Eduskuntavaalit 2023: Lämpöä, leipää, turvaa ja tulevaisuudenuskoa

Keskiviikko 15.3.2023 - Eerikki Viljanen

Näissä vaaleissa olen tiivistänyt pääviestini neljän otsikon alle: lämpöä, leipää, turvaa ja tulevaisuudenuskoa.

 

Lämpöä

Meidän on huolehdittava, että energiaa on aina riittävästi saatavilla. Energian hinnan tulee säilyä kohtuullisena kuluttajille ja yrityksille kaikissa olosuhteissa.

Meidän pitää edistää kotimaista uusiutuvaa energiatuotantoa. Suomella on mahdollisuudet kasvaa kestävän energiantuotannon suurvallaksi vähentämällä merkittävästi fossiilienergian käyttöä ja houkuttelemalla maahamme vakaaseen energiantuotantoon perustuvia uusia kansainvälisiä teollisuusinvestointeja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit, vaaliteemat

Työ alkaa vaaleista

Torstai 27.4.2017

Kuntavaalien aikaan turuilla ja toreilla, kahviloissa ja kylätaloilla riitti vilskettä ja vilinää.  Keskustelu täytti myös sosiaaliset ja perinteiset mediat. Juttua riitti asioista ja asioiden vierestä, kun ehdokkaat ja heidän tukijoukkonsa olivat liikkeellä. On hienoa, että niin monet laittoivat itsensä likoon. Kuntavaalit ovat lähivaikuttamista parhaimmillaan.

Täysillä mukana olleista ehdokkaista ja puolueista osa riemuitsi vaali-iltana, osa pettyi ja joku nieleskeli tappion karvasta kalkkiakin. Nyt parissa viikossa suurimmat tunnekuohut ovat laantuneet.

Puolueet ja valitsijayhdistykset ovat jo paikallisesti kokoontuneet tai kokoontumassa neuvottelupöydän äärelle. Valtuuston lisäksi kunnissa on monia päätöksenteon paikkoja, joihin päättäjät valitaan neuvotteluiden jälkeen kuntavaalien tulosten perusteella. Äänestäjien tahto ulottuu kaikille tasoille. Kuten pitääkin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, luottamuspaikkajako, sanavapaus, demokratia

Kysymyksiä ja vastauksia - sunnuntaina äänestämään!

Perjantai 7.4.2017

Kiertäessäni kuntavaalikentillä minulle tehdyissä kysymyksissä ja neuvoissa muutama asia on noussut ylitse muiden. 

Usein on kysytty, että onko kuntavaaleilla vielä merkitystä? Kyllä, SOTE- uudistuksenkin jälkeen kunnissa tehdään suuri osa arkeemme suoraan vaikuttavista päätöksistä. Romuttaako SOTE- uudistus meidän palvelut, säilyykö terveysasema? SOTE- uudistus tehdään, jotta palvelut voidaan turvata. Valinnanvapauslainsäädännön myötä palveluiden tarjonta todennäköisesti paranee Vihdissä. Pelkoa palvelupisteiden vähenemisestä tällä väestöpohjalla ei mielestäni ole.

Kysytty on myös henkilökohtaisemmin, että onko minulla kiinnostusta ja aikaa valtuustotyöhön? Ehdottomasti on, koen erittäin tärkeäksi vaikuttamisen ja viestin viemisen kunnasta eduskuntaan ja päinvastoin. Kunta- ja valtakunnan politiikka tukevat toisiaan, riippuvat toisistaan ja niihin otetaan se aika mikä asioiden hyvään hoitamiseen tarvitaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, sote-uudistus, rakentaminen, Vihti-lisä, äänestys

PERSUsconi - Suomen turva?

Perjantai 4.3.2011 - Eerikki Viljanen

Italian pääministeri on aina tervetullut Suomeen, tällä kerralla hän on Silvio Berlusconi. Näin totesi Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, kun häneltä tivattiin, onko aateveljen saapuminen Helsingin oikeistojohtajatapaamiseen hänelle kiusallista. Kataisen lausunto oli varmasti totta, mutta yhtä varmasti häntä harmitti suuren yleisön sekä median huomion kohdentuminen Suomea morkanneeseen käräjäministeriin.

Vaikka kokouksen pääasiallinen tarkoitus oli varmaankin vain vauhdittaa Kokoomuksen vaalikampanjaa, sisältyy siihen parikin huomionarvoista seikkaa.

Ensinnäkin Kokoomus on jo pitkään mainostanut olevansa Euroopan tasolla suurimman EPP- oikeistoryhmittymän osa. Tähän viitaten Kokoomus on myös todennut, että se on suomalaisista puolueista ainoa, jolla on vaikutusvaltaa Euroopassa. Tälle varsinkin europarlamenttivaalien alla viljellylle väitteelle pitäisi löytyä jotain todisteitakin. Hyväksi todisteeksi kävisi se, että Kokoomus saisi omalla vaikutusvallallaan muut EU-maat talousasioissa Suomen linjoille.

Ikäväkseni minun on kuitenkin todettava, että epäilen vahvasti tämän todistusaineiston syntymistä. Helsingin ryhmäkokouksen anniksi jäänee se, että nyt muidenkin maiden kokoukseen tulleet oikeistojohtajat saavat tietää mitä Saksa ja Ranska ovat heidän puolestaan päättäneet. Mielelläni pyörtäisin tämän arvioni, mutta epäilen vahvasti, että koska vaikutusvaltaan viittaavia todisteita ei löydy, joudun pysymään tällä esittämälläni kannalla.   

Toinen mielenkiintoinen seikka on edellä mainitun suuruusuhon aikaansaama suuntautuminen. Muut EU:n pienet jäsenmaat ja niissä valtaapitävät puolueet ovat pitäneet vahvaa komissiota tukenaan ja turvanaan. Suomessa Kokoomus eroaa tältä osin ratkaisevasti esimerkiksi Keskustasta. Kataisen ja Stubbin johdolla Kokoomus olisi valmis antamaan eurooppalaisille puolueryhmittymille nykyistä huomattavasti enemmän valtaa. Kysyä sopii, uskovatko he, että Suomelle edulliset päätökset syntyisivät helpommin yksinkertaisella enemmistöllä Euroopan parlamentissa kuin yksimielisesti komissiossa? Suomalaisten euroedustajien määrä on Euroopan parlamentissa 1,75%, komissiossa jäseniä on yksi jokaisesta jäsenmaasta.

En minäkään tosin ole mikään suuri komission ystävä, mutta yhtälailla on selvää, että Suomen kaltaisen maan vahvuus on päätösten valmisteluun ja päätösesityksiin vaikuttamisessa. Koon tuomalla voimalla me emme EU-tantereilla pärjää, koska meillä ei sen kaltaista voimaa ole. Liittoutumalla voimia voi taakseen saada, mutta kuka uskoo esimerkiksi Silvion sitoutuvan Suomen linjaan?

Totuuden nimissä EU:n päätöksentekojärjestelmä ei ole aivan näin yksinkertainen, mutta perusasetelma on. Ääni eduskuntavaaleissa Kokoomukselle on samalla ääni yhteistyöhön sitoutumiselle mm. tämän Italian ”Persusconin” kanssa. Ääni Keskustalle on ääni sille, että Suomen asiaa ajetaan etenkin siellä missä vaaditaan yksimielisyyttä ja Suomen kannat on siten paremmin saatavissa läpi. 

ps: Silvio PERSUsconin pääministeriys osoittaa sen, että populismin ansaan mennään muuallakin kuin meillä. Karmivaa on tosin ajatella sitä kauhukuvaa, että Suomessa populismin kuplan puhkeaminen kestäisi yhtä kauan kuin Italiassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalit, EU

Kampanja liikkeelle

Maanantai 28.2.2011 - Eerikki Viljanen

Kampanja liikkeelle

Avasin tänään vaalikampanjani kiertämällä pääministeri Mari Kiviniemen kanssa Länsi- ja Keski-Uudellamaalla aurinkoisissa tunnelmissa. Ohjelmassa oli tilaisuudet Lohjalla, Vihdissä, Karkkilassa ja Hyvinkäällä. Tunnelma kierroksella oli erittäin hyvä, selvää vaali-innostustakin oli yleisössä havaittavissa.
 
Tapahtumien luonteen vuoksi ehdokkaiden puheenvuorojen piti olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Typistin teemani kolmeen kokonaisuuteen:

1. Vapaan valinnanmahdollisuuden puolesta - pakkokeskittämistä vastaan. Tämän kohdistin erityisesti kritiikiksi esiintyvää ”vapaavuorelaista” keskittämispolitiikkaa kohtaan. Suomalaisilla pitää mielestäni edelleen olla valinnan vapaus siitä missä he haluavat asua, tehdä työtä tai yrittää.

Valinnanmahdollisuus on oltava myös lastenhoitomuodon valinnassa kuin siinäkin kuinka ja missä vanhuksista huolehtiminen on järjestetty.

2. Hyvinvointipalvelut on turvattava. Varmin tapa turvata palvelut on huolehtia niiden rahoituspohjasta. Tavoitteina ovat oikeudenmukainen verotus, työnteon ja työssä jaksamisen tukeminen, sekä yrittäjyyden ja työpaikkojen luomisen tukeminen.

3. Biotaloudesta kestävästi lisää omavaraisuutta, energiaa, työtä ja yrittäjyyttä. Suomella on todella merkittävät luonnonvarat. Näinä Kiina-ilmiön aikoina meidän on hyödynnettävä osaamisemme ja luonnonvaramme paljon nykyistä paremmin. Suomalaisesta ruoasta, uusiutuvasta energiasta ja puunkäytön monipuolistamisesta ja jalostusasteen nostamisesta on meille luotavissa ”uusi Nokia”. Ja mikä parasta, omiin luonnonvaroihimme, työhömme, yrittäjyyteemme ja osaamiseemme nojautuva biotalous ei ole siirrettävissä Kiinaan, vaikka suhdanteet heittelisivätkin.

Näin aluksi. Lisää tavaraa on tulossa sivuille kampanjan edetessä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kampanja, vaalit

Talviriehat

Sunnuntai 27.2.2011 - Eerikki Viljanen

Harvoin on Ojakkalan talviriehassa ollut niin hyvät kelit kuin tänään. Keli kohdillaan, kivaa tekemistä koko perheelle ja paljon tuttuja - mitä muuta voi enää kevättalven talvitapahtumalta odottaa?

Iltapäivän ohjelmassa oli myös Hiidenveden talvirieha Nummelan lentokentällä. Hiidenveden alueen kansanedustajaehdokkaille järjestettiin tapahtumassa Hiidenvettä ja vesistöjen suojelua koskeva tietokilpailu. Osallistujia oli toistakymmentä ja kaikille esitettiin samat monivalintakysymykset (kysymykset alla). Kaikki kysymykset eivät olleet ihan helppoja saatikka yksiselitteisiä. Sain ainoana porukasta kuitenkin kaikki oikein, ja palkinnon ojensi itse Hiidenveden maskotti. Kisailu oli leikkimielinen, mutta se kiinnitti kyllä mukavalla tavalla ehdokkaiden huomion tärkeisiin vesistöasioihin.

Hiidenveden talviriehan olivat yhdessä järjestäneet Hiidenveden kunnostushanke ja Vihtiläiset rotaryklubit.

 

 

Hiiden kinkkiset kysymykset

 

1. Hiidenvesi on Uudenmaan

a) pyörein järvi

b) suurin järvi

c) toisekseksi suurin järvi

d) kolmanneksi suurin järvi

 

2. Millä menetelmällä Hiidenveden kuormituksen suuruutta on arvioitu?

a) stetson menetelmällä

b) erilaisilla matemaattisilla malleilla

c) maalaisjärjellä

d) EU:n direktiivien pohjalta

 

3. Miten kiintoaine näkyy vesistössä?

a) näkösyvyys järvissä kasvaa

b) jokialueilla taimenkalojen kutupaikat tukkeutuvat

c) madekanta heikkenee

d) veden ph nousee

 

4. Hiidenveden rannoilla on

a) runsas sata kesämökkiä

b vain punaisia kesämökkejä

c) noin 600 kesämökkiä

d) lähes tuhat kesämökkiä

 

5. Miten rakennetut kosteikot vaikuttavat Hiidenveden valuma-alueilla?

a) poistavat kiintoainetta ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta

b) kosteuttavat ilmastoa niin, että kesien ja talvien sateisuus lisääntyy selvästi

c) ei mitään vaikutusta

d) houkuttelevat paikalle hietikkosusihämähäkkejä (Pardosa plumbies)

 

6. Kuinka paljon Hiidenveteen tulevien ravinteiden määrää pitäisi vähentää?

a) järveen pitäisi päästää vain tislattua vettä

b) puoleen nykyisestä

c) kolmasosaan nykyisestä

d) ei tarvitse vähentää

 

7. Millaisia toimenpiteitä Hiidenveden kunnostus-hankkeen kautta voidaan tehdä?

a) viranomaisten määräämiä toimenpiteitä

b) Suomen presidentin määräämiä toimenpiteitä

c) maanomistajien haluamia toimenpiteitä

d) hankkeen määräämiä toimenpiteitä

 

8. Hiidenvedestä pääseen melomalla?

a) Mustionjoelle

b) Lohjan järvelle

c) Vihdin keskustan jäätelökioskille

d) Väänteenjoen padolle

 

9. Miten kuvailet Hiidenveden valuma-alueella toteutettujen kosteikkojen määrää?

a) saman verran kuin muissakin kunnostushankkeissa maassamme

b) Hiiden mielestä liian vähän

c) enemmän kuin missään muussa kosteikkohankkeessa maassamme

d) vähemmän kuin muissa kosteikkohankkeissa maassamme

 

10. Hiidenveden suurin syvyys on

a) 33,3 metriä

b) 66,66 metriä

c) 23,6 metriä

d) 29,4 metriä

 

Oikeat vastaukset:

1C, 2B, 3B, 4D, 5A, 6B, 7C, 8A, 9C, 10A

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalit, Hiidenvesi

Suosi suomalaista - osta kotimaista

Perjantai 25.2.2011 - Eerikki Viljanen

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vieraili Vihdissä. Ministeri kertoi laajalti politiikan ajankohtaisuuksista, erityishuomion saivat kuitenkin lähestyvien vaalien merkitys sekä luonnollisesti maa- ja metsätalouden asiat.
 
Aihepiirin asiat ovat minulle tuttuja, mutta yksi ministerin ”kärjistys” jäi erityisesti mieleeni. Anttila totesi, että meidän kaikkien pitää nyt alkaa ”saksalaisiksi”. Eli hän kehotti meitä kaikkia suosimaan suomalaista ja ostamaan kotimaista. Tällä hän ei tarkoittanut vain elintarvikkeita vaan kaikkea mahdollista, jossa valinta on tehtävissä suomalaisen ja ulkomaisen väliltä. Ministeri korosti, että varma tapa työpaikkojen syntymiseen ja vanhojen säilymiseen on käyttää euroistaan mahdollisimman suuri osa kotimaista raaka-ainetta ja työtä sisältäviin tuotteisiin.

Olen ministerin kanssa täysin samaa mieltä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anttila, maatalous, vaalit

116

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Ehdokasnumerot on arvottu tänään. Ja sain illalla tietää, että näissä vaaleissa kannan ja kannatan numeroa 116. En tiedä onko numerolla suurtakaan vaikutusta, mutta olishan se ollut kiva olla vaikka tasaluku 10 tai 100. Mutta minkäs teet, 116 on oikein hyvä numero :) 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalit, ehdokasnumero

Takakaarteessa

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Vaali-innostusta alkaa olla ilmassa. Tänään sain ensimmäiset mainokseni jaettua ja ensimmäinen lehtimainos kolahti Lutarin mukana postilaatikoihin.

Vaalipäivään on toki vielä reilu viikko aikaa, mutta totta on sekin että erittäin suuri osa äänestää ennakkoon.

Itseäni lohduttaakseni ajattelin, että nyt ollaan vaaleissa vielä "takakaarteessa", ja että tämä kisa ratkeaa vasta maalisuoralla.

No, nähtäväksi jää kuinka tässä käy, mutta se ainakin on selvää, että juoksua pitää parantaa huomattavasti, että saisin mandaatin uusittua.

ps: takakaarteessa tunnuttiin olevan tänään eduskunnassakin. Käsittelyssä oli opposition peruspalveluiden turvaamista koskeva välikysymys. Asia on tärkeä, mutta takakaarre-tunne tuli lähinnä siitä, että ensivuoden kuntien valtionosuudethan ratkeavat vasta eduskunnan hyväksyessä joulun alla valtion budjetin ensivuodelle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, mainos

Kuntapolitiikkaa ja kinastelua

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Vaikka ennakkoäänestys on jo käyty ja vaalipäiväkin on ovella, ei kunnallisvaalit ja kuntapolitiikka ei ole juurikaan saanut näkyvyyttä medioissa. Siksi odotukseni MTV:n illan vaalikeskustelulta olivat kovat.

Keskustelun luonne kävi selväksi jo alussa, kun toimittajat esittelivät puoluejohtajat. Esittely oli provosoiva ja pisteliäs. Ymmärrän kyllä toimittajien motiivin kärjistyksilleen - harva meistä jaksaa seurata vaalikeskustelua jossa ei ole ajatuksellista haastetta. Tentin idea oli laittaa puheenjohtajat tilille sanomisistaan ja tekemisistään. Vaikka toimittajien töksäyttely välillä häiritsi, se täytti kuitenkin tehtävänsä. Vaalikeskustelu oli pitkästä aikaan sellainen, että näkemyseroja syntyi.

Viime kunnallisvaalien alla Matti Vanhanen oli samaisessa tentissä hyvin pidättyväinen ja jäi sen johdosta Jyrki Kataisen ja Paavo Lipposen varjoon. Vaalikeskustelusta tuli kaksinapainen, toistensa vaihtoehtoina näyttäytyivät Kokoomus ja SDP. Samalla Matin kanssa sivuraiteelle ajautui koko Keskustapuolue, ja se näkyi myös vaalipäivän tuloksissa.

Eilisessä tentissä Matti oli aloitteellinen ja tiukka, enää ei näkynyt viime vaalien "lopussa kiitos seisoo" -asennetta. Vaikka Matin sanailu ja hetkittäinen päälle puhuminen saattaa osaa katsojista ärsyttää, oli se mielestäni ainoa vaihtoehto. Politiikassa ei nimittäin "lopussa kiitos seiso", vaan politiikka on sitä miltä se näyttää. Tämä epäreilu asetelma syntyy siitä, ettei vaaleissa oikeasti ratkaise se mitä viime vaalikaudella olet saanut aikaan, vaan se mitä pystyt kertomaan äänestäjille tässä ja nyt. Tämänkin väittelyn kiihkeys osoitti sen, että tämä tilanneherkkyys on myös puoluejohtajien tiedossa.

Väittelijöiksi oli kutsuttu kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, eli porukka oli suuri. Tuloksena oli välillä aikamoinen hälinä, kun kaikki puheenjohtajat yrittivät saada oman viestinsä perille. Tentin vetäjätkin meinasivat välillä hermostua tähän hälisevään ja pulisevaan "luokkaansa". Kaikesta mekastuksestakin huolimatta pidän hyvänä sitä, että kaikki puolueet pääsevät samanaikaisesti tenttiin.

Mitä tentistä sitten jäi käteen? Lyhyesti sanottuna mieleeni jäi neljä selvästi erottuvaa seikkaa:

  1. Matti Vanhanen osoitti osaavansa asiat, ja kykenevänsä myös väittelyissä perustelemaan kantansa.
  2. Jutta Urpilaisen tieto- ja taitopohja ei riittänyt kokeneempien haastamiseen. Nuoruus ei selitä asioiden osaamattomuutta, sillä Jyrki Katainen oli viime vaalien alla samanikäinen, ja osasi siitä huolimatta perustella näkemyksensä.
  3. Jyrki Katainen otti tentin täysin varman päälle, ei tehnyt mitään avauksia, ei haastanut, vaan tyytyi odottamaan galluppien lupaaman vaalivoiton toteutumista.
  4. Timo Soini teki ensimmäisen virheensä. Hän vaati Euroopan veroparatiisi-valtioiden laittamista aisoihin. Vanhanen pääsi sanomaan Soinille, että ainoa taho, joka voisi nämä valtiot laittaa kuriin olisi EU. Siis se sama EU josta Soini haluaa päästä pois. Samalla Matti pääsi sanomaan, että Soinihan haluaa rajoittaa EU:n valtaa, mutta veroparatiisivaltiot saataisiin kuriin vain, jos EU:n valtaa laajennettaisiin. Tällaista valtaa ei EU:lla nykyisellään ole, vaan jokainen EU-maa saa nykyisellään päättää verotuksestaan itse. Tämän jälkeen Soini muuten alkoi kirjoittaa sanomisensa paperille ennen puheenvuorojen pyytämistä.

Sanottiin tentissä paljon muutakin mielenkiintoista, mutta nämä jäivät päällimmäisenä mieleeni. Nyt jäänkin mielenkiinnolla odottamaan tämän illan YLE:n vaalitenttiä, josta nähdään ovatko puheenjohtajat ottaneet eiliset onnistumisensa ja virheensä opiksi, sekä sen että miten kasvavat paineet vaikuttavat tentattavien käyttäytymiseen.

Tilanne on otollinen, sillä tässä arvioinnissa katsoja on kuningas - jokainen arvioi tenttejä kuten haluaa.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalit, väittely, mtv3

Viimeinen puristus

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Palasin hetki sitten pitkältä mainosten "luukutus"kierrokselta, kello on noin 03.45. Puristimme pikkutunneille saakka, ja nyt näiden vaalien vaalityö on tehty.

Olimme päättäneet, että jaamme lauantaina kaikki loput mainokset, ja olin hyvällä miellä kun siinä onnistuimme. Mutta saman tien kun pääsin kotiin, huomasin nettihesarissa uutisen, että monet jatkavat kampanjointia vielä koko vaalipäivänkin. Mieleni valtasi hetkeksi epävarmuus, olisiko vielä sittenkin ollut jotain tehtävissä sunnuntain aikana? No mene ja tiedä, mutta oma suunnitelmani on aina ollut se, että rauhoitan vaalisunnuntain kampanjoinnilta.

Vaikka vaalityö on takana, niin jännittävin osuus vaaleista on vielä edessä. En oikein tiedä millaista tulosta olisi syytä odottaa omalle, kavereiden ja puolueen osalle.  Meidän perheessä jännitettävää riittää tuplasti, sillä valtuuston puheenjohtajan nuijaa tänäkin vuonna heilutellut isäpappani hakee jatkoa 32-vuoden valtuustouralleen. Itse asiassa on ollut hämmästyttävää, että olemme papan kanssa kahdesti onnistuneet pääsemään molemmat valtuustoon.

Tulosta on aina odotettu jännityksellä, miten käy isän, miten käy itseni. Vaalisalaisuuden takaamaksi arvoitukseksi on jäänyt se, keneltä me olemme äänemme saaneet. Onko isää kenties äänestäneet ns. vakiokeskustalaiset, ja minua kenties hieman nuoremmat tai muuten tutut henkilöt, vai päin vastoin?

Aina on jännitetty, mutta näissä vaaleissa on vastaani tullut yksi uusi piirre.

Olin eduskuntavaaleissa ehdolla, ja sain niissä Vihdistä noin 650 ääntä. Tämän innoittamana nyt monet aktiivit ovat ymmärtäneet asian niin, minun valituksi tulemiseni on jo käytännössä varmaa. Päättelyketju on yleensä jatkunut niin, että koska Eerikin valinta on varma, niin nyt pitää äänestää jotain sellaista hyvää tyyppiä jonka valinta ei ole vielä niin varma. Tätä olen nyt muutaman viikon saanut kuulla. Ja kun tämän saman asian kuulee erittäin monesta suusta, niin "pelko" hiipii mieleen.

Jos kaikki äänestävät jotain muuta kuin "varmaa läpimenijä" Eerikkiä, niin eipä se Eerikkikään sitten mene läpi. Ja kaiken kukkuraksi, isäpappa kärsii tästä aivan samasta ongelmasta.

No ihmisten puheille, näkemyksille ja uskomuksille ei oikein voi mitään muuta, kun koittaa kampanjoimalla osoittaa ettei kenenkään mandaatti ole näissä karkeloissa kirkossa kuulutettu.

Ja kun kampanjointia on vähentänyt ja jarruttanut viimeisten kahden viikon ajan jatkunut kuumeiluni, niin nyt en oikein tiedä mitä tuleman pitää. Toivon parasta, ja pelkään pahinta.

Lohdullista vaaleissa on se, että näissä on aina olemassa selkeä "eräpäivä". Paljon on tullut vaaleja varten tehtyä, ja tekemättäkin on jotain jäänyt. Mutta enää niitä ei tarvitse tai kannata miettiä, vaan nyt voi vaan odottaa tulosta.

Ajattelin tähän lopuksi antaa näiden vaalien viimeisen vaalilupaukseni.

Näiltä nettisivuilta puuttuu tietokonerikon vuoksi suurin osa kirjallisista tuotoksista ja puheistani. Ennen konerikkoa en ollut ottanut sähköisiä varmuuskopiota läheskään kaikesta omasta materiaalistani. Paperilla puheeni ja tekemiseni toki ovat tallessa, mutta aikaa niiden uudelleen kirjoittamiseen näille sivuille ei oikein ole ollut.

Tästäkin syystä olen päättänyt, että jos valtuuston ovat vielä avautuvat, niin laitan tästä eteenpäin kaikki puheeni ja kirjoitukseni suoraan ja saman tien tänne nettisivuilleni. Siten ne olisivat aina halukkaille luettavissa ja samalla myös varmuuskopiot pysyvät tallessa netissä.

Ps: Kirjoitukseni keskivaiheilla kello löi neljä, ja nyt lopetellessani tätä kirjoitusta voin ilolla todeta kellon olevan vähemmän kuin aloittaessani.

 

1 kommentti . Avainsanat: Vaalit, luukutus, kampanja

Tuloksen arviontia ja kiitoksia

Perjantai 1.1.2010 - Eerikki Viljanen

Äänet on laskettu, ja tulos on tiedossa. Oma äänimääräni kasvoi edellisistä kunnallisvaaleista, mutta 113 ääntä ei riittänyt valtuustopaikan uusimiseen. Perheemme kohdalta muutos vanhaan on tuntuva, sillä itseni lisäksi paikkansa menetti yli 30 vuotta valtuustossa vaikuttanut isäni.

Omaa vaalitulostani ennustelin jo edellisessä blogissani. Kun jatkuvasti törmäilin kommentteihin varmasta läpimenosta, niin osasin pelätä pahinta. Sillä ei eduskuntavaalien suuri äänimäärä kotikunnasta tarkoita sitä, että suuri äänimäärä olisi kunnallisvaaleissa selviö. Vaikka tulos on pettymys, on siinä myös paljon positiivista. Keskustankin riveistä valtuustoon nousi uusia kasvoja, joilla on varmasti annettavaa valtuustotyölle. Tappion hetkellä voin yhtyä Johannes Virolaisen lausumaan, kansa on puhunut ja pulinat pois.

Vaalitulos vaikuttanee myös laajemmin Vihdin kunnallispolitiikkaan. Sitäkään on turha taivastella, äänien vaikuttavuus on demokratian tarkoitus.

Muuttuneiden vaaliasetelmien vuoksi Keskustan yhden paikan menetys ei hirmuisesti yllättänyt. Yllättävintä Vihdin tuloksessa lienee SDP:n rökäletappio. SDP:llä on Vihdissä erittäin vahva historia, ja tämä tulos lienee ylivoimaisesti huonoin kautta aikain. Valovoimaisimmat demarit menivät edelleen läpi, mutta laaja ehdokaslista ei tuonut ääniä vanhaan malliin. Perussuomalaiset vyöryivät valtuustoon kahdella paikalla, kuten Vihdin puolesta ryhmittymäkin. Kokonaisuuteen vaikuttaa huomattavasti se, miten kristillisdemokraatit tulevat valtapoliittisesti käyttäytymään. Toimivatko yhteistyössä keskusta-oikeisto-blokin kanssa kuten tällä kaudella? Jos näin käy, niin enemmistö löytyy jatkossakin poliittisen kartan porvarilliselta puolelta.

No valtasuhteita lienee turha vielä spekuloida, uusi valtuusto pyrkinee jälleen valtuustosopimukseen, johon kaikki sitoutuisivat. Luvassa on myrskyisät ajat jos yksituumaisuutta ei löydy ja sopimus jää syntymättä. Aika näyttää miten valtuusto kuntaamme kehittää.

Omalla kohdallani on nyt tuumaustauon paikka. 14 vuotta seurakunnan ja kunnan luottamustehtävissä on tuonut kokemusta ja tietopohjaa. Samalla nuo 14 vuotta ovat olleet todella työntäyteisiä ja raskaitakin. Miten tästä eteenpäin, en ole vielä edes miettinyt.

Haluan kiittää kaikkia äänestäjiäni ja tukijoitani. 113 ääntä ei ole pieni määrä, jokainen niistä oli antajansa ainokainen. Kiitos.

 

 

1 kommentti . Avainsanat: vaalit, tulokset, kiitos