Kehysriihestä apuja maatilojen ahdinkoon

Torstai 12.4.2018 klo 11:20


Maatiloilla on heikon markkinatilanteen ja katovuoden johdosta erittäin vaikeat ajat käsillä. Siksi on hyvä, että hallitus osoittaa niukasta taloustilanteesta huolimatta lisärahoitusta luonnonhaitakorvaukseen. Siksi onkin syytä kiittää Sipilän hallitusta maatilojen ahdingon helpottamisesta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän on nyt huolehdittava, että hallitus löytää muiden menokohtien säästöistä kuluvan vuoden aikana tarvittavat varat, jotta tukitaso voidaan pitää ensi vuonna tämän vuoden tasolla.

Hallitus päätti kehysriihessään 11.4.2018, että se kohdistaa 10 miljoonan euron lisärahoituksen luonnonhaittakorvaukseen. Lisäksi hallitus pyrkii kohdentamaan puuttuvan 21,5 miljoonaa euroa tulevissa vuoden 2018 lisätalousarvioissa, jotta luonnonhaittakorvaus voidaan pitää entisellä tasolla. 

Hallitus päätti myös, että sen tavoitteena on vapauttaa satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutukset verosta. Asiaa valmistellaan valtiovarainministeriön työryhmässä, ja lopulliset päätökset tehdään viimeistään syksyn budjettiriihessä. Toimenpiteen tarkoituksena on lisätä vakuutuksien käyttömahdollisuuksia riskienhallinnan välineenä. Vakuutukset auttaisivat maatiloja varautumaan tuleviin riskeihin. Ennakointi ja vakuuttamisen lisääntyminen vähentäisi samalla tarvetta valtion jälkikäteisille tukitoimille. 

On tärkeää, että otamme vaikeasta katovuodesta opiksi. Vakuutuksista on saatava kunnollinen väline maatiloille tulevien katovuosien suojaksi. Tämä edellyttää sekä vakuutusehtojen rukkaamista, että vakuutusmaksuveron poistamista. Päätökset veron poistamisesta tulee tehdä viivytyksettä valtiovarainministeriön johtaman työryhmän esityksen pohjalta.

Avainsanat: maatalous, valtion talous,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini