kattaa kaikki mahdolliset etuudet mitä Suomessa on. Tämän turvan piiriin kuuluvien valtiollisten eläkkeiden korottaminen maksaa noin 8 miljoonaa per euron korotus. Eli pelkästään eläkkeiden korottaminen satasella maksaisi valtiolle 800 miljoonaa. Mitä sitten 100 euroa koko perusturvaan maksaisi? Sitä ei ole Suomessa vielä kukaan pystynyt laskemaan, edes demarit eivät kerro sille ”hintalappua”. Ainoa tiedetty asia on se, että summa olisi vähintäänkin useita miljardeja. Miljardien lupaus tilanteessa, jossa miljoonatkin on tiukassa.

Kysyä siis sopii. Äänestääkö varmaa lupausta, vai perusteetonta unelmaa?

Avainsanat: eläke, perusturva, ohjelma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini