Suullinen kysymys maatalouden kannattavuudesta

Perjantai 8.2.2019 klo 17.47

Arvoisa puhemies. Suomalainen ruoka on maailman puhtainta. Se on maukasta ja edullista. Sen tulevaisuus on kuitenkin nyt uhattuna. Maatalouden tuotantokustannusten nousu, tuottajahintojen lasku yhdistettynä poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin on ajanut tiloja kannattavuuskriisiin ja yhä useampaa uhkaa tuotannon lopettaminen.  

Tilanteen parantamiseksi on tällä vaalikaudella tehty jo paljon. Esimerkiksi ruuan alkuperämerkintävaatimuksia on laajennettu, on perustettu ruokavaltuutetun virasto reiluuttamaan ruokamarkkinoita, avattu vientiä uusille markkinoille ja kasattu kriisipaketteja pahimman yli pääsemiseksi. Pääministeri myös asetti selvitysmies Reijo Karhisen selvittämään keinoja maatalouden kannattavuuden ja suomalaisen ruuan tulevaisuuden turvaamiseksi. Selvitysmies on saanut työnsä valmiiksi tänään. Kysynkin arvon ministeriltä, hallitukselta: mitä seuraavaksi tehdään? 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, ruoka

Kaupan hyllyllä kotimaisuus selkeytyy

Maanantai 5.6.2017 klo 16.50

Keskustan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen vauhdittavat elintarvikealaa ja kauppaa ruuan alkuperämerkintöjen selkeyttämiseen. Ruuan alkuperän tarkempi ilmoittaminen edistää kansanedustajien mielestä parempaa kuluttajatietoisuutta ja kotimaisen ruuan arvostusta.

”Muutos vaati poliittista tahtoa. Nyt näytönpaikka on kaupalla ja elintarvikealalla. Elintarvikeketjulle tämä on satsaus ruuan alkuperän parempaan tunnistamiseen ja se ansaitsee myös tunnustusta. Kotimaisuus on saatava paremmin esille kaupan hyllyllä tuotteiden alkuperämerkinnöissä. Kuluttajat ovat hyvin perillä siitä, millaisia seurauksia ostopäätöksillä on. Alkuperämerkintöjen selkeyttämisen eteen on tehty jo pitkään töitä tuottajien tahdosta. ”

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruoka, alkuperämerkinnät, toimenpidealoite

Kotimaisen ruoan käyttö Vihdissä

Tiistai 21.3.2017

Arvoisa puheenjohtaja

Tämä taitaa olla jo kolmas aloite samasta asiasta, mutta koska kehitystä on ruokapalvelupäällikkö Tuija Wikströmin ja osaavan henkilökunnan toimesta tapahtunut, niin näitä aloitteita mitä ilmeisimmin kannattaa tehdä jatkossakin. Sillä vaikka suunta on oikea, vielä on varaa parantaa.

Tällä hetkellä Vihdin kunta tarjoaa noin 8500 ruoka-annosta arkisin.  Yhden annoksen hinta asettuu 2,5 ja 3,5 välille. Kotimaiseen raaka-aineeseen siirtyminen ei tarkoita automaattisesti kustannusten nousua- mutta virkamiehille se todennäköisesti lisää töitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, valtuustoaloite

Suomalaista lähiruokaa lautasille Vihdin ruokapalveluissa

Maanantai 20.3.2017 klo 22.01

Valtuustoaloite

Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on erityisesti paikallista ruokaa, jossa sekä tuotannossa että kulutuksessa käytetään oman alueen raaka-aineita ja jalostusta.

Kasvava kiinnostus ruokaa kohtaan asettaa paineita kuntien ruokapalveluille. Lähiruoka osana kestäviä ruokavalintoja avaa myös Vihdille mahdollisuuksia: paikalliset ostot helpottavat tarjoamaan tuoretta, maistuvaa ruokaa ja tukevat seudun elinvoimaisuutta. Kun eurot pyörivät paikallisesti, hyvinvointi kertautuu.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lähiruoka, suomalainen elintarvike, valtuustoaloite

Erinomainen sauma elintarvikeviennin edistämiseen

Perjantai 10.3.2017 klo 12.00

Suomen valtiolle tulee 70 miljoonan euron talousarvion ulkopuolinen tulo, kun meijeriyhtiö Valio joutuu maksamaan KHO:n määräämän seuraamusmaksun. Tämä tulo ei tule tyhjästä, vaan sen viime kädessä maksavat valiolaiset maidontuottajat alentuneina tuottajahintoina. Menetys on todella merkittävä kannattavuusongelmien kanssa kamppaileville tiloille, keskimäärin yli 11 000 euroa / valiolainen maitotila.

Ottamatta kantaa seuraamusmaksun oikeellisuuteen, olemme jyrkästi sitä mieltä, että tuo 70 miljoonaa euroa pitää käyttää suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon edistämiseen. Selkeintä on kohdistaa tuo lisäpanostus ruuan viennin edistämiseen ja kilpailukyvyn kohentamiseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, elintarvike, puhdas ruoka

Ruoan alkuperämerkinnät selkeytyvät

Torstai 23.2.2017 klo 14.52

Keskustan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen kiittävät ministeri Kimmo Tiilikaista päätöksestä ruoan alkuperämerkintöjen selkiyttämisestä. Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperän merkintä tulee pakolliseksi maa- ja metsätalousministeriön antamalla asetuksella. Asetus on tarkoitus antaa kesäkuussa ja valmistajilla on tämän jälkeen kuuden kuukauden siirtymäaika merkintöjen toteuttamiseksi.

Kansanedustajat laativat asiasta viime vuoden toukokuussa toimenpidealoitteen, jonka allekirjoitti 108 kansanedustajaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruoka, alkuperämerkinnät, toimenpidealoite

WWF:n lihaopas vääristelee eikä kerro koko totuutta

Keskiviikko 8.2.2017

Keskustan maa- ja metsätalousvaliokunnan kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Kärnä ja Eerikki Viljanen antavat WWF:n tänään julkistamalle lihaoppaalle ruusuja ja risuja. Kansanedustajat analysoivat lihaopasta yhteisblogissaan.

”WWF:n lihaopas pyrkii ohjaamaan kuluttajia tekemään ympäristön kannalta parempia ruokavalintoja. Oppaassa on paljon hyvää ja sen pääviesti on, että syödään vähemmän, mutta parempaa lihaa ja oppaan suositukset korostavat aivan oikein kotimaisen lihan vahvuuksia verrattuna ulkolaiseen. Valitettavasti osa kotimaisista tuotteista on päätynyt perusteetta välteltävien listalle.”

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: WWF lihaopas, ruokavalio,

Ruoan alkuperämerkintöjä selkiytettävä

Perjantai 20.5.2016 klo 15.14

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä, Pertti Hakanen ja Eerikki Viljanen ovat tehneet eduskunnalle toimenpidealoitteen elintarvikkeiden pakkaus- ja alkuperämerkintöjen selkiyttämiseksi.
 
Kansanedustajat haluavat tähdentää pakkausmerkintöjen täsmällisyyttä ja vertailukelpoisuutta sekä edistää puhtaan, suomalaisen ruoan arvostusta. Aloitteen allekirjoitti 108 kansanedustajaa.
                                           
 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkuperämerkinnät, pakkausmerkinnät, kotimainen ruoka

Hyvällä asialla

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Olin tänään polkemassa viimeisellä osuudella halki Suomen matkanneessa lähiruokaviestissä. Ilmoittauduin mukaan jo kuukausia sitten, ainoana toiveenani polkea viestin loppupäässä. No osuuteni oli todellakin loppupäässä.

Tällä viikolla on eleleminen ollut aikamoista hässäkkää eikä minulla ollut aikaa tutustua reittiin ennalta. Ajattelin, että koska koko etappini on Helsingissä, ei se voi olla kovin pitkä ja vaativa.

Rasvailin fillarin ajoissa (eilen), ja ripustin sen auton perään. Kiiruhdin aamusta lähtöpaikalle lainattuani ensin kaveriltani Anssilta asianmukaisen kypärän. En tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, kun lähtöpaikalla Helsingin Tokoin rannassa kuulin maalin sijainnin. Maali nimittäin sijaitsi Hakaniemen torilla. Matkaa pisteiden välille kertyi alle kilometri. No etenimme sentään tuon matkan tyylikkäästi, ylväiden ratsupoliisien saattelemana.

Perillä pidettiin paljon puheita asiamme tärkeyttä korostaen. Esiin nousivat niin lähiruoan turvallisuus, ekologisuus, työllistävä vaikutus kuin maaseudun elinvoimaisuuskin. Koska sääkin suosi meitä, uskon että tilaisuuteen osallistuneille jäi lopetustapahtumasta hyvä fiilis.

Itselleni suurin yllätys oli se, että viestiä oli Helsingin kaupungin puolesta vastaanottamassa vanha opiskelukaverini Perttu, jota oli erittäin mukava nähdä ja vaihtaa kuulumisia.

Kokonaisuudessaan viestin tarkoitus oli nostaa lähiruoka-asiaa esille. Viesti sai koko matkan ajan paljon palstatilaa, varsinkin alueellisissa ja paikallisissa medioissa. Joten uskonkin että viesti täytti sille asetetut odotukset.

Viestin järjestäjät kertoivat, että tämä viesti ei tule jäämään ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Ja kun minuakin mukaan pyydettiin, niin päätin että osallistun viestiin ensi vuonnakin - mielellään vaikka vähän pidemmälläkin osuudella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lähiruoka, MTK