Tarvitsemme kestävää kasvua elintarvike- ja maatalousalalle

Keskiviikko 24.11.2021 - Eerikki Viljanen

MTK:n valtuuskunta 24.11.2021, avaussanat

 

Arvoisa valtuuskunta

Onko tämä maailma tullut hulluksi? Onko maailma tullut hulluksi?

Tätä huomaan kysyväni itseltäni yhä useammin, kun olen medioiden äärellä. Viime joulun alla YLE-oppimisen sivustolla opetettiin, että puillakin on tunteet, ja että tuoreesta joulukuusesta tuleva tuoksu on itseasiassa sen hätähuuto lajitovereille, koska joulukuusi pelkää kuolevansa. Alkuvuodesta kotieläintuottajia rinnastettiin keskitysleirin vartijoihin ja hiljattain törmäsin keskusteluihin, joissa oltiin täysin vakuuttuneita, että lapsenlapsemme tulevat pitämään nykyistä lihansyöntiä samankaltaisena lukuna ihmiskunnan historiassa, kuin natsisaksaa tai Rooman valtakunnan orjakauppaa.

Kun vielä valtamedioista tursuaa ilmoille varmoja tulevaisuudenkuvia, joissa kysellään, voiko metsää edes omistaa kukaan, liha kasvatetaan laboratorioissa, maitoa saadaan vain kaurasta, vaikka peltoja viljelläänkin lähinnä monimuotoisuuden ja hiilen sidonnan vuoksi.

Kaikesta tästä olo on helposti yhtä hämmentynyt kuin avaruustieteilijällä YLE:n keskusteluohjelmassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MTK, valtuuskunta, maatalous, kokonaiskestävyys

Puhe MTK - Uusimaan 100 -vuotisjuhlassa

Perjantai 4.8.2017

Arvoisa ministeri, hyvät juhlavieraat,

Minulla on ilo ja kunnia MTK-Uudenmaan puheenjohtajana lausua teidät tervetulleiksi juhlistamaan MTK-Uudenmaan sataa vuotta.

Kesäkuussa keskusliitto Keskusliitto jo juhlisti sataa vuottaan, ja oli erittäin luontevaa, että Keskusliiton ensimmäistä sataa vuotta juhlistettiin myös Uudellamaalla. Koska niin keskusjärjestö kuin tuottajaliitomme on perustettu Helsingissä ja uusmaalaisilla on ollut erittäin keskeinen rooli järjestömme eri vaiheissa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, MTK, historia

MTK 100 -juhlaliittokokouksen avauspuhe

Perjantai 9.6.2017 klo 12.05

Arvoisa ministeri, dear international guests, hyvä liittokokousväki

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät MTK- Uudenmaan puolesta tervetulleeksi.

On luontevaa, että maamme 100 -vuotisjuhlavuosi on myös maa- ja metsätaloustuottajien juhlavuosi. Suomen historia kun on pitkälti maatalouden, maaseudun ja maalaisten historiaa.

Uudellamaalla meitä maalaisia on nyt suhteessa vähän, uusmaalaisia sitäkin enemmän, yli 1,6 miljoonaa. Me saamme tahtomattammekin toimia maa- ja metsätalouden ja maaseudun näyteikkunana. Vaihtuvat trendit, voimasuhteet ja suhdanteet heijastuvatkin usein ensin täällä meillä, ja vasta sitten muualla Suomessa. Suomen tihein ja maksukykyisin väestö voi olla meille myös suuri mahdollisuus- mahdollisuus joka meidän pitää pystyä tulevaisuudessa hyödyntämään nykyistä paremmin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MTK, 100 vuotta, juhlaliittokokous

Kriisitunnelmia Vanhalta

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Vanha ylioppilastalo täyttyi eilen maatilojen kannattavuuskriisistä huolestuneista viljelijöistä. Jyrkästi kohonneiden tuotantokustannusten ja paikallaan polkevien tuottajahintojen epäsuhdan on arvioitu aiheuttavan tänä vuonna noin 40% laskun maatalouden yrittäjätuloon. Tuottajajärjestöjen järjestämässä tilaisuudessa ääneen pääsivät niin riviviljelijät kuin valtiovallan edustajatkin.
Tilaisuuden henki oli hyvä, ja tunnelma ehkä yllättävänkin rauhallinen. Vanhalla tuntuikin kysymyksessä olevan lähinnä se, mitä tilanteelle on tehtävissä.

Maa- ja metsätalousministeri Anttila kertoi kattavassa puheenvuorossaan mitä hallitus voi tehdä ja mitä on jo tehty. Ensi vuoden budjettiin sisältyviä ehdotuksia polttoöljyn energiaveron palautuksen korottamisesta sekä maatalouden siirtämisestä alempaan sähköveroluokkaan, pidettiin yleisön joukossa oikean suuntaisina, mutta riittämättöminä. Niin Anttila kuin tilaisuudessa puhunut pääministeri Vanhanenkin korostivat valtiovallan toimintamahdollisuuksien rajallisuutta kustannuskriisin ratkaisussa. "Valtiovallan tehtävänä on luoda edellytykset elinkeinon yrittäjyydelle ja hoitaa hyvin neuvottelut Euroopan Unionin kanssa maatalouspoliittisista kysymyksistä. Hallitus hyödyntää myös ne mahdollisuudet, joista meillä on kansallisesti mahdollisuus päättää, kuten verotus- ja lomituskysymykset. Hallitus ei kuitenkaan pysty suoraan vaikuttamaan markkinahintoihin ja tuotantokustannuksiin. Kannattavuuskriisistä selviäminen edellyttää kustannusten karsimista tuotantosuunnittain koko ketjun matkalla.  Tärkeintä on kuitenkin luoda pelisäännöt, joilla tuotantokustannusten nousu otetaan huomioon tuottajahinnoissa", ministeri Anttila totesi puheenvuorossaan.


Lähes kaikissa puheenvuoroissa nousi esille myös Suomen erittäin keskittynyt vähittäiskauppa ja elintarvikkeista syntyvän arvonlisän epätasapuolinen jakautumien elintarvikeketjussa. Ministerit kertoivat niistä hallituksen toimista, joilla on tarkoitus tiivistää elintarvikeketjun yhteistyötä ja saada siten yhteisvastuuta myös tulojen jakautumiseen ketjussa. Tilaisuudessa korostettiin myös sitä, että viljelijöiden tulee käyttää vahvasti omistajan ääntä omistamissaan elintarvikeyrityksissä. Esimerkkinä toimivasta omistajanohjauksesta mainittiin meijeriyhtiö Valio, joka on onnistunut viemään kustannusten nousua markkinahintoihin.
Ainakin tieto kulkee läpi elintarvikeketjun. Nimittäin tilaisuudessa haukuttu kauppa on tänään kertonut medioissa suunnittelevansa maidontuonnin aloittamista, vastavetona Valion "liian" korkeille hinnankorotuksille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maatalous, MTK

Hyvällä asialla

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Olin tänään polkemassa viimeisellä osuudella halki Suomen matkanneessa lähiruokaviestissä. Ilmoittauduin mukaan jo kuukausia sitten, ainoana toiveenani polkea viestin loppupäässä. No osuuteni oli todellakin loppupäässä.

Tällä viikolla on eleleminen ollut aikamoista hässäkkää eikä minulla ollut aikaa tutustua reittiin ennalta. Ajattelin, että koska koko etappini on Helsingissä, ei se voi olla kovin pitkä ja vaativa.

Rasvailin fillarin ajoissa (eilen), ja ripustin sen auton perään. Kiiruhdin aamusta lähtöpaikalle lainattuani ensin kaveriltani Anssilta asianmukaisen kypärän. En tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, kun lähtöpaikalla Helsingin Tokoin rannassa kuulin maalin sijainnin. Maali nimittäin sijaitsi Hakaniemen torilla. Matkaa pisteiden välille kertyi alle kilometri. No etenimme sentään tuon matkan tyylikkäästi, ylväiden ratsupoliisien saattelemana.

Perillä pidettiin paljon puheita asiamme tärkeyttä korostaen. Esiin nousivat niin lähiruoan turvallisuus, ekologisuus, työllistävä vaikutus kuin maaseudun elinvoimaisuuskin. Koska sääkin suosi meitä, uskon että tilaisuuteen osallistuneille jäi lopetustapahtumasta hyvä fiilis.

Itselleni suurin yllätys oli se, että viestiä oli Helsingin kaupungin puolesta vastaanottamassa vanha opiskelukaverini Perttu, jota oli erittäin mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia.

Kokonaisuudessaan viestin tarkoitus oli nostaa lähiruoka-asiaa esille. Viesti sai koko matkan ajan paljon palstatilaa, varsinkin alueellisissa ja paikallisissa medioissa. Joten uskonkin että viesti täytti sille asetetut odotukset.

Viestin järjestäjät kertoivat, että tämä viesti ei tule jäämään ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Ja kun minuakin mukaan pyydettiin, niin päätin että osallistun viestiin ensi vuonnakin - mielellään vaikka vähän pidemmälläkin osuudella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lähiruoka, MTK