Uudenmaan erätulet Vihdissä

Lauantai 27.11.2021 - Eerikki Viljanen


Uudenmaan erätulet Vihdissä 27.11.2021, Vihdin kunnan tervehdys ja avaussanat

 

Arvoisa ministeri, arvoisa kansanedustaja, arvoisat metsästäjä-siskot ja -veljet, hyvä yleisö,

Minulla on Vihdin kunnan puolesta ilo ja kunnia lausua teidät kaikki tervetulleiksi 32. Uudenmaan Erätulille tänne rakkaan Vihtimme kirkonkylälle. Erätulet on toteutettu vuosittain Uudenmaan maakunnan kunnissa ja kaupungeissa aakkosjärjestyksessä, yhteistyössä kuntien sekä niiden järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Ensimmäiset Erätulet järjestettiin vuonna 1990 Artjärvellä ja nyt ympyrä sulkeutuu Uudenmaan osalta näillä Vihdin erätulilla.

Erätulet ja metsästys sopivat luontevasti tänne Vihtiin. Vihdin historia on perinteisen maaseutupitäjän historia, jossa metsästys on kuulunut kiinteänä osana elämänmuotoon. Se on nivoutunut etenkin alkutuotannon ammatteihin ja puitteet sen harjoittamiselle ovat olleet hyvät.

Yhteiskunnan rakennemuutoksen edetessä yhä harvempi saa elantona maa- ja metsätaloudesta ja yhä harvemmalla on suoraa yhteyttä metsiin ja metsästykseen.

Vihti on kasvanut, kuten koko Uusimaakin. Ja välttääksemme turhat ennakkoluulot ja oletukset metsästyksestä toimintana ja osa yhteiskuntaamme, Uudellamaalla alettiin järjestämään erätulitapahtumia. Erätulilla on haluttu koota niin metsästäjiä metsästysasian äärelle, kuin etenkin kaikkia alueen ihmisiä yhteen ja levittää tietoa tämän päivän metsästyksestä.

Vihtiimme, jonka kuntastrategiassakin nojataan luontoon, luonnonläheisyyteen, erätulien ajatus istuu erittäin hyvin.

Vaikka meitä metsästäjiäkin on Vihdissä erittäin paljon, yhä useampi nauttii luonnosta myös muilla tavoin, retkeilemällä, reippailemalla tai vaikkapa maastopyöräilyn tai marjastuksen merkeissä. Erätulilla me haluamme kertoa, että meillä Vihdissä nämä harrastukset mahtuvat elämään rinnakkain, kaikille vastuullisille harrastuksille on tilaa.

Erätulien idea on levittää tietoa nykypäivän metsästyksestä kaikille. Tarkoitus on osoittaa ja alleviivata metsästyksen vastuullisuutta, sitä että metsästysseuroissa tehdään paljon muutakin kuin metsästystä. Seurat organisoivat esimerkiksi riistanhoitoa ja suurriista-virka-apua. Seurat ovat kiinteä osa paikallisyhteisöjä, talkoilevat, rakentavat ja ovat mukana siellä missä kulloinkin tarvitaan.  

Haluankin kiittää Vihdin kunnan puolesta kaikkia metsästäjiä vastuullisesta toiminnasta ja yhteisömme hyväksi tekemästänne työstä.

Haluan kiittää erätulien järjestelyistä vastanneita, etenkin Suomen metsästäjäinliiton uudenmaan piiriä, Vihti-Karkkilan riistanhoitopiiriä, seuroja ja yhdistyksiä.

Vihdin kunnan puolesta olemme ylpeitä, että saamme nyt isännöidä yhdessä teidän kannassanne näitä erätulia. Vihdille luonto, luonnonläheisyys tässä metropolialueen reunalla on aivan keskeinen asia. Modernit luonnossa olemisen tavat ovat meillä sopusoinnussa perinteisten kanssa.

Uskon, että monien mahdollisuuksiemme Vihti antaa hyvät puitteet onnistuneelle tapahtumalle.

Hyviä erätulia kaikille osallistujille.

Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen

Avainsanat: Erätulet, Vihti, metsästys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini