Kaavoitusohjelma

Tiistai 13.12.2016

Kaavoituskatsaus – kaavoitusohjelma

Keskustan valtuustoryhmän mielestä kaavoituksessa on edettävä strateginen yleiskaava kärjessä, sen rinnalla on rakennusjärjestys uusittava vastaamaan uuden maankäyttö - ja rakennuslain vaatimuksia- ja päivitettävä muutenkin.

Nythän niin sanottujen koko kunnan, myös haja-asutusalueiden rakentuminen on jatkossa huomattavasti nykyistä helpompaa- ja se riippuu paljon entistä enemmän meidän kunnan omista päätöksistä.

Keskustan mielestä tämä strateginen koko kunnan kehittäminen pitää olla kärjessä, ja nämä meillä käsittelyssä olevat muotoiltu mahdollistavat sen. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaavoitus, rakentaminen, valtuustopuhe

Rauhanturvaaminen merkittävä osa ulkopolitiikkaa

Torstai 8.12.2016 klo 15.54

Keskustan puolustusvaliokunnan kansanedustajat korostavat rauhanturvaamisen pitkäaikaista roolia osana Suomen ulko- ja tuvallisuuspolitiikkaa. Kansanedustajien mukaan rauhanturvaamisen historia on ulkopolitiikkamme kiistaton menestystarina.

Tänään tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun presidentti Kekkonen tarkasti ensimmäiseen rauhanturvatehtävään lähtevän komppanian Kaartin kasarmin pihalla. Kaksi päivää myöhemmin matkasivat ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat YK:n UNEF-operaatioon Suezille.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rauhanturvaaminen, kriisinhallinta

Itsenäisyyspäivän juhlapuhe 1.12.2016

Torstai 1.12.2016

Kuoppanummen koulukeskuksen itsenäisyyspäivän juhlapuhe 1.12.2016

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, kotirintamalla toimineet, hyvä juhlayleisö,                                    

Itsenäisyyspäivänä kunnioitamme isänmaata, ja itsenäisyyden meille turvanneita, rintamalla taistelleita ja kotirintamaa pystyssä pitäneitä. Me kunnioitamme isänmaata, sitä millaiseksi edeltäneet sukupolvet ovat sen tehneet sekä sitä, miten me sen kehittämistä jatkamme. Vastuu isänmaasta on nyt meillä.

Olemme eläneet pitkään rauhassa, ja hyvä niin. Mutta edelleen pitää muistaa, että tästä rauhasta ja vauraudesta on maksettu kova hinta. Veteraanisukupolvi oli valmis uhraamaan isänmaan puolesta oman nuoruutensa, oman terveytensä ja jopa henkensä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: itsenäisyys, veteraanit, asenne

Rakentamisen esteitä raivataan

Perjantai 25.11.2016

Olen erittäin iloinen annetusta esityksestä uudeksi maankäyttö- ja rakennuslaiksi.

Tämä on suuri askel kohti kaavoituksen, rakentamisen ja lupakäytäntöjen sujuvoittamiseen. Ihmiset ovat olleet erittäin paljon yhteyksissä juuri näihin aihealueisiin liittyen. Nyt on saatu laaja ja tarpeeksi kattava paketti helpottamaan turhia rakentamisen karikoita. 

Nyt annetussa esityksessä Eerikki Viljanen kiittelee eritysesti sitä, että etenkin rakentamista haja-asutusalueille helpotetaan. Kaavoitusta ja luvitusta karsitaan ja valtaa siirretään kuntatasolle. 

Myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten eli ELY-keskusten roolia selkeytetään.

Tarkoitus on pyrkiä pois turhista valituksista ja tätä kautta myös lyhentää päätösprosessia. On sekä kuntien että Uudenmaan maakunnan etu, että rakentamisen turhia esteitä ja vuosikymmenten saatossa kertyneitä byrokratian sokkeloita raivataan. Tarvitsemme Suomeen työtä ja toimeliaisuutta. Sujuvoittamalla käytäntöjä ja esimerkiksi luvitusprosessia saamme tyytyväisempiä kuntalaisia ja asiakkaita ja samalla talouden rattaat saavat vauhtia. Lisäksi säästyy aikaa, rahaa ja vaivaa. Kaikkia osapuolet voittavat. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rakentaminen, byrokratian purku, kaavoitus, luvitus

Vihdin kunnan talousarvio vuodelle 2017

Maanantai 7.11.2016

Vihdin kunnan taloudellinen tilanne ei ole hyvä, mutta onneksemme parempi kuin vuosi sitten tässä vastaavassa tilanteessa ennustimme. 

Toivomamme talouskasvu ei edelleenkään ole lähtenyt kunnolla käyntiin, vaikka työttömyyden kasvu näyttää onneksemme jo taittuneen.

Uskomme ja toivomme että aikaansaatu, historiallinen kilpailukykysopimus parantaisi suomalaisten yritysten kilpailukykyä - ja kysyntää, synnyttäisi investointeja ja auttaisi sitä kautta vahvistamaan maamme ja kuntamme työllisyyttä ja taloutta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntatalous, Vihti, kerhotoiminta, valtuustopuhe

Sote ja aluehallinnon uudistus

Maanantai 7.11.2016

Vihdin kunnan näkemys ja keskeisin yhteenveto on tehtävissä annettavan lausunnon vastauksesta ensimmäiseen kysymykseen.

"Vihdin kunta pitää esitetyn uudistuksen tavoitteita ja keskeisiä keinoja kannatettavina ja perusteltuina. Valtakunnan tasolla sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävä koko vahvistaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta."

Kyseessä on massiivinen uudistus, jota ei todellakaan päästä tekemään ns. Puhtaalta pöydältä - ja siksi toki tästäkin löytyy vielä avoimia kohtia ja aihetta kritiikillekin. 

Kriittisyyden puuskissakin on muistettava, että maakunta- ja soteuudistus on välttämätön. Siksi sitä on jo valmisteltu ja yritetty erikokoonpanoissa jo vuosikymmenen ajan. Entisellään jatkamisen on arvioitu olevan vanhenevassa ja nousevien terveydenhoitokustannusten ja terveydenhuolloin hallintohimmelien Suomessa taloudellisesti kestämätöntä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sosiaali- ja terveyspalvelut, maakunta, terveyskeskus, valtuustopuhe

Vastavirtaan nousee lohi

Sunnuntai 16.10.2016

Viime viikko alkoi mukavissa merkeissä. Olin ministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa Billnäsin hienossa kulttuurimaisemissa. Kalatiehankkeen järjestämässä tilaisuudessa ministeri ilmoitti, että valtio osallistuu Karjaanjoen vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa valtio rahoittaa Åminneforsin ja Billnäsin kalateiden rakentamista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kalatie, vesistöjen kunnostus,

Kehitys kulkee myös raiteilla

Tiistai 11.10.2016

Helsinki – Turku ratayhteys eli ns. tunnin juna on saamassa valtion ensi vuoden talousarviossa suunnittelurahaa. Kokonaisuudessaan 40 miljoonan euron määräraha on lähtölaukaus sille, että tämä nopea ratayhteys on lähitulevaisuudessa myös totta.

Määrärahan myöntäminen on määrätietoisen vahva viesti hallitukselta ja eduskunnalta. Tämänkaltaiset ratkaisut antavat uskoa ja kasvua jo suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Koko alueen elinvoimaisuus, talouskasvu ja ihmisten liikkuvuus hyötyvät. Länsi-Uusimaa on tulevaisuudessa nykyistäkin parempien yhteyksien äärellä ja sijainniltaan yksi maamme keskeisimmistä alueista. Myös vaikeina talousaikoina pitää olla tahtoa viedä isoja asioita eteenpäin ja koettaa sitä kautta luoda pohjaa uudelle talouskasvulle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tunnin juna, maankäyttö- ja asuntopolitiikka, liikennekaari

Karjaanjoen kalakannat kiittävät

Maanantai 3.10.2016 klo 14.36

Olen hyvin tyytyväinen, että valtio osallistuu Karjaanjoen vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa valtio rahoittaa Åminneforsin ja Billnäsin kalateiden rakentamista yhteensä 800 000 eurolla.

Hyvä yhteistyö tuotti tämän hienon lopputuloksen. Yhteinen näkemys, suunnittelu ja sitoutuminen hankkeeseen olivat varmasti ratkaisevan tärkeitä tämän hankkeen läpiviemisessä. Aikoinaan vahvat vaelluskalakannat taantuivat joen valjastamisen myötä. Sähköntuotantoon rakennetut voimalat estävät vaelluskalojen nousun vesistössä joka täydessä mitassaan yltää mereltä Raaseporin, Lohjan, Vihdin, Karkkilan kautta aina Lopen latvavesille saakka.

kalatiet.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vesistöt, vaelluskala, vapaa-ajankalastus

Vihdin yrittjäjuhlan juhlapuhe

Lauantai 1.10.2016

Hyvät yrittäjät, hyvät yrittäjäjuhlaan osallistujat, naiset ja miehet, 

Eduskunnan työhuoneen pöydällä odottaa Timo Mikkilän kirjoittama Työn tekijät -historiikki. Tuossa teoksessa kerrotaan yrittäjäliikkeen pitkästä taipaleesta vuosina 1898 – 2016. Kirjan mukana tulleessa saatekirjeessä todetaan, että [sitaatti] ”Yrittäjäliike on koko historiallisen olemassaolonsa ajan ollut yhteiskunnan rakentava muutosvoima. Liike on rakentanut tulevaisuutta pienteollisuudelle, kaupan alan yrittäjyydelle ja koko pk-sektorille.” 

Tämä saatekirjeen luonnehdinta ”yhteiskunnan rakentava muutosvoima” on erityisen ajankohtainen juuri näinä päivinä. Rakentava muutosvoima. Niin Suomessa kuin maailmalla on tänä päivän menossa melkoiset muutoksen tuulet. Nämä tuulet puhaltavat politiikassa, taloudessa ja näiden kautta arjessammekin. Epävarmuus on vallinnut, ja tulevaisuus sekä sen ennustaminen ovat olleet nyt erityisen sankan sumuverhon peitossa.

Juuri tällaisina aikoina on uskallettava tehdä päätöksiä, olla rohkea ja rakentaa tulevaisuutta. Me kaikki tiedämme, että heiluminen päättämättömyyden olotilassa vie enemmän voimavaroja kuin selkeä suunta. Esimerkiksi Brexitin mahdollisuudella spekuloitiin pitkin viime talvea ja kevättä. Markkinat olivat hermostuneita ja Euroopan unionikin tuntui pidättelevän henkeä. Kun päätös erosta sitten tuli, niin hetken hermoilun jälkeen tilanne vakaantui. Nyt tiedettiin, että Iso-Britannia haluaa erota EU:sta eikä spekuloinnille jäänyt enää tältä osin tilaa. Tilanne rauhoittui, kun päätös oli tehty.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys, Suomen talous, sote- ja maakuntauudistus, työllisyys

Talouskasvu riippuvainen viennistä

Keskiviikko 7.9.2016

Oli kyse kunnasta tai eduskunnassta, politiikassa syksyn suurimman roolin nappaa yleensä neuvottelut seuraavan vuoden talousarviosta. Hallituksen esitys valtiontalousarvioksi väännetään perinteisesti elokuun lopulla hallituksen budjettiriihessä.  Varsinainen budjetin hiominen ja hyväksyminen tehdään sitten loppuvuoden aikana eduskunnassa.

Tämänkertaista hallituksen esitystä voi luonnehtia Suomi kuntoon –teemalla. Pääosassa ovat työllisyys ja yrittäjyys, keinot joilla edistettäisiin kasvua. Suomen talous on saatava nostettua kestävän kasvun ja nousevan työllisyyden tielle jotta pystymme turvaamaan myös julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan rahoituksen. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talouskasvu, budjetti, työllisyys, maanviljely, maatalous liikennehankkeet

Kriisitukea viljelijöille

Perjantai 2.9.2016 klo 12.55

Olen tyytyväinen, että viljelijöiden tukalaan tilanteeseen on tulossa helpotusta. Hallituksen budjettiesityksen kriisipaketti ei markkinatilannetta muuta, mutta sillä pitää pystyä tukemaan ainakin suurimmissa vaikeuksissa olevia tiloja. Apu kohdentunee erityisesti hiljattain investoineille tiloille, jotka kärsivät eniten kansainvälisistä pakotteista ja ylipäänsä tuottajahintojen romahtamisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maatalous, alkuperämerkintä

Sysäys kasvuun ja liikenteen sujuvuuteen

Torstai 9.6.2016 klo 12.30

Pidän liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin tänään torstaina 9.6.2016 esittelemää rahoituspakettia hyvänä piristysruiskeena Uudenmaan maakunnalle. Yhdessä edellisen rahoituspaketin kanssa koko Suomen väyliä korjataan nyt melkein miljardin euron edestä.

Näillä hankkeilla edistetään liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä tuetaan elinkeinoelämän kasvua ja kilpailukykyä. Erityisen hyvänä Länsi-Uudellemaalle pidän Tynninharjun eritasoliittymän rakentamista Lohjalla.

Se on hyvin tärkeä työmatkaliikenteen, raskaan liikenteen ja erikoiskuljetusten reitti. Jokainen tuota tietä ajanut tietää, että liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta eritasoliittymä on hyvin tärkeä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikenne, väylärahoitus, Uusimaa

Ruoan alkuperämerkintöjä selkiytettävä

Perjantai 20.5.2016 klo 15.14

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä, Pertti Hakanen ja Eerikki Viljanen ovat tehneet eduskunnalle toimenpidealoitteen elintarvikkeiden pakkaus- ja alkuperämerkintöjen selkiyttämiseksi.
 
Kansanedustajat haluavat tähdentää pakkausmerkintöjen täsmällisyyttä ja vertailukelpoisuutta sekä edistää puhtaan, suomalaisen ruoan arvostusta. Aloitteen allekirjoitti 108 kansanedustajaa.
                                           
 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkuperämerkinnät, pakkausmerkinnät, kotimainen ruoka

Piristysruiske

Keskiviikko 4.5.2016

Talouden taantuma ja aikaisempi pääkaupunkiseudun ydintä suosinut politiikka on uhannut kuihduttaa alueemme elinvoimaa. Olemme kaivanneet jo pitkään Länsi-Uudellemaalle jonkinlaista piristysruisketta joka avaisi uusia mahdollisuuksia ja tulevaisuuden näköaloja. Tästä syystä olen erityisen tyytyväinen, että Turun ja Helsingin välinen ns. Tunnin juna hankkeen etenemisestä. Nyt uskon, että uusi raideyhteys syntyy, koska saimme ajettua hallituksen tulevien vuosien budjettikehykseen 40 miljoonaa radan suunnitteluun.

Vaikka ensimmäiseen junavuoroon uudella radalla on vielä matkaa, suunnittelun aloittaminen ja hankkeen saaminen mukaan EU:n Ten T- hankeverkostoon on vahva ja määrätietoinen viesti alueemme puolesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tunnin juna, talouskasvu

Moottorisaha-ajokortti on tarpeeton ja lisää byrokratiaa

Perjantai 29.4.2016 klo 15.39

Maa- ja metsätalousalan turhan byrokratian keskustalaisesta purkamisryhmästä huomautetaan, että ehdotus moottorisaha-ajokortista olisi ristiriidassa hallituksen normienpurun hengen kanssa. Lehtitiedot moottorisaha-ajokortista ovat herättäneet keskustalaisissa hämmästystä.

Juha Sipilän hallituksen työ normienpurkamisessa on hyvässä vauhdissa. Keskustan eduskuntaryhmän maatalouden norminpurkuryhmässä pohditaan tarpeettoman byrokratian purkamista suomalaisen maa- ja metsätalouden alalla.

Normien purussa puututaan aiemman lainsäädännön mukanaan tuomiin yksityiskohtaisiin säännöksiin, joita purkamalla ihmisten arkea ja elämää sujuvoitetaan. Yhtä tärkeää on puuttua uusiin asetuksiin ja ohjeistuksiin, jotka lisäisivät normitusta. Moottorisaha-ajokortti olisi juuri tällainen. Työryhmä pitää erittäin tärkeänä, että moottorisahan käyttöön saa hyvää ja laadukasta opetusta työturvallisuutta unohtamatta. Tätä ei kuitenkaan taata muodollisella korttikoulutuksella, vaan tarvittavat sahan käsittelemisen taidot pitää mahdollistaa vapaaehtoisella opetuksella. Työturvallisuudesta voidaan huolehtia muutenkin, kuin kustannuksia lisäävällä ja aikaa vievällä korttikoulutuksella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Byrokratian purkaminen, moottorisaha-ajokortti

Vesirokkorokotus osaksi rokotusohjelmaa

Perjantai 22.4.2016

Uusmaalaiset hallituspuolueiden edustajat Outi Mäkelä (kok) ja Eerikki Viljanen (kesk) esittävät vesirokkorokotteen ottamista osaksi kansallista rokoteohjelmaa. Edustajat perustelevat esitystään THL:n laskelmilla, joiden mukaan vesirokkorokote säästäisi vuosittain noin 2 miljoonaa euroa terveydenhuollon kustannuksia.
 
–Elämme tiukan budjetin aikoja ja kaikesta on säästettävä ja leikattava, mutta vesirokkorokotteen ottaminen osaksi rokoteohjelmaa olisi investointi terveyteen, joka maksaisi itsensä takaisin, Mäkelä sanoo.
 
THL:n mukaan vesirokkoa sairastavien lasten vanhemmat ovat pois töistä vuosittain noin 76 000 päivää, mistä aiheutuu 14 miljoonan euron vuotuiset kustannukset. Summasta 4,4 miljoonaa kaatuu pelkästään valtion ja kuntien kustannettavaksi. Rokotusohjelman vuotuiset kustannukset olisivat enintään 4,2 miljoonaa euroa.
 
–Rokottaminen kannattaisi jo pelkästään julkisen sektorin työnantajan näkökulmasta, koko yhteiskunnan edusta puhumattakaan, Viljanen sanoo.
 
–Esimerkiksi Kalajoen kunta on jo nähnyt, että rokote on hyötyä tuottava investointi, Outi Mäkelä muistuttaa.
 
Edustajat ovat tehneet aiheesta toimenpidealoitteen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rokotusohjelma, terveys, THL

Tunnin juna liikkeelle

Tiistai 5.4.2016 klo 21.39

Keskustan kansanedustajat turkulainen Annika Saarikko ja vihtiläinen Eerikki Viljanen kiittävät Sipilän hallitusta kehysriihen yhteydessä tehdystä tunnin juna -suunnittelupäätöksestä. 

"Turku-Helsinki ratayhteysvälin kehittämisen lähtölaukaus on kauaskantoinen ja kasvunäkymiä luova päätös, joka luo elinvoimaa koko alueelle myös päätepysäkkien väliin. Päätös osoitti, että vaikeinakin talousaikoina hallituksella on kykyä ja tahtoa viedä isoja asioita eteenpäin", kansanedustajat iloitsevat. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tunnin juna, raideliikenne

Varhaiskasvatuskeskustelu Vihdin valtuustossa

Maanantai 21.3.2016

Arvoisa puheenjohtaja

Lausun muutaman huomion Keskustan valtuustoryhmän puolesta asialistan kohdista 1 ja 2.

1.    Valtuutettu Noro kertasi sitä, kuinka viime vuosina olemme Vihdissä panostaneet huomattavasti varhaiskasvatukseen. Tämä on syytä pitää muistissa, kun säästöistä nyt puhumme.

Suomi on edelleen taantumassa, eikä kenellekään meistä ei pitäisi tulla yllätyksenä se, että kuntamme on taloudellisesti todella tiukoilla. Nämä eivät toki ole pelkästään säästöesityksiä, mutta taloudellisia säästöjä näiltä odotetaan tehostuneen ja hieman uudelleen organisoidun toiminnan tuloksena.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Varhaiskasvatus, ryhmäkoko, valtuustopuhe

Tietullit eivät poista ruuhkia

Torstai 11.2.2016

Pääkaupunkiseudun liikenteen parantamisen on lähdettävä kokonaisvaltaisesta ja rajat ylittävästä suunnittelusta. Tällöin päästään siihen, että matka-ajat lyhenevät, niiden ennustettavuus paranee, kustannukset pysyvät kohtuullisena ja kuljetusketjut ovat sujuvia. Turvallisuuteen pitää kiinnittää erityistä huomiota.

HSL:n tänään esille nostamat tiemaksut eivät ratkaise liikenteemme ongelmia.  Autoilua verotetaan jo nyt monilla tavoin esimerkiksi autoverojen ja polttoaineverojen muodossa. Niitä, ketkä autoa työnsä tai yritystoiminnan vuoksi välttämättä tarvitsevat, ei pidä enää rasittaa uusilla veroluonteisilla maksuilla. Muutenkin liikennepolitiikkaa ja erityisesti joukkoliikennettä tulee kehittää mieluummin kannustamisen kuin kurittamisen keinoin.

Tietullien sijaan pitkäaikainen ratkaisu esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ruuhkiin olisi länsiradan rakentaminen.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »