Koulut ja koulutus

Torstai 31.3.2011 - Eerikki Viljanen


Olin tänään Vihdin opettajien yhdistyksen vaalipaneelissa. Ehdin harmittavasti olla opettajien paneelissa vain reilun tunnin, sillä olin lupautunut toisaalle iltatilaisuuteen jo ennen kuin sain tiedon opettajien paneelista. Sain kuitenkin esitellä omat vaaliteemani sekä Keskustan koulu- ja opetuslinjaukset.

Ajallisesti rajatussa avauspuheenvuorossa otin esille tärkeimmät tulevan vaalikauden kouluasiat. Kannatan täysillä Keskustan lanseeraaman koulutuksen ”tasa-arvo-paketin” toteuttamista. Pakettiin kuuluvat mm. opetusryhmien pienentäminen valtion lisärahoituksen turvin, 1-2 luokkien oppilaiden tuntimäärän lisääminen kahdella viikkotunnilla ja opetuksen tuntijakouudistuksen tasa-arvoinen toteuttaminen. Pakettiin kuuluu myös sitoumus siitä, että jokaiselle nuorelle taataan ja turvataan peruskoulun jälkeinen jatko-opiskelupaikka. Samoin Keskusta on linjannut kynnyskysymyksekseen senkin, että koulujen rakentamisen ja remontoimisen valtionapurahat on turvattava. Näiden ns. ”homekoulujen” korjausavustuksien varmistaminen ei ole muiden puolueiden ohjelmissa.

Edellä mainittujen lupausten rinnalle pitää nostaa Keskustan kanta kuntien ja valtion välisestä suhteesta. Olemme linjanneet, että jos valtio määrää kunnille lisää vastuita tai velvoitteita, niin valtion pitää antaa niihin myös rahoitus. Vain tämä takaa sen, että päätetyt parannukset kyetään toteuttamaan samalla tavalla kaikissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa.

Opintouran loppupuolelta nostin esille kaksi asiaa. Olen puolueen kanssa samaa mieltä siitä, että opintotuen ns. huoltajakorotus pitää palauttaa. Nyt perheelliset opiskelijat eivät saa korotettua opintorahaa ja perheellisten opiskelijoiden taloudellinen asema on usein erittäin tukala. Tämän parannuksen ohella perusopintotuki (opintoraha) pitää sitoa indeksin, eli sen pitää nousta samassa tahdissa hintojen nousun kanssa.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini