MTK 100 -juhlaliittokokouksen avauspuhe

Perjantai 9.6.2017 klo 12:05


Arvoisa ministeri, dear international guests, hyvä liittokokousväki

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät MTK- Uudenmaan puolesta tervetulleeksi.

On luontevaa, että maamme 100 -vuotisjuhlavuosi on myös maa- ja metsätaloustuottajien juhlavuosi. Suomen historia kun on pitkälti maatalouden, maaseudun ja maalaisten historiaa.

Uudellamaalla meitä maalaisia on nyt suhteessa vähän, uusmaalaisia sitäkin enemmän, yli 1,6 miljoonaa. Me saamme tahtomattammekin toimia maa- ja metsätalouden ja maaseudun näyteikkunana. Vaihtuvat trendit, voimasuhteet ja suhdanteet heijastuvatkin usein ensin täällä meillä, ja vasta sitten muualla Suomessa. Suomen tihein ja maksukykyisin väestö voi olla meille myös suuri mahdollisuus- mahdollisuus joka meidän pitää pystyä tulevaisuudessa hyödyntämään nykyistä paremmin.

Hyvä liittokokousväki

Olemme erittäin ylpeitä siitä, että järjestömme sataa vuotta juhlistetaan Uudellamaalla. Monilla uusmaalaisilla kun on ollut erittäin keskeinen rooli järjestömme eri vaiheissa.

Myös maatalouspoliittisen keskusjärjestömme perustamiskokous, niin sanottu helluntaikokous, järjestettiin Helsingissä. Yhtenä helluntaikokouksen puheenjohtajana toimi tilamme silloinen naapuri, Oravalan isäntä, kunnallisneuvos Artturi Hiidenheimo.

Ajat ovat onneksemme rauhoittuneet, aseita ei toukotöillä tarvita. Ja vaikka maassamme on nyt maa-ja metsätalous myönteinen hallitus, niin jotain tuttua tästä Hiidenheimon helluntaikokouspuheesta löytyy.

"Kokous on tullut pääkaupunkiin aikana, jolloin hallituksen edustajatkin ovat lähettäneet epäluottamusta ja vihaa lietsovia lähettejä kansan keskuuteen. Maanviljelijän on nykyisin työskenneltävä kylvövakka toisessa ja ase toisessa kädessä. Maanviljelijät vaativat että hallituksen on otettava ryhti, että se saa sekavat olot järjestetyksi. Emme enää odota julistuksia niin kuin tähän asti."

Pauhatessaan ylioppilastalolla satojen talonpoikien kanssa, Artturikaan tuskin osasi ennustaa, miten merkittävällä asialla tuolloin oltiin. Ja vaikka viisas mies olikin, hän ei varmasti osannut ennustaa kuinka suuri järjestömme merkitys tulee olemaan tulevan sadan vuoden aikana ja tästä eteenpäin.

Talonpojan puhe oli vahva, talonpojan ote on edelleen vahva - vahva on myös järjestö.

Arvoisa liittokokous

Välkommen till Nyland

Tervetuloa Uudellemaalle

Avainsanat: MTK, 100 vuotta, juhlaliittokokous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini