Erinomainen sauma elintarvikeviennin edistämiseen

Perjantai 10.3.2017 klo 12:00


Suomen valtiolle tulee 70 miljoonan euron talousarvion ulkopuolinen tulo, kun meijeriyhtiö Valio joutuu maksamaan KHO:n määräämän seuraamusmaksun. Tämä tulo ei tule tyhjästä, vaan sen viime kädessä maksavat valiolaiset maidontuottajat alentuneina tuottajahintoina. Menetys on todella merkittävä kannattavuusongelmien kanssa kamppaileville tiloille, keskimäärin yli 11 000 euroa / valiolainen maitotila.

Ottamatta kantaa seuraamusmaksun oikeellisuuteen, olemme jyrkästi sitä mieltä, että tuo 70 miljoonaa euroa pitää käyttää suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon edistämiseen. Selkeintä on kohdistaa tuo lisäpanostus ruuan viennin edistämiseen ja kilpailukyvyn kohentamiseen.

Tarvitaan nykyistä voimakkaampaa viennin edistämistyötä ulkomailla. Suomaisella ruoalla on monta valttikorttia. Korkea taso, maku, puhtaus, jäljitettävyys, salmonellavapaus, ympäristön- ja eläinten hyvinvointi. Näiden lisäksi voimme olla ylpeitä hormonivapaudesta ja maailman vähäisimmästä antibioottien- ja kasvinsuojeluaineiden käytöstä.

Ehdotamme että 70 miljoonan budjetoimaton tulo kohdistetaan tulevassa hallituksen vaalikauden puoliväliriihessä suomalaisen ruoan viennin edistämiseen. Sian- ja siipikarjan lihan osalta edistystä on jo tapahtunut. Uskomme että lisäpanostuksilla uusia vientimahdollisuuksia olisi löydettävissä myös esimerkiksi maito-, vilja -ja luomutuotteista.

Sianlihan viennin avautuminen Kiinaan tai juuri varmistuneet luvat siipikarjanlihan viemiseksi Japaniin osoittavat, että suomalaisen ruoka kiinnostaa maailmalla. Sitä kautta työllisyys ja maatalouden kannattavuus kohentuu. Koko elintarvikesektorilla on mahdollisuuksia kasvuun, joka onnistuu vain tasapainoisemmalla markkinatilanteella kotimarkkinoilla ja viennin merkittävästä lisäämisellä.

Avainsanat: maatalous, elintarvike, puhdas ruoka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini