Puhe veteraanipäivän juhlassa Vihdissa

Lauantai 28.4.2018


Kunnioitetut sotiemme veteraanit, kotirintamalla toimineet, herra eversti, hyvä juhlayleisö

Viime vuonna meillä oli aihetta aivan erityiseen juhlaan maamme täyttäessä 100- vuotta. Vihdissäkin isänmaan merkkivuotta juhlistettiin asiaan kuuluvasti monin eri tavoin. 

Historian jatkumona, tänä vuonna olemme muistelleet vuoden 1918 – tapahtumia. Pidän tärkeänä että myös sisällissodan taustat, tapahtumat ja seuraukset käydään tutkimustietoon tukeutuen avoimesti lävitse.

Vihdin kuntakin on tehnyt tässä työssä osansa. 

Uskon että viime vuosisadan alun olosuhteiden ja taustojen avaaminen auttaa meitä nuorempia sukupolvia ymmärtämään miten päädyttiin tilanteeseen jossa raakuudet ulottuivat myös tänne Vihtiin. 

Itsenäisyyden alkuaikojen kertaaminen korostaa myös entisestään sitä suurta ihmettä minkä Suomi ja Suomen kansa on sadassa vuodessa tehnyt. 

Siihen on vaadittu sisua, rohkeutta, viisautta, hikeä, kyyneleitä ja valitettavasti myös verta.

Ilman vapautta, sotimallakin lunastettua, emme olisi kansakunta ja kunta joka toteuttaa itsenäisyyttä. Ei olisi maata joka arvostetaan maiden kärkikastiin, oli kriteerinä sitten hyvinvointi, tasa-arvo, terveys tai turvallisuus. 

Arvoisa juhlaväki

Tänä vuonna veteraanipäivän teemana on veteraanien perinnön siirtäminen tuleville sukupolville. Veteraanien perinnöstä toivon muistettettavan suunnattomien sotaponistusten ja uhrausten lisäksi sen eheyden joka maahamme oli vihollisen suureksi yllätykseksi syntynyt, vielä verrattain lyhyessä ajassa - ja huolimatta vuoden 1918 tapahtumista. 

Tämä oli mahdollista, koska Suomessa eheyden tehtävään tartuttiin kansallisella sovintopolitiikalla. Hyvä esimerkki tästä sovintopolitiikasta on Kyösti Kallion sata vuotta sitten Nivalan kirkossa pitämä puhe, jonka kiteytetty viesti kuului seuraavasti: 

"Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä” 

Tämä sovintopolitiikka on tuottanut erinomaisia tuloksia ja tällä sovinnon tiellä meidän pitää jatkaa.

Arvoisa juhlayleisö 

Vaaliessamme veteraanien perintöä ja viedessämme viestiä eteenpäin nuorille ja tuleville sukupolville meidän on hyvä muistuttaa- että yhä tänäkin päivänä meistä kukin voi puolustaa omaa kotia ja isänmaata omalta paikallamme yhteiskunnassa, tekemällä arjessa oman arjessamme. Tekemällä kukin resursiemme mukaan työtä ehyen yhteiskunnan eteen vaikkapa kouluissa, työpaikoilla tai vapaaehtoistoiminnassa ja kantamalla osavastuuta itsemme lisäksi myös muista. 

Perinnön siirtämiseksi toivon että varttuneemmilta ikäpolvilta löytyy edelleen halua ja voimia jakaa kokemuksiaan nuorempien sukupolvien kanssa. Me tarvitsemme eri sukupolvien välistä yhteistyötä ja keskinäistä ymmärrystä. 

Vihdissä tätä yhteistyötä, ymmärrystä ja veteraaniperinnän vaalimista on toteutettu monin eritavoin. Te veteraanit olette olleet jo pitkään kunniavieraita esimerkiksi koulujen itsenäisyyspäivän juhlissa ja kertoneet kokemuksistanne kouluissa ja monissa muissakin eri yhteyksissä. Vastaavasti nuorisojärjestöt ovat kantaneet päävastuun esimerkiksi veteraanien joulujuhlista. 

Näitä yhteistyön ja vuoropuhelun paikkoja on paljon, tänään kuulemme nuorilta sekä puheenvuoron että saamme nauttia 8 - luokkalaisten huolehtimasta tarjoilusta täällä juhlassa. 

Vihdin kunta, seurakunta, lukuisat järjestöt ja yhteistyökumppanit ovat tehneet parhaansa jotta nuoremmille sukupolville välittyy veteraanien perintö. Periytyy viesti eheydestä sekä siitä että ylitsepääsemättömältäkin näyttävät vaikeudet ovat voitettavissa - oikealla asenteella, sisulla ja sitkeydellä. 

Arvoisa juhlayleisö

Tuon asenteen, sisun ja sitkeyden ansiosta elämme itsenäisessä ja hyvinvoivassa Vihdissä, josta olemme ikuisessa kunniavelassa teille veteraaneille ja sodankäyneille sukupolville.

Vihdin kunnan, niin työntekijöiden , luottamushenkilöiden kuin kaikkien kuntalaistenkin puolesta voin luvatta, että me teemme parhaamme tuon kunniavelan maksamiseksi ja veteraanien perinnön vaalimiseksi siirtämällä sitä nykyisille ja tuleville sukupolville.

Kaikkien suomalaisten pitää aina muistaa, että jokainen päivä itsenäisessä Suomessa on arvokas.

Vihdin kunnan tervehdyspuheenvuoro veteraanijuhlassa Vihdissa 27.4.2018

Avainsanat: veteraanit, itsenäisyys, sota, sovintopolitiikka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini