Vihdin kunnan talousarvio vuodelle 2017

Maanantai 7.11.2016


Vihdin kunnan taloudellinen tilanne ei ole hyvä, mutta onneksemme parempi kuin vuosi sitten tässä vastaavassa tilanteessa ennustimme. 

Toivomamme talouskasvu ei edelleenkään ole lähtenyt kunnolla käyntiin, vaikka työttömyyden kasvu näyttää onneksemme jo taittuneen.

Uskomme ja toivomme että aikaansaatu, historiallinen kilpailukykysopimus parantaisi suomalaisten yritysten kilpailukykyä - ja kysyntää, synnyttäisi investointeja ja auttaisi sitä kautta vahvistamaan maamme ja kuntamme työllisyyttä ja taloutta.

Lyhyellä aikajänteellä KIKY saattaa näkyä kuntamme taloudessa, verokertymässä jopa negatiivisesti, mutta tavoitteena on, että sen myötä vahvistuva työllisyys sysäisi Vihdinkin verotulot vakaalle ja vahvalle kasvu-uralle.

Ja jotta KIKY ei näkyisi kunnassa myös valtionosuuksien leikkauksena, Vihdinkin olisi tehtävä KIKY:ssä päätetyt toimet. Eli saamieni tietojen mukaan valtionosuuksia leikattiin ensivuodelle sen verran mitä kilpailukykysopimuksella on arvioitu kunnan säästävän menoissaan- tämä ehkä tarkennuksena tulevan vuoden vaikutuksista.

Arvioiden mukaan pääsisimme tänä vuonna nollatulokseen. Syitä siihen on monia, kuten viime vuodelta siirtynyt HUS- maksujen palautus, mutta keskeisin on hyvänä säilynyt menokuri kunnan eri yksiköissä. Siitä kiitokset ansaitsevat johdon lisäksi kaikki kunnan työntekijät. Kiitos

Samaan hengen vetoon on kuitenkin todettava, että nyt käsittelyssä olevan talousarvion toteutuminen vaatii myös saman säästäväinen hengen ja toiminnan jatkumista kunnan toiminnoissa. 

Mutta koska olemme suurien uusinvestointeihin edessä ja säästöjä on tehty jo vuosia- emme jatkossa pärjää pelkällä säästämisellä. 

Meidän on saatava verotulokertymämme kasvamaan- osittain keinoja ja varoja tämän aikaansaamiseksi on kirjattu talousarvioesitykseen ja hyvä niin.

Työttömyyden hoitoon, työllisyyden vahvistamiseen- elinkeinopolitiikkaan, maankäytön suunnitteluun ja toteutukseen, kaavoitukseen, taloudenhallinnan välineisiin ja markkinointiin ollaan satsaamassa- Keskustan valtuustoryhmä kannattaa näiden panostusten tekemistä.

Nyt ei jäädä tuleen makaamaan vaan lähdetään rohkeasti eteenpäin. 

Ja meidän kaikkien pitää muistaa se, että meillä on pääsääntöisesti hyvät lakisääteisetpalvelut, ja kuntamme koon huomioiden jopa erinomaiset vapaa-ajan palvelut.

Meidän tulisi muistaa myös kehua kuntaamme silloin kun siihen on aihetta- ja usein on. 

Noro - konsernimme velkaisuus. Se ei ole läheskään niin hälyttävällä tasolla kuin vertailtaessa vain kunnan velkaisuutta. Nyt tämän positiivisuuden hengessä toivonkin, että viestinä täältä kiirii vaikkapa se, että taloutemme kestää vertailun koko kuntakonsernien tarkastelussa. Kriisikuntakriteerit tullevat muuttumaan siten että kuntien velkaisuutta arvioitaessa ja vertailtaessa huomioidaan kaikkien kuntakonsernin osien summa. Siitä tulee huomattavasti oikeampi kuva.

Toinen positiivinen voisi olla jo Noron mainitsema satsaus kulkemisen helpottamiseen, 

Kunnan satsaukset yhdistettynä tulevaan valtion liikennekaarilinjaukseen tullee parantamaan joukkkoliikenneyhteyksiä myös meillä. Ajatus liikennekaaressa pelkistettynä se, että kaikki julkisen - ja yksityiset kulkupalvelut kootaan saman sateenvarjon alle- jotta jokaisella olisi joku kyyti.

Noro listasi talousarvioesitykset - mekin kannatimme niitä. Tosin valoasian olisimme hoitaneet toisin.

Nyt arvoisat valtuutetut säästän teidän pidemmältä messulta, en hyväntahtoisuuttani vaan koska ääni ei kestä enempää. 

Nostan esille lopuksi vain yhden yksityiskohdan.

Talousarviossa esitetään, että Otalammen avoimen päiväkodin toiminta lopetetaan, koska kävijämäärät ovat pienentyneet. Vaikka käyttäjiä on selvästi aiempaa vähemmän, kevään 2016 kävijämäärä oli yhä lähes 900. Kerhotoiminnalle on siis mitä ilmeisimmin edelleen tarvetta. 

Siksi Keskustan valtuustoryhmä esittää seuraavan ponnen.

Keskustan valtuustoryhmä esittää, että kevään aikana selvitetään, onko kunnan mahdollista tarjota tilat kerhotoiminnan, jos toiminta järjestetään esimerkiksi alueen perheiden vapaaehtoistoimintana tai kolmannen sektorin voimin.

Puheenvuoro Vihdin valtuustossa 7.11.2016

Avainsanat: kuntatalous, Vihti, kerhotoiminta, valtuustopuhe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini