Vihdin kunnanvaltuusto puhaltaa yhteen hiileen

Maanantai 13.12.2021 - Eerikki Viljanen

Vihdin kunnanvaltuuston kokous 13.12.2021, päätössanat

Kiitos kuluneesta vuodesta, kiitos niin edelliselle valtuustolle alkuvuodesta ja teille, jotka kesällä otitte vuorostanne Vihdin kehittämisen viestikapulan. Kuntastrategian päivitys etenee, lautakuntien, hallituksen, valtuuston ja muiden toimielimien työ on saatu syksyn aikana rullaamaan mallikkaasti. Toki pitää todeta, että jonkin verran alkumatkalla on pomppujakin ollut, mutta mielestäni ne ikään kuin kuuluvat lajin kuvaan.

On tärkeää, että asioista keskustellaan valmistelun ja päätöksenteon yhteydessä, voidaan olla erimielisiä, tehdä vastaesityksiä ja tarvittaessa sitten vaikka äänestää. Mutta oleellista on, että asioita saadaan eteenpäin, että mahdollisten äänestystenkin jälkeen sitten sitoudutaan viemään asioita eteenpäin ja katsomaan yhdessä eteenpäin.

Tärkeintä on säilyttää halu kehittää kuntaa, rakentaa yhteistyötä ja etenkin toimia asemiemme mukaisesti kunnioittaen kuntalaisia, kunnan työntekijöitä/ viranhaltijoita ja etenkin toinen toisiamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihti, kunnanvaltuusto

Investointien kannalta merkittävä valtuustokausi päättyi

Maanantai 31.5.2021 - Eerikki Viljanen

Vihdin kunnanvaltuuston viimeinen kokous 31.5.2021, valtuustokauden päätössanat

 

Arvoisa valtuusto

Kuten tapana on, lausun muutamia sanoja näin vaalikauden viimeisessä valtuustossa. Vaalikausi on ollut pitkä – normaalia pidempi – mutta toisaalta kulunut verrattain nopeasti sisältäen niin erittäin merkittäviä uusia asioita kuin jo vakiintuneiden toimintojen ylläpitoa ja kehittämistä.

Kehitystä kunnissa mitataan usein asukasmäärän tai uusien tilojen perusteella. Asukasmäärässä olemme välillä alittaneet tavoitteemme, uusissa rakennuksissa ehkä jopa ylittäneet. Rakentamiseen ja rakennuksiin liittyen: kokonaan kunnan vastuulla on ollut kirkonkylän uuden koulun sekä nuoriso-, liikunta-, kirjasto- ja nuorisotilojen rakentaminen.

Vihko-kokonaisuus on toistaiseksi Vihdin historian suurin investointi, joka vastaa palvelutarpeeseen ja omalta osaltaan tukee erittäin merkittävästi Pohjois-Vihdin elinvoimaa. Usein kuultu väite, ettei kunta satsaisi Kirkonkylään, ei siis pidä paikkaansa. Kaupallisia palveluita kunta ei sen sijaan kirkolle ole tuonut. Niiden saatavuus riippuu pitkälti siitä, kuinka palveluita käytetään. Toivotaan, että nekin kehittyvät tulevaisuudessa positiivisesti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihti, kunnanvaltuusto

Palautetta

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Oman kokemukseni mukaan vihtiläiset eivät aivan vähästä ala ottamaan yhteyttä kunnanvaltuutettuhin. Kynnys on mielestäni turhan korkea siihen, että jonkin asian takia soitettaisiin tai meilattaisiin valtuutetuille. En haluaisi varsinaisesti marmattaa tästä, mutta hieman se kyllä harmittaa.

Asialle voisi tietysti helposti viitata kintaalla ja todeta kaiken olevan ilmeisen hyvin, kun kuntalaiset eivät "valita" tai vaadi muutoksia. Tiedän kuitenkin, että vihtiläisillä on paljonkin sanottavaa kunnastamme ja kuntamme toiminnasta. Tämä näkyy erityisesti siinä, että kun tuttuja ja hieman tuntemattomampiakin tapaa rennommissa merkeissä, kunnan asioista riittää puhuttavaa, mielipiteitä, ehdotuksia ja kannanottoja. Kuntaa ei toki johdeta yksittäisten yhteydenottojen perusteella, mutta mielestäni vuorovaikutus muodostaa kaiken hyvän päätöksenteon ytimen. Siksi toivoisinkin että vihtiläiset olisivat aktiivisimpia ottamaan yhteyttä päätöksentekijöihin, niin poliitikkoihin kun virkamiehiinkin.

Kontaktien määrä riippuu tietysti päätöksentekijöistäkin, sekä heidän käsittelemistään asioista. Silloin kun asialistalla pyörii esim. elinkeinopolitiikka, ei yhteydenottoja juurikaan tule. Mutta kun kyse on lähikouluista, lääkäripäivystyksestä tai henkilöstösäästöistä, yhteydenottoja tulee huomattavasti enemmän. Ero asioiden kiinnostavuuden välillä on ilmeinen. Eniten meitä kaikkia kiinnostavat asiat löytyvät läheltä omaa arkeamme. Tässä ei ole mitään pahaa, yllättävää saatikka ihmeellistä. Itse asiassa edellä mainittu kertoo juuri siitä mistä kunnallispolitiikassa on kysymys, ihan tavallista arjen asioista. Arjen helpottaminen ja kuntalaisten elämänlaadun parantaminen, vaikka pienilläkin käytännönasioilla, on juuri se seikka, jonka takia pidän kunnallispolitiikasta. Kunnallinen päätöksenteko on lähellä kuntalaisia - meitä kaikkia varten.

Tämän kirjoituksen otsikko viittaa sekä kuntalaisaktiivisuuteen että käytäntöön. Hiidenranta on minulle todella tuttua kulmakuntaa. Olen lukemattomat kerrat seisonut autojonossa harjulla, vältellyt vaaratilanteita ja kärkkynyt omaa kääntymis- tai ylitysvuoroani. Pari viikkoa sitten kävin Hiidenrannassa asuvan tuttavani luona, ja jutustelussa nousi esille myös risteyksen vaarallisuus. Selvittelin asiaa, ja muutaman mutkan kautta päädyin tekemään asiasta valtuustoaloitteen.

Positiivisen uutisoinnin myötä olen saanut risteyksen turvallisuuden parantamiseen liittyvästä aloitteestani lähes yhtä paljon hyvää palautetta, kuin pari vuotta sitten puolustaessani lähikouluja. Vaikka palaute onkin kunnallispolitiikassa turhan harvinaista, tästä asiasta saamani yhteydenottojen määrä on ollut todella mukava yllätys.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnanvaltuusto, Hiidenranta, aloite