Perusterveydenhuollon rahoitus tulee turvata

Tiistai 27.6.2023

Puheeni eduskunnan täysistunnossa 27.7.2023.

"Arvoisa puhemies! Vuosien ajan kaikki eduskuntapuolueet olivat sillä kannalla, että vastuu sosiaali- ja etenkin terveyspalveluiden järjestämisestä pitää saada isommille hartioille. Terveydenhuollon tilanne ehti heiketä huomattavasti, kun uudistuksen matkalla oli esteitä, niin poliittisia kuin perustuslaillisiakin. Viime hallituskaudella kuitenkin löytyi toteuttamiskelpoinen malli ja uudistus saatiin tehtyä ja hyvinvointialueet pääsivät aloittamaan työnsä, kuten kaikki tiedämme. 

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa, helpottaa hoitoon pääsyä, parantaa palveluiden saatavuutta ja turvata niiden saavutettavuus. Perusterveydenhuollon vahvistaminen, oikealle hoitopolulle pääseminen mahdollisimman varhain, on inhimillisesti äärimmäisen tärkeää. Tämän lisäksi nopea oikeaan hoitoon pääsy on myös taloudellisesti tärkeää. Se on avain terveyspalveluiden kustannusnousujen hallintaan. 

Hallitusohjelmassa suitsitaan sote-menojen kasvua jo nyt ilman varmuutta perustason vahvistumisesta ja mahdollisimman järkevien sote-säästöjen toteutumisesta myöhemmin. Toivon todella, ettei nyt valtiontalouden tasapainottamisen nimissä leikata sote-palveluista ennenaikaisesti, ilman että perustaso on päässyt vahvistumaan. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella rahoituksen vajaus on jo nyt ongelma. Sote-alueen perustaminen, esimerkiksi tietojärjestelmien rakentaminen, nielee euroja arvioitua enemmän kuten integraatiokin. Uudenmaan erillisratkaisu on myös haastava, kuten edustaja Wickström aiemmin tässä totesi. Uudenmaan erillisratkaisussa myös erityissairaanhoidosta vastaava HUS on viestinyt hyvin aktiivisesti akuutista välttämättömien varojen puutteesta. 

Arvoisa puhemies! Hallituksella varmasti on ohjelmassaan käytännön ratkaisut, jotka estävät sote-palveluiden kriisiytymisen, ja hallitus varmasti estää sote-leikkaukset, jotka romuttaisivat uudistuksen tärkeimmän tavoitteen toteutumisen eli perusterveydenhuollon vahvistumisen, mikä estäisi sitä kautta inhimillisesti toteutuvien säästöjen syntymisen. Näiden tavoitteiden toteutuminen mitä ilmeisemmin muuttuu lihaksi, kun hallitusohjelma konkretisoituu lakiesityksiksi ja valtion talousarvioksi esimerkiksi jo tulevana syksynä. Tätä toivon, tätä odotan, tätä vaadin, sillä eihän siinä olisi mitään järkeä, että hallitus pakottaisi rahoituksen leikkauksilla hyvinvointialueet säästämään hyvin lyhytnäköisesti, karsimaan palveluitaan ja palveluverkkojaan ja sitä kautta estäisi kansalaisten perustuslaillisen tasa-arvoisuuden toteutumisen." 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, Länsi-Uusimaa, Terveyspalvelut

Sote-uudistuslausunnon valtuustopuheenvuoro

Maanantai 20.3.2017 klo 22.05

Lausunto on hyvä ja selkeä vaikeasta asiasta.

Keskustan valtuustoryhmä muistuttaa, että Sote- uudistus tehdään, jotta pystyisimme säilyttämään nykyisen kaltaiset hyvinvointipalveluita väestön ikääntyessä ja sairaanhoidon kustannusten noustessa.

Uudistusta on nyt Suomessa yritetty tehdä viimeisten kymmenen vuoden aikana useammankin hallituksen toimesta. Tämä nyt menossa oleva ponnistus on paras tähänastisista ja nyt tämä menee maaliin.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sosiaali- ja terveyspalvelut, hoitoketju, valinnanvapaus,

Vesirokkorokotus

Maanantai 13.3.2017 klo 17.07

Tänään annettiin uusi asetus rokotuksista. Siinä säädetään yhtenä uutena asiana vesirokkorokotuksen ottamisesta kansalliseen rokotusohjelmaan. Olen hyvin tyytyväinen tästä päätöksestä. Teimme vajaa vuosi sitten yhdessä kansanedustaja Outi Mäkelän kanssa asiasta toimenpidealoitteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vesirokkorokotus, kansallinen rokotusohjelma, terveys

Sote ja aluehallinnon uudistus

Maanantai 7.11.2016

Vihdin kunnan näkemys ja keskeisin yhteenveto on tehtävissä annettavan lausunnon vastauksesta ensimmäiseen kysymykseen.

"Vihdin kunta pitää esitetyn uudistuksen tavoitteita ja keskeisiä keinoja kannatettavina ja perusteltuina. Valtakunnan tasolla sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävä koko vahvistaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta."

Kyseessä on massiivinen uudistus, jota ei todellakaan päästä tekemään ns. Puhtaalta pöydältä - ja siksi toki tästäkin löytyy vielä avoimia kohtia ja aihetta kritiikillekin. 

Kriittisyyden puuskissakin on muistettava, että maakunta- ja soteuudistus on välttämätön. Siksi sitä on jo valmisteltu ja yritetty erikokoonpanoissa jo vuosikymmenen ajan. Entisellään jatkamisen on arvioitu olevan vanhenevassa ja nousevien terveydenhoitokustannusten ja terveydenhuolloin hallintohimmelien Suomessa taloudellisesti kestämätöntä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sosiaali- ja terveyspalvelut, maakunta, terveyskeskus, valtuustopuhe

Vesirokkorokotus osaksi rokotusohjelmaa

Perjantai 22.4.2016

Uusmaalaiset hallituspuolueiden edustajat Outi Mäkelä (kok) ja Eerikki Viljanen (kesk) esittävät vesirokkorokotteen ottamista osaksi kansallista rokoteohjelmaa. Edustajat perustelevat esitystään THL:n laskelmilla, joiden mukaan vesirokkorokote säästäisi vuosittain noin 2 miljoonaa euroa terveydenhuollon kustannuksia.
 
–Elämme tiukan budjetin aikoja ja kaikesta on säästettävä ja leikattava, mutta vesirokkorokotteen ottaminen osaksi rokoteohjelmaa olisi investointi terveyteen, joka maksaisi itsensä takaisin, Mäkelä sanoo.
 
THL:n mukaan vesirokkoa sairastavien lasten vanhemmat ovat pois töistä vuosittain noin 76 000 päivää, mistä aiheutuu 14 miljoonan euron vuotuiset kustannukset. Summasta 4,4 miljoonaa kaatuu pelkästään valtion ja kuntien kustannettavaksi. Rokotusohjelman vuotuiset kustannukset olisivat enintään 4,2 miljoonaa euroa.
 
–Rokottaminen kannattaisi jo pelkästään julkisen sektorin työnantajan näkökulmasta, koko yhteiskunnan edusta puhumattakaan, Viljanen sanoo.
 
–Esimerkiksi Kalajoen kunta on jo nähnyt, että rokote on hyötyä tuottava investointi, Outi Mäkelä muistuttaa.
 
Edustajat ovat tehneet aiheesta toimenpidealoitteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rokotusohjelma, terveys, THL