Naisvarusmiesten tasapuolinen kohtelu

Perjantai 5.10.2018

Eduskunnan puolustusvaliokunnan keskustalaiset jäsenet ja varajäsenet ovat jättäneet eduskunnalle toimenpidealoitteen naisten vapaaehtoisen asepalveluksen kehittämiseksi. Aloitteessa kiinnitetään huomiota muun muassa niihin ongelmiin, joita asepalveluksessa olleet naiset toivat esiin tuoreessa aiheesta tehdyssä kirjassa. 

Taustalla on sekä naisten että miesten kokema keskinäinen epätasa-arvoisuus asepalveluksessa. Lisäksi palveluksessa on myös esiintynyt häirintätapauksia, joihin pitää keskustalaisten mukaan pystyä puuttumaan myös rakenteellisin ratkaisuin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asepalvelus, toimenpidealoite,

Kaupan hyllyllä kotimaisuus selkeytyy

Maanantai 5.6.2017 klo 16:50

Keskustan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen vauhdittavat elintarvikealaa ja kauppaa ruuan alkuperämerkintöjen selkeyttämiseen. Ruuan alkuperän tarkempi ilmoittaminen edistää kansanedustajien mielestä parempaa kuluttajatietoisuutta ja kotimaisen ruuan arvostusta.

”Muutos vaati poliittista tahtoa. Nyt näytönpaikka on kaupalla ja elintarvikealalla. Elintarvikeketjulle tämä on satsaus ruuan alkuperän parempaan tunnistamiseen ja se ansaitsee myös tunnustusta. Kotimaisuus on saatava paremmin esille kaupan hyllyllä tuotteiden alkuperämerkinnöissä. Kuluttajat ovat hyvin perillä siitä, millaisia seurauksia ostopäätöksillä on. Alkuperämerkintöjen selkeyttämisen eteen on tehty jo pitkään töitä tuottajien tahdosta. ”

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruoka, alkuperämerkinnät, toimenpidealoite

Kotimaisen ruoan käyttö Vihdissä

Tiistai 21.3.2017

Arvoisa puheenjohtaja

Tämä taitaa olla jo kolmas aloite samasta asiasta, mutta koska kehitystä on ruokapalvelupäällikkö Tuija Wikströmin ja osaavan henkilökunnan toimesta tapahtunut, niin näitä aloitteita mitä ilmeisimmin kannattaa tehdä jatkossakin. Sillä vaikka suunta on oikea, vielä on varaa parantaa.

Tällä hetkellä Vihdin kunta tarjoaa noin 8500 ruoka-annosta arkisin.  Yhden annoksen hinta asettuu 2,5 ja 3,5 välille. Kotimaiseen raaka-aineeseen siirtyminen ei tarkoita automaattisesti kustannusten nousua- mutta virkamiehille se todennäköisesti lisää töitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, valtuustoaloite

Suomalaista lähiruokaa lautasille Vihdin ruokapalveluissa

Maanantai 20.3.2017 klo 22:01

Valtuustoaloite

Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on erityisesti paikallista ruokaa, jossa sekä tuotannossa että kulutuksessa käytetään oman alueen raaka-aineita ja jalostusta.

Kasvava kiinnostus ruokaa kohtaan asettaa paineita kuntien ruokapalveluille. Lähiruoka osana kestäviä ruokavalintoja avaa myös Vihdille mahdollisuuksia: paikalliset ostot helpottavat tarjoamaan tuoretta, maistuvaa ruokaa ja tukevat seudun elinvoimaisuutta. Kun eurot pyörivät paikallisesti, hyvinvointi kertautuu.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lähiruoka, suomalainen elintarvike, valtuustoaloite

Ruoan alkuperämerkinnät selkeytyvät

Torstai 23.2.2017 klo 14:52

Keskustan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen kiittävät ministeri Kimmo Tiilikaista päätöksestä ruoan alkuperämerkintöjen selkiyttämisestä. Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperän merkintä tulee pakolliseksi maa- ja metsätalousministeriön antamalla asetuksella. Asetus on tarkoitus antaa kesäkuussa ja valmistajilla on tämän jälkeen kuuden kuukauden siirtymäaika merkintöjen toteuttamiseksi.

Kansanedustajat laativat asiasta viime vuoden toukokuussa toimenpidealoitteen, jonka allekirjoitti 108 kansanedustajaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruoka, alkuperämerkinnät, toimenpidealoite

Palautetta

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Oman kokemukseni mukaan vihtiläiset eivät aivan vähästä ala ottamaan yhteyttä kunnanvaltuutettuhin. Kynnys on mielestäni turhan korkea siihen, että jonkin asian takia soitettaisiin tai meilattaisiin valtuutetuille. En haluaisi varsinaisesti marmattaa tästä, mutta hieman se kyllä harmittaa.

Asialle voisi tietysti helposti viitata kintaalla ja todeta kaiken olevan ilmeisen hyvin, kun kuntalaiset eivät "valita" tai vaadi muutoksia. Tiedän kuitenkin, että vihtiläisillä on paljonkin sanottavaa kunnastamme ja kuntamme toiminnasta. Tämä näkyy erityisesti siinä, että kun tuttuja ja hieman tuntemattomampiakin tapaa rennommissa merkeissä, kunnan asioista riittää puhuttavaa, mielipiteitä, ehdotuksia ja kannanottoja. Kuntaa ei toki johdeta yksittäisten yhteydenottojen perusteella, mutta mielestäni vuorovaikutus muodostaa kaiken hyvän päätöksenteon ytimen. Siksi toivoisinkin että vihtiläiset olisivat aktiivisimpia ottamaan yhteyttä päätöksentekijöihin, niin poliitikkoihin kun virkamiehiinkin.

Kontaktien määrä riippuu tietysti päätöksentekijöistäkin, sekä heidän käsittelemistään asioista. Silloin kun asialistalla pyörii esim. elinkeinopolitiikka, ei yhteydenottoja juurikaan tule. Mutta kun kyse on lähikouluista, lääkäripäivystyksestä tai henkilöstösäästöistä, yhteydenottoja tulee huomattavasti enemmän. Ero asioiden kiinnostavuuden välillä on ilmeinen. Eniten meitä kaikkia kiinnostavat asiat löytyvät läheltä omaa arkeamme. Tässä ei ole mitään pahaa, yllättävää saatikka ihmeellistä. Itse asiassa edellä mainittu kertoo juuri siitä mistä kunnallispolitiikassa on kysymys, ihan tavallista arjen asioista. Arjen helpottaminen ja kuntalaisten elämänlaadun parantaminen, vaikka pienilläkin käytännönasioilla, on juuri se seikka, jonka takia pidän kunnallispolitiikasta. Kunnallinen päätöksenteko on lähellä kuntalaisia - meitä kaikkia varten.

Tämän kirjoituksen otsikko viittaa sekä kuntalaisaktiivisuuteen että käytäntöön. Hiidenranta on minulle todella tuttua kulmakuntaa. Olen lukemattomat kerrat seisonut autojonossa harjulla, vältellyt vaaratilanteita ja kärkkynyt omaa kääntymis- tai ylitysvuoroani. Pari viikkoa sitten kävin Hiidenrannassa asuvan tuttavani luona, ja jutustelussa nousi esille myös risteyksen vaarallisuus. Selvittelin asiaa, ja muutaman mutkan kautta päädyin tekemään asiasta valtuustoaloitteen.

Positiivisen uutisoinnin myötä olen saanut risteyksen turvallisuuden parantamiseen liittyvästä aloitteestani lähes yhtä paljon hyvää palautetta, kuin pari vuotta sitten puolustaessani lähikouluja. Vaikka palaute onkin kunnallispolitiikassa turhan harvinaista, tästä asiasta saamani yhteydenottojen määrä on ollut todella mukava yllätys.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnanvaltuusto, Hiidenranta, aloite