Korot ja velat

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen


Pidimme tänään syyskauden ensimmäisen Vihdin kunnan tarkastuslautakunnan kokouksen. Agendalla oli sekä tulevien kokousten suunnittelua, että budjetin laatiminen vuodelle 2009. Tarkastuslautakunnan budjetti ensi vuodelle on sikäli erikoinen, että meidän pitää varata toimintavaroja kahdelle päällekkäin toimivalle lautakunnalle. Nykyisen lautakunnan työ jatkuu vielä ensi vuoden puolella, koska laadimme vielä ensi keväänä arviointikertomuksen kunnan tämän vuoden taloudesta ja toiminnasta. Ja keväällä meidän ruotiessa tämän vuoden toimintaa, uusi vaalien jälkeen valittu tarkastuslautakunta on jo aloittanut työnsä.

Lautakunnan tulevista painotuksista ja selvitystä kaipaavista asioista riitti rutkasti juttua, mikä ei lautakunnallemme ole todellakaan harvinaista. Päällimmäiseksi nousi viimeaikaisten talouden heilahteluiden vaikutus kuntamme toimintaan ja varsinkin kunnan rahoitusasemaan.

Päätimme kutsua vt. kunnanjohtajan sekä kunnan talousjohtajan kuultavaksi seuraavaan kokoukseemme. Haluamme erityisesti kuulla heiltä korkojen nousun kustannusvaikutuksesta Vihdin talouteen. Vihdin tiukka investointitahti on kasvattanut kuntamme velkataakan suureksi, ja talouden taantuminen vaikuttaa varmasti verokertymään.

Huomionarvoista kunnan taloudessa on se, että viime vuonna verotulojemme kasvu oli kymmenen prosentin luokkaa. Tulojen kasvun huumassa vähemmälle huomiolle jäi se, että kulujemme kasvu oli noin kuusi prosenttia. Joten nyt talouskasvun tasaantuessa ei kunnan kulujen kasvukaan voi enää yltää viime vuoden lukuihin.

Kävin alkuvuodesta kunnanjohtajan kanssa keskusteluja kunnan lainojen rakenteesta sekä siitä kuinka kunta on suojautunut korkoriskiltä. Syksyyn tultaessa kunnan taloudellinen tilanne on muuttunut, kuten johtajakin. Joten taloustilanteen syvällinen päivitys on paikallaan.

Todettava on myös se, ettei tarkastuslautakunnan tehtävä ole puuttua kunnan käytännön johtamiseen, vaan tarkastella jälkikäteen onko asetetut tavoitteet saavutettu. Mielestäni tarkastuslautakunnankin on kuitenkin oltava perillä kunnan taloudellisesta tilanteesta, ja varsinkin tilanteen muutoksista.

Avainsanat: Tarkastuslautakunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini