Sanoista tekoihin

Keskiviikko 22.3.2017


Rakentamisesta ja sen luvittamisesta on vuosien varrella puhuttu paljon. Nyt ei vain puhuta, nyt myös toimitaan. Tiistaina 14.3. eduskunnan ympäristövaliokunta antoi mietintönsä kuntien rakentamisen ja kaavoituksen kannalta erittäin tärkeästä asiasta, maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta. Muutokset ovat enää viimeistä, täysistuntosinettiä vaille valmiita.

Tämän hyvän lakipaketin tavoitteena on vähentää kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvää sääntelyä, lisätä rakentamismahdollisuuksia sekä edistää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja toimivan kilpailun kehittymistä.

Maaseudulle rakentamista helpotetaan. Jatkossa lainsäädäntö sallii rakennusluvan myöntämisen yleiskaavan perusteella ilman suunnittelutarveratkaisua. Merkittävä muutos on sekin, että esimerkiksi vapaa-ajanasuntojen muuttamista pysyvään asumiskäyttöön helpotetaan merkittävästi.

Myös asemaakaava-alueilla, jossa myös meillä Vihdissä on paineita täydennysrakentamiseen, rakentamista helpotetaan. Tulevaisuudessa kaavamuutos voidaan tehdä myös vaiheittain, nopeammin, vain tarvittavaa kaavanosaa muuttamalla.

Uudistuksen myötä myös elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskus) rooli muuttuu. Jatkossa ne eivät ohjaa alueiden käytön suunnittelua ja rakennustoimen järjestämistä kunnissa, vaan niiden rooli muuttuu konsultoivaksi. Lisäksi ELY-keskuksen valitusoikeutta rajataan siten, että se koskee ainoastaan valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittäviä asioita ja vaikutuksia.

Tällä vaalikaudella on helpotettu rakentamista jo aiemminkin. Maakuntakaavat hyväksytään nykyään ympäristöministeriön sijaan maakuntavaltuustossa. Poikkeusluvat hyväksyy nykyään kunta, kun ne ennen kuuluivat ELY-keskusten toimivaltaan. Nämä muutokset ovat tuoneet päätöksentekoa –ja valtaa lähemmäksi kuntalaisia.

Kuntavaaleissa sinä päätät myös siitä, miten ja minne Vihdissä saa rakentaa.

Kaiken kaikkiaan rakentamisen, kaavoituksen ja luvituksen muutoksissa on kyse Vihdinkin tulevaisuuden kannalta erittäin merkittävästä asiasta. Kun nyt olemme saaneet lainsäädäntöön joustoa sallivampaan suuntaan, tulevien kuntapäättäjien on hyödynnettävä niitä, vähentää rakentamisen esteitä.

Olen yllättynyt Vihdin kunnan rakennusjärjestysluonnoksen lausuntokierrokselle lähettämisestä juuri hetkeä ennen kuin eduskunta lopullisesti päättää uudesta maankäyttö- ja rakennuslaista. Vihdin vanha rakennusjärjestys on vuodelta 2002. Sillä olisi varmaakin pärjätty hyvin vielä muutama viikko ennen uutta lainsäädäntöä. Vihdin elinvoiman, asukkaiden hyvinvoinnin ja hyvän elinympäristön yksi kulmakivi on hyvin laadittu rakennusjärjestys, oikeudenmukainen ja vuorovaikutteinen kaavoitus ja rakentamisen luvittaminen.

Uudesta rakennusjärjestyksestä on tarkoitus päättää syksyllä. Tulevissa kuntavaaleissa ratkaistaan se, onko Vihdissä vapaus valita missä haluaa asua, elää, yrittää ja tehdä työtä. Vihti on todella upea kunta, teen työtä sen eteen, että kukin meistä ja tulevista kuntalaisista voi tulevaisuudessa valita nykyistä vapaammin miten ja missä asuu.

Avainsanat: rakentaminen, maankäyttö- ja rakennuslaki, rakennusjärjestys, kaavoitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini