Vihdin lausunnosta sote-uudistukseen

Maanantai 25.1.2016


Sote- uudistusta on tehty jo ainakin 10 vuotta. Muutosta ei ole värkätty vain muutoksen takia. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että muuttaa on pakko, entisellään ei voida jatkaa. Tämä on hyvä pitää mielessä.

Nyt käsittelyssä olevassa uudistuksessa nostetaan asiakas kuninkaan - tai ainakin valitsijan ja päätöksentekijän paikalle, asioissa ja palveluissa edetään ns. asiakas edellä. Sote- puolen lisäksi samalla luodaan aito maakuntahallinto.

Osa kysymyksistä on meille hieman outoja, kysely on valtakunnallinen ja alkupään kysymykset näyttäytyvät Etelä-Savossa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla aivan eri valossa kuin meillä.

Alueesta lausunnossamme on kaksi merkittävämpää linjausta. Oletamme, että suuri Uudenmaan maakunta jaetaan Sote:n osalta alueellisiin tuotantoalueisiin ja se että ilmaisemme halumme suuntautua Espoon suuntaa tai niin että koko laajempi läntinen uusimaa muodostaisi yhden tuotantoalueen.

Valtuutettu Noro jo paalutti hyvin sen, mitä tässä on rivien välissä ilmoitettu pääkaupunkiseudun suurille kaupungeille- ne eivät voi lähteä omille teilleen.

Ehdotus valtion, maakuntien ja kunnan väliseksi työnjaoksi on hyvä- ja se varmasti vielä selkeytyy jatko valmistelussa.

Yhdymme lausunnon vaateeseen uuden sote- alueen ja kuntien välisen työnjaon rajauksen selkeyttämisestä, tarpeen on esimerkiksi tehdä selvä rajaus ennaltaehkäisevän työn määrittelyyn ja jakautumiseen kuntien ja maakuntien kesken.

Palveluiden rahoituksesta on myös lausuttu hyvin, vallan ja vastuun pitää kulkea käsikädessä- eli itsehallintoalueilla tulee olla myös vastuu palveluiden rahoituksesta.

Lausunnossa on käsitelty varsin ansiokkaasti uudistuksen vaikutusta kuntien varainhankintajärjestelmiin. Omaisuuteen liittyvät kysymykset yhdessä, peruskuntien ja maakuntien luottokelpoisuuden ja tulevien veromuotojen kanssa muodostavat kokonaisuuden josta suurin osa on vielä ratkaisematta, ja joiden ratkaisun myötä koko uudistus on saatettavissa maaliin.

Puheenvuoro Vihdin valtuustossa 25.1.2016

Avainsanat: Sote-uudistus, maakunta, valtuustopuhe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini