Rahat ruuan viennin edistämiseen ja kilpailukyvyn kohentamiseen

Keskiviikko 18.1.2017 klo 11:38


Valtiolle tulee 70 miljoonan euron ylimääräinen tulo, kun Valio joutuu maksamaan KHO:n määräämän seuraamusmaksun. Tämän tulon valtiolle maksaa viimekädessä valiolaiset maidontuottajat alentuneena tuottajahintana. Jokaista valiolaista maitotilaa kohti maksua kertyy yli 11 000 euroa.  70 miljoonaa euroa on syytä käyttää suomalaisen ruuan viennin edistämiseen ja kilpailukyvyn kohentamiseen.

Vaikka kilpailu elintarvikemarkkinoilla ja tuontituotteiden osuus kauppojen valikoimissa ovat viime vuosina kasvaneet huomattavasti, niin kilpailuviranomaisten mukaan Valio on liian vahva toimija kotimaan markkinoille. Kotimaisten työpaikkojen säilyttämiseksi niin maatiloilla kuin jalostuksessa elintarvikkeiden vienti pitää saada kasvamaan.

Tarvitaan nykyistä voimakkaampaa viennin edistämistyötä ulkomailla, tuodaksemme esille suomalaisen pohjoisen ruuan korkeaa tasoa, makua, puhtautta, jäljitettävyyttä, salmonellavapautta, ympäristön- ja eläinten hyvinvointia, hormonivapautta ja maailman vähäisintä antibioottien käyttöä. Nämä kaikki jäljittelemättömät, kotimaisen ruuan ominaisuudet mahdollistavat merkittävästi nykyistä suuremmat vientitulot ja sitä kautta työllisyyden ja maatalouden kannattavuuden kohentumisen.

Markkinoiden oikeudenmukaisempi toiminta ja viennin edistäminen ovat ratkaisevassa asemassa maatalouden tulevaisuustyössä.


Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Jari Lepän ja valiokunnan jäsenen Eerikki Viljasen lehdistötiedote 17.1.2017  

Avainsanat: elintarvikevienti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini